5 ODABRANIH: Eko pokloni koji su više od ljubavi (ili atipična lista poklona za Dan zaljubljenih)

Imam bolji predlog umesto polemike da li je 14. februar Dan zaljubljenih, Valentinovo ili Sveti Trifun, da li je komercijalni praznik, besmislen ili licemeran.
Stvar je vrlo jednostavna.

Hajde da tu energiju preusmerimo na ono što je srž: slavlje iskrene ljubavi. A to je više od skupocenog sata ili telefona. To je iskrena briga i poštovanje druge osobe, sebe samog i planete Zemlje. To je i najmanji dobar gest koji danas možemo da uradimo kao investiranje u budućnost.

Zato je ova lista predloga poklona za Dan zaljubljenih drugačija od ostalih. Ona je podsetnik šta je sve ljubav i na koje načine možemo da je iskažemo.

Biljka koja prečišćava vazduh

Njah! Mnogo si inventivna, Alex. Cveće? Kakav kliše.

Pre nego što krenete da izustite “to je tako sedamdesete” naglasiću da mislim na sobne biljke koje prirodno čiste vazduh i obezbeđuju dodatnu količinu kiseonika.

Pri izboru možemo da pozovemo nauku u pomoć. NASA je sprovela istraživanje (A Study of Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement) i na osnovu tih rezultata izdvojila 18 biljaka – najboljih prirodnih filtera koji odlično sakupljaju toksine koji mogu da utiču na zdravlje čoveka.

A koje od njih su “za početnike”? To sam i ja prvo pitala.

Najlakše za održavanje su zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) koji može da pročisti i prostoriju od 200 kvadrata, bambus palma (Chamaedorea Seifrizii) koja zadržava optimalni nivo vlage i neretko se drži u hodniku da bi sprečila širenje toksina iz jedne u drugu prostoriju, zlatna puzavica (Epipremnum aureum), damska palma (Rhapis excels), ženski zmaj (Dracaena fragrans Massangeana), svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)…

💚 Bonus poeni za vas ako ne uvijate biljku u ukrasni papir i kao estetski momenat odaberete saksiju koja će dugo služiti.

Poziv na đir i bambus šolja

Da li ću biti previše Gospođica Romantična ako predložim da pripremite kafu / čaj / toplu čokoladu i pozovete voljenu osobu na đir? Umesto da sedite u kafiću (posebno onima u kojima je dozvoljeno pušenje!), kvalitetno zajedničko vreme možete da provedete i dok šetate.

Evo plana: Dogovorite vreme i mesto odakle startuje šetnja. Za celokupan ugođaj kupite oboma šolje od bambusa sa poklopcem (ovde imate prilično dobar izbor, tu sam i ja pronašla svoju), jer su lagane za nošenje + nisu lako lomljive, kada ih potom odložite u torbu. Skuvate gore pomenutu kafu / čaj / toplu čokoladu, naspete je u šolju za poneti i obujete najudobnije tople cipele.

Ukoliko baš niste vešti u pravljenju omiljene kafe ili tople čokolade, odnesete ih u kafeteriju, naručite napitak i zamolite osoblje da sipaju u vaše bambus šolje. Zašto da jednokratno koristimo karton i plastiku, kada imamo bolje opcije, zar ne? I da, dostupne su kod nas. I da, 500ml će vam biti prava mera. I da, izgledaju mnogo više cool nego papirne. Šifra: Eco BigBamBoo šolje.

Ako mi ne verujete na reč, pogledajte ih.

💚 Bonus poeni za vas, osim što čuvate prirodu, je što svojim poklonom pomažete još jednoj osobi da isto to čini u kontinuitetu. Svaki naredni put kada bude sa sobom ponela Eco BigBamBoo šolju setiće se ove šetnje.

