Zavisnost od društvenih mreža, napredni nivo


social network addicted

Znaš da si spreman za detoksikaciju od društvenim mreža kada:

1. Čekiraš se u bolnici i menšnuješ ženu koja se u tom momentu porađa.
1. 1. Na društvenim mrežama prenosiš ljudima tok tvoje brakorazvodne parnice.
2. Pomisliš da si izgubio ličnu kartu i prvo što ti padne na pamet je da tvituješ s pitanjem šta se radi u tim situacijama.
3. Besomučno se fotografišeš na putovanju i jedino o čemu razmišljaš je da fotke budu što bolje, pa da ih čim pre postaviš na FB ili Instagram.
4. Dok si u društvu kažeš: “sad ću da napišem taj i taj status/tvit”.
5. Naljutiš se na nekoga zato što te više ne prati ili niste prijatelji.
6. Na svakih minut proveravaš da li je neko lajkovao tvoj status/fejvovao tvoj novi tvit.

Ukoliko si nakon čitanja ustanovio da su društvene mreže na tebe imale neki od ovih neželjenih efekata obrati se najbližem lekaru ili farmaceutu.

Ok. Malo sam se našalila sa nekim ekstremnim primerima.

Još pre nekoliko godina je Joanna Lipari, klinički psiholog sa UCLA, definisala pet simptoma zavisnosti od Facebooka.

1. Ne spavaš zbog Facebooka.
2. Na Facebooku si više od sat vremena dnevno.
3. Zbog Facebooka ignorišeš ostale obaveze.
4. Očajnički tražiš prijatelje i bivše ljubavi.
5. Očajavaš od same pomisli napuštanja Facebooka.

facebook addiction

Kako je tokom godina zavisnost evoluirala dodavani su detaljniji znakovi koji ukazuju da imaš problem, poput: proveravaš naloge na svim društvenim mrežama odmah čim se probudite, koristiš # i @ i prlikom pisanja maila, napraviš nalog svom kućnom ljubimcu, čekiraš se apsolutno svuda, imaš potrebu da deliš bukvalno sve što ti se dešava, lajkuješ/fejvuješ sopstvene objave, zabrinut si kada nemaš internet konekciju, nosiš telefon (tablet i sl) u toalet…

Pre nekoliko meseci je u Nemačkoj sprovedeno istraživanje tokom koga su ispitanici (od 18 do 65 god) morali da zabeleže svaki put kada ih obuzme “neodoljiva” želja da se konektuju na neku od društvenih mreža, popuše cigaretu, popiju alkohol ili imaju polne odnose. Hm… šta mislite – u kojoj koloni je bilo najviše recki?
Ljudi su postali zavisniji od korišćenja društvenih mreža, nego od cigareta ili alkohola. U prilog statistici: 60% zavisnika su žene, a gro “navučenih” ima između 16 i 25 godina. Primera radi: Amerikanci tokom sat vremena provedenih na internetu 16 minuta budu na društvenim mrežama, a Britanci 13.

Bilo bi potpuno licemerno da ja, kao neko čiji je posao vezan za internet i društvene mreže, a i privatno sam na njima aktivna, napišem za Facebook i ostale – “fuj to, kakano!“. Uostalom, tako ni ne mislim.

ALI!

Društvene mreže NISU JEDINO mesto gde se: informiše o skupštinskom zasedanju ili fudbalskoj utakmici, sklapaju prijateljstva i poslovni dilovi, izlazi subotom uveče, čestita svadba, okuplja za godišnjicu mature…

Dogovaramo se online, ali se družimo offline.

Nemoguće je da nemaš komentar?!