Evo zašto je Jelenina vožnja trolom vest dana

JR

Brojni srpski portali objavili su danas vest da se “obična devojka, a deo svetskog džet-seta” Jelena Ristić (uskoro Đoković) vozila trolejbusom, a onda je usledila lavina komentara.

“Ovom vešću pišate narodu po glavi” – jedan je od njih.

Jnadlanu

Šta je ovde tačno vest? Kakav to primer daju mediji? Zar nije smisao novinarstva da podstiče pozitivne promene u svetu?

Primedbe su na mestu. I odgovor je vrlo jednostavan. To je pokušaj da kliknete na određeni sajt, da bi on mogao da poveća posetu, što bi rezultiralo povećanim prihodom od reklama. Na kraju meseca jedino se to broji.

Jblic

A publika neminovno klikće na ovakav sadržaj i deli ga. Dodamo li tome da je za priređivanje sličnih vesti potrebno 67 sekundi i minimalno naprezanja, dolazimo do win-win situacije. Što više pregleda, to znači da je novinar dobro uradio svoj posao, da će dobiti pohvalu od šefa, a to će sve njih podstaći da nastave da postavljaju ovakve sadržaje.

Jb92

Iako novinar, uopšte se ne ustručavam da to nazovem besmislicama, jer svi znamo da ovakve vesti to jesu. Danas Jelena u troli, sutra Stanija u noćnom provodu, prekosutra Soraja u Barseloni. Ali čitaoci na to klikću li klikću. MNOGO više nego na vesti kako je završena konstitutivna sednica Privremenog organa Beograda, o okončanju prve faze izgradnje IT parka u Inđiji, zašto je svako drugo dete u uzrastu do 14 godina doživelo neki oblik nasilja u porodici ili u školi… Gotovo svi sajtovi koji su objavili famoznu vest o vožnji trolom Jelene Ristić, objavili su i ove druge navedene vesti, no one nisu uspele da se “probiju”. Mogla bih da izdvojim makar pet članaka u današnjim medijima u koje je uloženo dosta novinarskog truda, no to nije čitano kao vožnja trolom 41, gde je akcenat trebalo da bude na delu “vrlo ljubazan i prijatan kontrolor”.

Kao što već rekoh: listu najnovijih vesti kreiraju novinari, ali listu najčitanijih formiraju čitaoci svojim izborom.

4 comments
  1. Tužno je to što se u moru vesti, probijaju ove, kako bih ih ja nazvao “Farma” vesti, ali tekstom je pogođeno pravo u centar. Od mora informacija koje se serviraju, građani Srbije kao najpopularnije biraju one za koje bismo mi rekli da su “glupe” i nebulozne. Ali oni su većina. Oni prave tiraž i zbog njih se ovakve informacije plasiraju.

Nemoguće je da nemaš komentar?!