Tri knjige koje bi trebalo da budu udžbenici

knjige

Muka sa fakultetom je što, čak i kada studiraš ono što veoma voliš, ti vrlo često ne znaš zašto učiš određene stvari, niti kakva je njihova upotrebna vrednost za tebe. O osnovnoj i srednjoj školi tek da ne govorimo. A tamo provedemo 12 godina i to većinom vremena bubamo činjenice koje su nam danas lako dostupne pretraživanjem.

No, da ne posipam još pepela po klasičnom obrazovanju. Njegova masovnost i glomaznost čine ga takvim kakvo je jeste i imajući u vidu to mislim da idealan (formalni) obrazovni sistem ne postoji. Dakle, i posle najmanje 16 godina školovanja i druženja sa mnooogo knjiga dolaziš u situaciju da tek onda treba da se edukuješ za ono što radiš ili ćeš raditi.

Mada se trendovi menjaju tolikom brzinom da ni svi blogovi ili specijalizovani portali ne uspevaju da ih notiraju, ima još uvek knjiga iz kojih se može dosta toga naučiti. I odmah da naglasim da ne stavljam a priori knjige na pijedastal, niti smatram da je sve izrečeno u njima automatski zvuči pametnije, pa čak i da nije.

Izdvojila sam tri knjige iz kojih sam o ovome čime se sada bavim, novim medijima i komunikacijama, više naučila nego za četiri godine fakulteta. Ne preterujem kada kažem da ih držim pored kreveta i često kada imam priliku makar letimice prelistam i pročitam po koji pasus koji sam štreberski podvukla grafitnom olovkom.

readabook

1. Šta bi uradio Gugl?

(What Would Google Do? – Jeff Jarvis)

Jarvis je ovu knjigu izdao još u januaru 2009. i sam Google je u međuvremenu mnogo napredovao, međutim knjiga ne gubi na svojoj aktuelnosti jer vam zapravo dočarava način razmišljanja. Do detalja opisuje 40 jednostavnih pravila za poslovanje i život, a istovremeno nam skreće pažnju na koji način funkcionišu nove generacije. I danas pomalo vizionarski Jeff Jarvis je predstavio kako bi po uzoru na Google mogao da funkcioniše svako – od korporacije do vlada, od naroda do pojedinca uz neizbežnu temu obrazovanja.

Jarvis je maštovit i praktičan, ali ćete u nekim momentima, imajući iskustvo sa ovih prostora, verovatno prokomentarisati “čoveče, šta bulazniš?”. Ipak verujem da će vam knjiga otvoriti mnoge nove vidike, jer daleko od toga da govori samo o Googleu. U jednom delu Jarvis čak i objašnjava zašto je ipak odlučio da objavi knjigu u štampanom formatu, mada se zalaže za drugačiji vid izdavaštva.

Generalno, ukoliko se bavite novim medijima, trebalo bi da pratite Jeffov rad. On je profesor novinarstva na Njujorškom univerzitetu i konsultant za medije Guardian, Digital First Media, Postmedia, Sky.com, Burda, Advance Publications i New York Times. Godinama je radio kao urednik i kolumnista, a o novim medijima piše i na svom blogu Buzzmachine.

2. Storytelling ili pričam ti priču: mašina za proizvodnju priča i formatiranje uma

(Storytelling: Bewitching the Modern Mind – Christian Salmon)

Ovo je biblija storytellinga. Francuski pisac vas vodi od marketinga, brendiranja i logotipa, preko menadžmenta, nove ekonomije i kapitalizma, do politike, storytellinga rata i imperije propagande. Sve to napisano je vrlo pitko, ali s druge strane vrlo stručno i potkrepljeno brojnim primerima iz prakse sada već široko primenjenog storytellinga, posebno u Americi i globalnim korporacijama.

Na prvi pogled deluje kao da bi mogla da bude interesantna samo ljudima koji se bave odnosima s javnošću, marketingom, politikom ili novinarstvom, mada lično mislim da bi bila od koristi svima koji imaju pravo glasa, jer je ovo knjiga pre svega o manipulisanju emocijama i opasnim mehanizmima za dezinformisanje. Na mene je najjači utisak ostavilo upravo pojašnjenje o primeni storytellinga u američkoj (i francuskoj) politici, o vezama Pentagona, Holivuda i Dizni studija, o tome kako je spin kontrola postala način života…

Za vreme njegovog mandata u zvaničnom stavu više se koristio slikoviti govor priča, koje su se obraćale pre svega srcima Amerikanaca a ne njihovom razumu, njihovim emocijama a ne njihovom mišljenju. U zvaničnim govorima statistike su zamenjene anegdotama, a stvarnost predsedničkom fikcijom. Ponekad je oživljavao epizode iz starih ratnih filmova, kao da su pripadale istoriji SAD. Njegovi naslednici zapamtili su lekciju.” – piše Salmon o Ronaldu Reganu u poglavlju Pretakanje politike u priče.

Francuski teoretičar Kristijan Salmon u storytellingu prepoznaje mašinu koja nalaže ljudima da se poistovete sa idejama i prilagode protokolima, mašinu za proizvodnju priča i formatiranje uma i to bez pardona predočava čitaocu dajući mu još niz odličnih preporuka za čitanje i dalje proučavanje ove teme.

3. Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude u digitalnoj eri

(How to win friends and influence people in the digital age – Dale Carnegie / Associates with Brent Cole)

Interesantno je da sam za ovu knjigu dobila preporuku od jednog američkog stručnjaka tokom sesije o javnom govoru. Inače, Dale Carnegie (1888–1955) je bio američki pisac, predavač i začetnik čuvenih kurseva o samousavršavanju, govorništvu, usvajanju interpersonalnih veština i prodaji. Knjigu “Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude” napisao je još 1936. godine i do danas je veoma popularna, a 2002. je proglašena za najbolju poslovnu knjigu XX veka.

Kategorizovana je kao popularna psihologija i pored toliko ljudi koji na sve strane daju savete za samopomoć malo je izvrgnuta ruglu. Ironija je u tme što Carnegie ne bi odobrio mnoge savremene savete za samopomoć, on je podučavao principima koji proističu iz zadovoljstva koje čovek oseća kada drugima pomaže da uspeju. Jedan od njegovih osnovnih principa je: nemojte da kritikujete, osuđujete i žalite se; govorite o tuđim interesima; kada niste u pravu, priznajte to; dopustite drugima da sačuvaju obraz…

Knjiga “Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude u digitalnoj eri” je zapravo tumačenje originalnog dela i to iz savremene perspektive, jer su upravo suptilni detlaji u našim svakodnevnim iterakcijama prilično važni u digitalnom dobu i mogu napraviti razliku.

Rasprave s ljudima teško da će vas negde odvesti. One obično završavaju tako što su suprotstavljene strane još više ubeđene da su u pravu. Iako ste u potpunosti u pravu, raspravljanje je isto toliko uzaludno kao i kada potpuno grešite” – jedan je od mojih omiljenih citata.

BONUS>> Preporučujem vam i sjajan blogpost zašto su nam knjige važne i koliko nas digitalni “nadražaji” ometaju u čitanju.

______

ČEKAJTE JOŠ TRENUTAK! Ako ste stigli do kraja teksta, onda vam se sigurno dopao. To znači da će vam se svideti i moj besplatni sedmični newsletter. Prijavite se što pre, jer već u nedelju stiže novi mejl sa najzanimljivijim preporukama za čitanje, slušanje i gledanje.

3 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!