10 lokacija koje ne smete da zaobiđete tokom Noći muzeja

nocmuzeja2015plan

Malo je poznato da su muzeji i galerije otvoreni u Beogradu i kada nije Noć muzeja. Ali te večeri je nekako karnevalska atmosfera i meni posebno draga, jer se ova manifestacija zadene na dan ili oko mog rođendana. Veteran sam Noći muzeja, bila mi je mila i pre nego što je poprimila oblike te slatke masovne histerije, a izložbe koje me zanimaju obilazim i ostalim danima u godini, tako da ovo veče najčešće koristim da vidim postavke koje su priređene specijalno za tu priliku.

Štreberski sam već napravila plan mesta koje ću čekirati 16. maja i još izdvojila 10 lokacija koje vam preporučujem da posetite te večeri. Ovo bi, suštinski, mogla da se nazove Aleksandrina istorijska tura i nadam se da ćemo se sresti makar u mimohodu 🙂

reaction

1. KAD DUŠA ZABOLI

Gde? Doktorova kula, Višegradska 26

Zašto? Prvi put će na ovaj način biti otvorena Doktorova kula, građevina koju je 1824. uz finansijsku pomoć Miloša Obrenovića podigao dr Vito Romita, lekar velikog vezira i kneza Miloša. Ova dvospratnica ne samo da je jedan od najznačajnijih spomenika iz Miloševog doba, već je prva i najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu sa istorijom dužom od 150 godina.

Iako smatram da dobro poznajem istoriju Beograda XIX i XX veka, priznajem da sam prilikom specijalno vođene ture kroz Doktorovu kulu saznala dosta toga zanimljivog o popularnom Guberevcu. Kroz priču kako je uopšte došlo do toga da bude otvoren Dom za s uma sišavše, ko su bili njeni prvi pacijenti, kako su tu dospevali i kojim brutalnim metodama su “lečeni” shvatićete, zapravo, dosta toga o društvenim prilikama u tom periodu.

Koliko znam, u prizemlju će biti postavljena maketa originalnog izgleda celokupnog prostora i ponešto od sačuvane medicinske aparature.

2. NJENO ARHITEKTONSKO VELIČANSTVO – PALATA SRBIJA

Gde? Palata Srbija, Bulevar Mihajla Pupina 2

Zašto? Nisu česte prilike kada nekadašnja Palata Saveznog izvršnog otvori vrata za građanstvo, ali u Noći muzeja možete da prošetate centralnim delom najveličanstvenijeg zdanja jugoslovenske arhitekture. Do sada sam bila dva puta i verujte mi da vredi čekati u redu (a ja prezirem redove!) da obiđete veliku prostoriju gde je 1961. održana Prva konferencija Nesvrstanih zemalja, da sednete u originalne stolice gde su sedeli članovi delegacija, da se iznad vas zagledate u verovatno najveći luster na svetu prečnika 18 metara i težine čak devet tona, sastavljen od 4.300 sijalica. Osim salona Jugoslavija, u ovom zdanju postoji još šest salona, za svaku bivšu SFRJ republiku po jedan i interesantno je da proporcije svakog skoro da odgovaraju proporciji koja je ta republika imala, a uređenje takođe podseća na republiku kojoj je posvećen.

Ispunjena slikama, mozaicima, freskama, tapiserijama i skulpturama u više od 50 godina gotovo netaknutom enterijeru, osećate se kao da ste se teleportovali u Titovo doba.

3. KOBNI MAJ 1903.

Gde? Muzej Srpskog lekarskog društva, Džordža Vašingtona 19

Zašto? Zvučala bih kao psiho ako bih rekla da treba da dođete da vidite dva revolverska zrna kojima su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, ali da – oni će biti ekskluzivno izloženi te večeri. Priču o atentatu na kraljevski par dodatno će osvetliti i tekst obdukcionog lista koji je prvi put pronađen pre 20 godina, a biće izložene i biografije dvojice lekara koji su radili obdukciju upucanih i bačenih tela. Meni će posebno biti interesantno da saznam šta je o kraju dinastije Obrenović pisala ondašnja štampa.

