Da li su i vama savetovali da izaberete jedno zanimanje, a vi ih niste poslušali?

Balansiranje između više različitih poslova, karijera i(li) interesovanja nije uvek lako, ali je uvek uzbudljivo. Na pitanje čime se bavim odgovor je poduži i nekada mi je neprijatno da sve nabrajam da ne bih bila doživljena kao neozbiljna i površna, iako sam vrlo ponosna i uživam u svemu što radim. A počela sam da uživam onog trenutka kada sam prihvatila da sam multipotencijalista.

To nije bio lak put i često sam se preispitivala da li je sa mnom sve ok i nisam li šizofrena zbog toliko različitih interesovanja.

Bilo mi je nemerljivo lakše kada sam počela da uviđam da nisam jedina, da među najuspešnijim ljudima takođe ima mnogo multipotencijalista, da ih kroz istoriju takođe ima i najvažnije – da ih ima u mom okruženju, samo treba da ih pronađem. Tako je nastao Curiosity Chat, tako je nastao i kružok multipotencijalista. S tom misijom na umu sam oktobra 2019. osnovala Fondaciju Dva 37 čiji je osnovni cilj promocija i podrška multipotencijalizma.

Ko su uopšte multipotencijalisti? Ukratko – svestrane osobe, previše radoznale da bi se uklopile u nametnutu društvenu predstavu o jednoj karijeri (ili interesovanju) koje treba da pronađemo i da se njime bavimo celog života.

Zašto smatram ovu temu bitnom? Kombinujući sva svoja znanja i veštine svestrani ljudi stvaraju autentično vredne proizvode, osim toga neretko je reč o celoživotnim učenicima, kreativnim i agilnim ljudima, što su veoma cenjene sposobnosti. Živimo u VUCA svetu u kome je vrlo važno suočavanje sa promenama, konstantno učenje novih stvari i očuvanje mentalne ravnoteže u nepoznatim situacijama.

Govorila sam opširnije o tome u Još podkast jedan, podkastu Stepenicama uspeha, podkastu Nikoline Andrić, radio emisiji Perspektiva 202 i magazin Original.

Da bih vam još malo približila multipotencijaliste predstavljam vam (grubu!) podelu:

Tip GRUPNI ZAGRLJAJ – osoba ima jedan posao ili biznis koji joj omogućava da istovremeno nosi više svojih šešira i obavlja više uloga / ostvaruje više svojih interesovanja istovremeno u okviru njega.
Tip KOSA CRTA – osoba ima dva ili više (honorarnih) poslova koji ne moraju nužno da imaju veze jedni s drugim, a prebacuje se s jednog na drugi na dnevnom ili nedeljnom nivou.
Tip AJNŠTAJN – osoba ima jedan “dovoljno dobar” posao (najčešće sa punim radnim vremenom) koji joj pruža finansijsku stabilnost, a istovremeno joj ostavlja dovoljno vremena i energije da se van toga posveti svojim drugim interesovanjima i strastima.
Tip FENIKS – osoba koja radi u jednoj industriji nekoliko meseci ili godina, a zatim se prebacuje i započinje novu karijeru u (sasvim) drugoj industriji.

Ako ste se u nekom od prethodnih opisa pronašli – pridružite se Facebook grupi Multipotencijalisti. Zamislila sam je kao skromni početak onlajn haba za svestrane radoznalce. Da sam na pravom putu potvrdila mi je ova rečenica:

Mnogo prilika sam izgubila kroz svoj razvoj pokušavajući da odlučim za šta sam ja, dok sam bila osuđuivana što ne mogu da se posvetim samo jednoj stvari.”

Napisala ju je jedna žena kao odgovor na pitanje “Zašto želite da se pridružite kružoku multipotencijalista?”, koje stoji prilikom prijavljivanja u FB grupu.

Zato koristim svaku priliku da lobiram za multipotencijaliste!

Pročitajte moje tekstove na temu multipotencijalizma

Ko si ti kada svoje poslovne titule ostaviš po strani?
Mračno doba multipotencijalizma
Kako se beše kaže?!
Poremećaj nedostatka pažnje
“Džek svih zanata, majstor ničega” danas nije uvreda
Imate li tajni kod za multiplikovanje?
Kako da se ne plašim svojih želja?