Kako se ljube digitalni urođenici?

Heart-Kiss

Za dve nedelje puni već 15 godina. Moj mlađi brat. Moj Digitalni urođenik kroz čiju prizmu posmatram tu, za mnoge nedokučivu, milenijumsku generaciju.

Oni nisu samo promenili sleng, odeću, ukrase na telu ili stil, kako se dešava sa svakom novom generacijom, oni su primetno promenili ponašanje. Kažem Oni, a ne Mi, mada sam i sama rođena sredinom 80-tih XX veka, jer su moj brat i njegovi vršnjaci ti koji su od rođenja okruženi i koriste kompjuter, video-igrice, iPod, pametne telefone… Mada su igračkice i alati modernog doba nešto sa čime sam se susrela već u srednjoj školi, ipak sam ja na pola puta između digitalnoog došljaka i urođenika. Bez da se vređamo, ja nisam vreme provedeno na noši prekraćivala gledajući crtaće na tabletu putem Youtubea.

Noše smo odavno prevazišli i moj Digitalni urođenik i ja. Nažalost, nisam bila svakodnevno uz njega, da vidim kako od bebe postaje dečak, ali danas (njegove) tinejdžerske probleme svakodnevno prevazilazimo uz pomoć WhatsAppa.

I da, znam. Sada bi dr Gary Small, jedan od najpoznatijih američkih neurologa, rekao da internet i tekstualno prenošenje poruka ljude čini manje sposobnim u održavanju međuljudskih veza, da se smanjuje želja za susretima ili se isključivo premešta u virtuelno umrežavanje i da nas čini manje veštim u čitanju izraza lica i korišćenju gestova, ali nije baš da nas dvoje imamo izbora.

Iako živimo udaljeni 1.000 kilometara i viđamo se jednom ili dva puta godišnje, uvek znam šta se kod njega dešava, s kim se sreo, kako izgledaju nove patike koje je kupio, dobijam uživo video klipove sa žurke na kojoj je i izveštaje sa njegovih vaterpolo utakmica. I naravno – o simpatijama i zaljubljivanju.

Iz čiste znatiželje, jednom prilikom sam konstatovala kako me nikada ništa nije pitao dok se “pripremao” za prvi poljubac i pitam ga kako je “vežbao”. On kaže sa mocarelom. Ok, s obzirom na to da živi u Italiji, to je donekle normalan izbor da zameni grašak ili kockicu leda.

Ali, kaže da su njegovi drugari koristili Android aplikacije.

Kakve sad aplikacije? Čekaj, pa gde su nestali ti stari dobri tekstovi iz “Fazona” koji te savetuju gde da smestiš nos, da li da zatvoriš oči, šta da radiš sa rukama i detaljno objašnjavaju šta je to francuski poljubac?!

Očito su i oni premešteni na aplikacije. Kako se samo pre toga nisam setila?!

Screenshot_2015-03-15-12-46-15

Ne budem ja lenja i skinem nekoliko aplikacija, da vidim o čemu se tu radi i zašto je svaka od njih preuzeta makar 10.000 puta.

1. How to Kiss ultimate guide – Sve što treba i ne treba da znate o poljupcima, ali u tekstualnom obliku obogađeno fotografijama. Uz Youtube tutorijale, koji su za početnike verovatno od koristi.

2. Give a Kiss – Odaberete među nekoliko tipova muških ili ženskih usana i onda ljubite ekran telefona(?!). Nakon toga dobijete povratne komentare, koji su možda meni bili zabavni, ali bojim se da bi neki tinejdžer shvatio ozbiljno. Interesantno je da je naglašeno: It is a gay and lesbian friendly app.

3. Kiss test i Kissing Test Pro – Gotovo su identične i takođe su osmišljene tako da usne treba da prislonite na ekran. Kada poljubite displej onda dobijete odgovor koliko u tome procentualno ima strasti, romantike i iskustva. Hm…

4. How To Kiss – Tekstualno u 13 koraka objašnjeno kako se ljubiti. Nemojte da gubite vreme na skidanje ove aplikacije.

5. Kiss Trainer – Kada se ulogujete preko Google naloga aplikacija analizira vaš poljubac (opet ekrana) sa više od 20 senzora i detalja o osetljivosti, pritisku i ključnim tačkama koje ste poljubili na “usnama”. U zavisnosti od toga koliko važne zone usana ste ljubili dobićete određeni broj poena i biti rangirani na ukupnoj listi.

Screenshot_2015-03-15-12-54-01

Pitam se šta li je sledeći nivo.

Dok sam iz šale isprobavala ove aplikacije kroz glavu su mi prolazile scene iz filma “Her”, smeštenog u Los Anđeles 2025. godine. Ako niste gledali film koji je Oskarom nagrađen za scenario, u najkraćem – usamljeni pisac Teodor se zaljubljuje u tek kupljeni napredan operativni sistem i sa Samantom ostvaruje ljubavnu vezu.

Nemam ništa protiv i čak se radujem intuitivnom operativnom sistemu, koji će biti naš lični asistent i pomagati nam u svakodnevnim poslovima, ali ne i onaj koji će doprineti da čeznemo i imamo strah od prave intimnosti.

Znate šta, ovo ipak nema zamenu.

https://www.youtube.com/watch?v=uoCMW8XcSYY

BONUS>> U proteklih 100 godina oblik koji je najviše puta poljubljen je, verovali ili ne, oblik Coca-Cola flašice. Izbrojali su više od 1.5 triliona poljubaca. Pogledajte kako je to izgledalo kroz istoriju.

___________
* Ovaj tekst je deo akcije Coca-Cola Blogger Network Adria.

Nemoguće je da nemaš komentar?!