4. PRVA BEOGRADSKA DISKOTEKA

Gde? Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17

Zašto? Ova kuća sagrađena 1896. krije toliko toga zanimljivog da vam preporučujem da izdvojite vreme da je posetite, ne samo zašto što je premijerno, već i zato što će biti vrlo zabavno – verujte mi na reč! Tokom šest generacija diplomatske tradicije sakupljeno je više od 400 umetničkih dela iz različitih perioda, koja danas čine zbirku, samim čudom spašenu tokom proteklih burnih vremena. Povodom prošlogodišnje izložbe brojni važni predmeti su restauirani i prvi put će biti prikazani u domu čijim stanovnicima pripadaju – dela najznačajnijih srpskih slikara (Jovanovića, Predića, Todorovića…), skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetnički predmeti, bogat arhivski materijal i najviša evropska odlikovanja. Dva predmeta na koje vam posebno skrećem pažnju, jer sam videla i u kakvom su stanju bili tokom restauracije, su najstarija sačuvana venčanica u Srbiji, koju je 1856. nosila Jelena Grujić, prva žena odlikovana od sultana, i pozlaćena škrinja od bronze i kristala za liker, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović Stevanu i Stani Ćurčić.

Možda ovakva istorija nije vaša šolja čaja, ali nećete odoleti da ne posetite mesto na kome je 1967. otvorena prva diskoteka ne samo u Beogradu, već i na Balkanu. Da, da baš u podrumu zgrade u Svetogorskoj 17 su uz rokenrol đuskali Omar Šarif, Mariza Berenson, Pako Raban, Renato Balestra, Alen Delon i buržujska beogradska omladina, ali je posle nešto više od godinu dana rada, na posebnoj sednici Vrhovnog saveta odbrane SFRJ doneta odluka da se diskoteka zatvori jer “kvari naprednu socijalističku omladinu”. No, da vam ne orktivam celu storiju o diskoteci “Kod Laze Šećera”, te večeri će u svojoj diskoteci biti i sam Lazar Šećerović, pa će ovaj beskrajno šarmantni gospodin sigurno biti rad da sa vama podeli neku od priča iz vremena kada je žario i palio Beogradom.

5. KAKO TANJUG JAVLJA

Gde? Tanjug, Obilićev venac 2

Zašto? Sigurno ste na desetine puta prošli pored masivne kasno modernističke zgrade koja je pre više od 75 godina na parceli između tri ulice podignuta po projektu poznatog arhitekte Bogdana Nerstorovića za Privatno zanatsko akcionarsko društvo, a u toku Drugog svetskog rata se tu nalazio zatvor Specijalne policije. Negde u to vreme (tačnije 5. novembra 1943. u Jajcu) osnovana je Telegrafska agencija nove Jugoslavije u nameri da propagandno informiše o borbi partizana. Osnivač je bio komunista, novinar, slikar i nosilac Partizanske spomenice Moša Pijade, a prvi direktor Vladislav Ribnikar.

Tanjug sada prvi put na ovaj način otvara vrata i verujem da će vam biti interesantno da vidite kako iznutra izgleda košnica redakcije, onda ćete verovatno sledeći put malo porazmisliti kada prokomentarišete rad novinara.

Organizatori najavljuju da ćete moći da saznate zbog čega se tekstovi ne potpisuju, koje greške su neoprostive u novinarstvu i na koji način informacije putuju od novinara do čitalaca, koje su nove tendencije u novinarstvu, ali i da vidite fotografije iz bogatog arhivskog materijala. Specijalni gost trebalo bi da bude i da o svojim dogodovštinama priča Žika Vučić, legendarni fotoreporter Tanjuga koji je svoj radni vek proveo fotografišući Tita.