Drvo umesto zvezde s neba

Ovo je ooozbiljno veliki gest ljubavi. Ne toliko materijalna, koliko emotivna investicija. Jer znate kako kažu: ako danas posadimo drvo, u njegovoj hladovini i senci uživaće naši unuci i praunuci. Dakle, to je još ozbiljnije nego upoznavanje sa roditeljima, babom i dedom (zna se šta oni uvek pitaju: kada će praunuci).
Šalu na stranu, ali može se tumačiti i skoro kao ovozemaljski gest “skidam ti zvezde s neba”, da ne kažem kupovina zvezde koja će nositi ime voljene osobe.

Vremenske prilike ovog februara su… prolećne, tako da bi i u vašem kraju zemlja trebalo da bude dovoljno topla. Ipak, dobro isplanirajte čitavu akciju. U slučaju da je javna površina u pitanju – treba najpre da se obratite JKP Zelenilo (ili službe u čijoj je to nadležnosti u vašem mestu), kako bi njihovi stručnjaci procenili koje je adekvatno mesto i koja je odgovarajuća sadnica za taj teren.

Čak i da želite na privatnom posedu da posadite drvo vodite računa o blizini objekata, nadzemnih i podzemnih istalacija, javnoj rasveti, vrsti zemljišta i okolnoj vegetaciji.

💚 Bonus poeni za vas ako potpišete (zajednički!) “ugovor” kojim ćete se obavezati da to isto drvo zalivate i negujete u godinama koje dolaze.

Ceger sa motivacionom porukom

Do skoro su cegeri bili zaštitni znak hipstera, više kao modni detalj s porukom. Srećom, sada ih umesto kesa koristi sve više ljudi.

Ja ih godinama nosim kada idem u bilo kakvu kupovinu – od butika do pijace, a redovno ih poklanjam i drugima. Tom prilikom, uz ceger često napišem i “motivacionu” poruku ili održim kraći motivacioni govor ohrabrenja za sticanje nove navike.

Znate kako je to: nikada nema mesta u torbi ili neplanirano svratimo u kupovinu ili “ma šta ako danas uzmem 2-3 kese i posle ih odmah bacim”… i svi drugi izgovori.

Treba nam malo vremena da se priviknemo da ih stalno nosimo sa sobom i da se ne tangiramo ako kojim slučajem kasirka zakoluta očima što treba da sačeka da vam robu spakuje u našu torbu.

💚 Bonus poeni za vas ako iskoristite stare komade platna / teksasa da sašijete unikatni ceger ili ako već kupujete to učinite od nekog socijalnog preduzeća, koje pravi svoje cegere.

Lista za izbegavanje

Napomena: “Lista za izbegavanje” nije poklon konkretnoj osobi, već prirodi i budućnosti. Mada bi mogla da bude i dar osobi ako listu prosledite dalje.

To je više podsetnik vama, koji se u prethodnim predlozima niste pronašli, da i svojim drugim gestovima možete da budete korak bliže poklonu koji će biti ekološki osvešćen, kako se to popularno zove.

Narodski rečeno: ne budite megalomanski konzumenti.

💚 Kakav god poklon da ste kupili voljenoj osobi, ne morate baš da ga pakujete u 5 metara celofana i ukrasite gomilom mašnica i trakica, koje nakon raspakivanja završe u kanti. Potpuno razumem čarobno uzbuđenje prilikom otvaranja svih tih slojeva u koje je upakovan poklon. I ja u tome uživam. Ali kada racionalno razmislite: zaista su bespotrebni. Za super ideje pretražite na Google “furoshiki” – japansku filozofiju uvijanja darova u materijale koji se mogu da budu korišćeni više puta.

Teško je odoleti i tim preslatkim šarenim balonima (+ to je taaako romantično), ali pokušajte da se suzdžite. Čak i biorazgradivi baloni od lateksa dugo ostaju u prirodi. O helijumu da i ne govorim! On je dragocen i vrlo ograničen resurs, potrebniji za medicinske procedure, tako da je važno da ga prištedimo gde god je to moguće.

Pametni ste, shvatili ste već i sami. Na standardnu krilaticu u ovakvim i sličnim prigodama – “važna je pažnja”, dodajem konkretne smernice kojima treba da se vodite kada tu pažnju materijalno pokazujete: Reduce, Reuse, Recycle.

Nemoguće je da nemaš komentar?!