6. BEOGRADSKI MALI PIJAC

Gde? Pijaca Zeleni venac, Jug Bogdanova bb

Zašto? U pojedinim velikim gradovima pijaca je nezaobilazna turistička atrakcija. To nije slučaj sa Beogradom, ali će pijaca Zeleni venac makar na jedan dan biti muzej. Stotine godina običaja najvećih gradskih pijaca oživeće pred posetiocima dok budu pazarili na mericu ili na kantar, uz ćaskanje o omiljenim delikatesima sa brojnim poznatim ličnostima. Biće tu brojni statisti obučeni u nošnje iz perioda od 1900. do 1950, kao i advokati i bankari koji će besplatno deliti savete. Svečani deo biće od 20 časova kada budu emitovani zvuci snimljeni pre 100 godina. Oni koji 16. maja obiđu ovu lokaciju moćiće da dotaknu i da se fotografišu sa kravom iz 1900. godine, po uzoru na nekadašnje pijace gde su postojale fotografske radnje u kojima su se fotografisali ljudi sa svojom porodicom kada dođu sa sela da prodaju kravu.

Obratite pažnju: te večeri na tezgama će biti prodavano voće i povrće, a sav novac biće uplaćen kao podrška narodnim kuhinjama.

7. MUZEJ KNJIGE I PUTOVANJA

Gde? Kuća Đure Jakšića, Skadarska 34

Zašto? Specijalno za 12. Noć muzeja ovo mesto biće muzej knjiga i putovanja, koji će predstaviti knjige kao umetničke predmete. Razvitak štampe i pisane reči, različito oblikovanje knjiga u svetu, uputiće nas u neizmerni značaj knjige za ljudsku civilizaciju, ali i za našu sopstvenu istoriju. Organizatori najavljuju da ćemo imati priliku da upoznamo retke knjige iz dalekih zemalja, filateliju, numizmatiku, knjige na štapićima od bambusa, jestivu knjigu od pirinča, najmanju knjigu na svetu, knjigu na svili i u obliku lepeze…

8. NOĆ PARFEMA

Beogradska noć - parfem Noći muzeja

Gde? Parfimerija “Sava”, Kralja Petra 75

Zašto? Porodica Jovanov je još 1954. u Kralja Petra preselila svoju parfimeriju “Sava”, koja i danas odoleva masovnoj proizvodnji gigantskih kozmetičkih brendova i ima svoje stalne mušterije. Ne znam da li ste ranije svraćali da ovde makar omirišete parfeme i kreme po staroj recepturi ili samo zavirite u najstariju aktivnu beogradsku parfimeriju, ali ove večeri ćete moći do mile volje da razgledate stare police sa ambalažama u kojima se drža proizvodi i alate koje Nenad Jovanov još upotrebljava.

Pre nego što ih pokloni Etnografskom muzeju, kako bi makar na taj način bilo sačuvano sećanje na ovaj izumirući zanat, gospodin Jovanov će na jedno veče parfimeriju, koju je nasledio od roditelja, pretvoriti u autentični muzej. Kroz zanimljive priče i anegdote on će sa svima podeliti male tajne zanata: koja čula treba pokrenuti da bi se kreirao savršen parfem i kolika doza posvećenosti je neophodna da bi ova mirišljava umetnost nadjačala masovnu proizvodnju koja preti da je pošalje u istoriju.

9. POKLADNE MASKE

Gde? Plato ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić

Zašto? Nije da sam ljubitelj običaja koji imaju korene u paganizmu, mada mogu da budu simpatični ako ih doživite na nivou zabave. Danas se poklade vezuju uglavnom za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa, vreme neobuzdanog uživanja u hrani i piću i proslavama pod maskama. I danas je u pojedinim delovima Srbije običaj da “maskirci” o Beloj nedelji, nedelji pre Vaskršnjeg posta, obilaze selo kako bi, po narodnom verovanju, isterali zle sila i demone iz seoskih torova i dvorišta.

Na Kalemegdanu baš i nema, ali će specijalno u ovoj Noći muzeja posle 22h biti dočarano kako se prave pokladne maske, kako se igra pored velike vatre i generalno kako izgleda atmosfera tokom Belih poklada.

10. SREDNJOVEKOVNE SPRAVE ZA MUČENJE

Gde? Kazamati Vojnog muzeja, Beogradska tvrđava

Zašto? Mračan, vlažan i zastrašujući prostor kazamata Vojnog muzeja je verodostojan ambijent za predstavljanje mračnog dela evropske istorije, zato ukoliko već niste u proteklih mesec dana – obavezno posetite ovu izložbu. Više od 60 postavljenih sprava su verne replike iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara. Najviše su za kažnjavanje prestupnika korišćene u XVI i XVII veku u Zapadnoj Evropi, pre svega u Španiji. Primera radi, najbrutalnija sprava je Nirnberška devica – kutija napravljena od gvožđa u čijoj se unutrašnjosti nalaze šiljci. Žrtvu bi zatvorili u kutiju, a zatvaranjem vrata šiljci bi joj se zabili u telo. Kako bi mučenje bilo što duže i okrutnije, šiljci su bili tako postavljeni da ne probodu nijedan ključni unutrašnji organ, pa je svaka žrtva pre smrti trpela neverovatne bolove.

Sve su bile zakonom dozvoljene i korišćene su sa odobrenjem vlasti, a zašto kriti: izložba je izazvala veliku pažnju širom Starog kontinenta i nije za one sa slabim želucem.

BONUS>> Da ne ostane samo na preporukama, zajedno sa ekipom Noći muzeja pripremila sam vam poklon paket u kome su dve karte i memorablije. U komentarima ispod posta napišite makar jednu lokaciju koju planirate da posetite (ne mora da bude sa mog spiska!) tokom 12. Noći muzeja i obavezno napišite validan e-mail. Random.org će odlučiti ko osvaja paket i to će u petak u podne biti objavljeno na FB strani alex5rovski.

nocmuzeja2015

91 comments
 1. Jugoslovenska kinoteka i “Poljupci koje pamtimo”, islamska kultura i Jevrejsko groblje pod obavezno.

 2. Dvorski kompkeks na Dedinju, Doktorovu kulu i muzej Nikole Tesle obavezno cemo posetiti ove godine.

 3. Hvala na preporukama! Parfimerija ce biti na prvom mestu u Noci muzeja a planiram da se prisetim mladjih dana tako sto cu posetiti klub Akademiju. Mislim da ce biti bas zanimljiva postavka 🙂
  Tu su jos i kuca Djure Jaksica, dom Jevrema Grujica, Doktorova kula, Vojni muzej kao Muzej Nauke i teknike sa Galerijom Nauke i tehnike 🙂
  Zelim ti lep provod!

 4. Palatu Srbije, Doktorovu kulu, Paviljon, muzej knjige, Jevrejsko groblje ( Novo groblje je jako zanimljiva tura, pa verujem da će i ovo biti ) i parfimeriju Sava. Sve što stignem u suštini. 😀
  Hvala na preporukama! Posebno za muzej knjige, nije zvučalo tako interesantno u prospektu.

  1. Planiram da obidjem što vIše lokacija, obavezno Doktorovu kulu, kazamate Vojnog muzeja, jevrejsko groblje, muzej knjige i putovanja..Hvala na preporukama! 🙂

 5. Hvala na preporukama! Ja sam planirala da posetim Jugoslovensku kinoteku i “Poljupce koje pamtimo”, galeriju Alternativna scena (“Umetnici – novinari”), izložbu “Srednjovekovne sprave za mučenje” i Muzej nauke tehnike…

 6. Хвала на препорукама. Планирам да посетим МУЗЕЈ КЊИГЕ И ПУТОВАЊА. Уједно желим ти леп провод!!!

 7. Svaka čast za odabir lokacija, prvo ću krenuti sa Palatom Srbijom jer dolazim sa druge strane mosta 🙂

  1. Hvala, Andrea. Drago mi je da ti se dopadaju preporuke. Lep provod!
   Dobar je izbor krenuti prvo od Palate i obavezno dođi malo ranije, uvek je prilična gužva jer se otegne red.

 8. Hvala na preporuci. Volela bih da obidjem Palatu Srbije, kucu Djure Jaksica i parfimeriju Sava! 🙂

 9. Evo sada prvi put treba da obidjem ovu manifestaciju, cini mi se da je predivna i da necu zazaliti ni malo. Ne sumnjam u vas izbor, tako da cu vas poslusati u vezi svih lokacija 😀 dopada mi se puno, zato sto ste postavili detaljan opis svake destinacije, tako da sam dobio jos vecu zelju da posetim svee ovo. 😀 Idem sa devojkom, tako da sam pored vasih preporuka dodao jos i to, da obidjem kinoteku 😛 Ako ostane vremena, posetili bismo i dom Djure Jaksica. Ipak za sada nam se najvise dopala doktorova kula i muzej Srpskog lekarskog drustva, i ta mesta prva obilazimo. Hvala punoo na preporuci i zelimoo vam lep provod i susret sa nama u mimohodu 😛 😀

 10. Doktorova kula, Sefardsko groblje, Tanjug, parfimerija Sava i slikanje sa kravom 😉 Preporuka za SIV svima koji nisu bili, isplati se čekanje, društvo iz reda zauvek u <3

 11. Muzej Srpskog lekarskog društva, Džordža Vašingtona 19 – Zoo vrt(Ko se igra dok drugi spavaju u bebi zoo-vrtu

 12. Iako je program namenjen deci, Alisa u noci muzeja u paviljonu Cvijeta Zuzoric ce svakako biti jedna od zanimljivih za sve ljubitelje Diznija. A istorijski, svakako izlozba rukopisa cuvene “Plave grobnice”.

  1. Da, prema najavama biće baš zanimljiv omaž knjizi “Alisa u zemlji čuda”, tako da verujem da će klinci uživati. Lep provod želim! 🙂

 13. Zdravo!
  Planiram da posetim Palatu Srbije, Jugoslovensku kinoteku, Rimski bunar, Galeriju zadužbine Kolarca, Servantes, Galeriju Poodrom, Alpha banku, Dom Jevrema Grujića i mnoga druga mesta. 🙂
  Hvala na preporukama, odličan članak.

 14. Za subotu spremam deci iznenadjenje…Paviljon Cvjeta Zuzoric i Prirodnjacki muzej na Kalemegdanu….Mislim da ce to biti sve s’obzirom da vodimo bebca i dolazimo iz Velike Plane..

 15. Hvala na preporukama!
  Toliko toga ima vrednoga, a što bi bilo lepo posetiti. Planirao sam da obiđem nekoliko postavki: pre svega, srednjovekovne sprave za mučenje i Doktorovu kulu.

 16. 1.Africki muzej, svake godine planiram da ga obidjem i nikada ne stignem, tako da je ove godine prvi na listi 🙂

 17. Посетићу парфимерију Сава, Београдски мали пијац, Музеј хемијског факултета као и задужбину Илије М.Коларца. 🙂

 18. Kako tanjug javlja, Noc parfema- (posebno), Srednjovekovne sprave za mucenje, Novo groblje. Hvala na preporukama i kratkom opisu. 🙂

 19. Posto sam covek od struke, svake nedelje obilazim izlozbe u razlicitim muzejima i godinama volontiram za Noc muzeja, ove godine sam se odlucila da pauziram i da bih posetila sto vise lokacija koje inace necemo biti u mogucnosti da vidimo drugim danima, kao npr. prva na spisku je Doktorova kula.

  Veliki pzdrav, Ivana 🙂

 20. Sve gore pomenut lokacije su vec na mom spisku. Dodala bih jos sledece:
  1. Nikolaj Krasnov / ruski neimar Srbije
  2. Svedoci epohe i borci za slobodu
  3. Bet olam – kuća večnosti
  4. Alpha među palatama
  5. Comixconnection
  6. Koracima Ive Andrica
  7. Usporeni takt – Rimski bunar

  Svi zelim lep provod !!!

 21. Muzej Srpskog lekarskog društva, Džordža Vašingtona 19 – Zoo vrt(Ko se igra dok drugi spavaju u bebi zoo-vrtu) 🙂

 22. Poseticemo Plato ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić i zooloski vrt, Beogradsku filharmoniju, pozoriste Dusko Radovic…

 23. Odlican izbor. Bas sve cu obici sa mojim drugaricama, sa kojima od prve organizovane noci muzeja obilazim sa ogromnim uzivanjem lokacije po Grady. Jedva cekam

 24. Ok, zovem se Tara i “Noci muzeja” – skoro smo vrsnjaci.Druzimo se redovno poslednjih nekoliko godina, tema si mojih pismenih sastava u skoli , mojih prica, moje majske srece i radosti. Ove godine , u to ime, nazdravicu uz caj sa Belim zecom i Ludim sesirdzijom na Malom Kalemegdanu, uzivacu uz ” stariju decu”, studente pored Rimskog bunara. Poseticu ZOO vrt, idem da vidim – Ko je to budan dok drugi spavaju…. Obavezno cu svratiti do Doktorove kuce pa do sedista Alpha banke, ceka me bog Hermes, licno. Zacinicu to kojim izumom naseg genija Tesle u ” njegovom muzeju “, a za kraj , namirisacu se parfemom “Beogradske noci “, nadam se da ce i ove godine njen miris trajati sve do naredne Noci muzeja.Pozdrav svima koje cu sresti uskoro ! sanjaitara@gmail.com

 25. Uh ja bih tako želela da posetim Parfimeriju Sava ma sve u Beogradu, nažalost nisam u mogućnosti tako da ostaje naš Zavičajni muzej u Jagodini kao i muzej naivne i marginalne umetnosti,moje dete se posebno raduje tom obilasku!
  natasaglisic1984@gmail.com

 26. Srednjovekovne sprave za mučenje (mada nijedna nije iz srednjeg veka, no dobro), dom Jevrema Grujića, Beogradska filharmonija, Muzej vazduhoplovstva…. kako na sve stići 😀

 27. Volela bih da Noc Muzeja traje duze,zato cemo moja cerkica Lea (6) i ja prvo otici na Ludu cajanku i pokusacemo da pronadjemo Sesirdziju i njegov Carobni sat,pa da zaustavljamo i pomeramo vreme kako nama odgovara i da stignemo da vidimo,saznamo i uzivamo u svim postavkama u Noci. Ah da,preskocicemo Srednjovekovne sprave za mucene vise nego sigurno. To je isuvise mracno i pretuzno mesto koje pokazuje koliko covek moze biti krajnje okrutan kada se pomesaju ljudska glupost i drustvena moc u jedno. Dakle,postedecu nas negativnosti mracne i zverske strane ljudi,
  Vidimo se u Noci i fantastican provod vam zele Lea i Valentina. 🙂

  1. Upravo zbog mališana ove godine manifestacija počinje sat vremena ranije, tako da verujem da ćete uspeti da vidite sve što vas zanima.
   Lepo se provedite, devojke! 🙂

 28. Hvala na preporukama! Meni su posebno interesantni Muzej Srpskog lekarskog društva i Dom Jevrema Grujića.

 29. Palata Srbije, posto nisam nikad bila, Jugoslovenska kinoteka, Doktorova kula, muzej Nikole Tesle.

 30. Mi cemo Muzej automobila, Doktorovu kulu, Muzej Africke umestnosti sigurno a i sve ostalo sto stignemo 🙂

 31. Eh, moj sin i ja imamo program obilaska: Dvorski kompleks na dedinju, Doktorova kula, Republicki hidrometeoroloski zavod, Dom Jevrema Grujica, Muzej automobila, Biblioteka Milutin Bojic, Galerija Progres, Pedagoski muzej, Muzej nauke i tehnike, Hemijski fakultet Beograd i Kazamat Vojnog muzeja, … jos samo da sve psotignemo 😀

Nemoguće je da nemaš komentar?!