10 razloga zašto ne treba da posetite Borsko jezero

1. Ne volite da se kupate u čistoj, bistro prozirnoj planinskoj vodi.

Borsko jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh. U toku sezone, koja traje od početka maja do kraja septembra, temperatura vode dostiže i 26 stepeni, što je idealno za kupanje.

2. Zašto bi iko poželeo da vozi pedaline na jezeru površine 30 hektara?

3. Probudite se ujutru, izađete na terasu hotela Jezero i gledate ovakav prizor. Njaaaah…

borskojezero

4. Ostaćete gladni.

U restoranu Jezerce služe samo koziji, ovčiji, kravlji i dimljeni sir, pa kačamak koji se seče koncem, pa tepano meso, pa rolovane suve šljive prste da poližeš… Sve od namirnica nabavljenih iz okolnih mesta.

5. Ko će još i da šeta po prirodi?!

Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Bezveze.

borskojezerostaza

6. Kada pada kiša u hotelu Jezero nema šta da se radi.

… ako zanemarimo zatvoreni bazen, slanu sobu, saunu, teretanu, skvoš teren, sto za bilijar, stoni-tenis, džez bar, sobe za karaoke…

View this post on Instagram

Nakon što je krajem sedamdesetih izgrađen ponajviše su ovde sindikati slali svoje zaposlene na odmor. Meni, rođenoj sredinom osamdesetih, potpuno je nepoznat taj sistem. I nećemo sada ulaziti u polemiku da li je bio bolji ili gori. "Kako li izgleda radničko odmaralište?" – radoznalo sam se pitala kada sam se pre 2 godine prvi put zaputila u hotel Jezero. Neposredno pre toga usnula lepotica sa Borskog jezera se probudila i obukla novu haljinu. Znala sam to, ali nisam imala nikakva očekivanja. Zapravo… Jesam. I srećna sam što ona nisu ispunjena i što ne prati estetiku vremena u kome je sagrađen. Dostojanstveno grleći svoju prošlost, hotel Jezero je ipak zagledan u budućnost. Potvrdila sam to još jednom kada sam ga minulog vikenda opet posetila. Izgledao je još bolje. Kao dama koja ponosno i samosvesno nosi svojih 38 godina. #Borovanje #borskojezero #upoznajsrbiju #serbia #mojasrbija #alex5neverstops

A post shared by Aleksandra Petrovsk! (@alex5rovski) on

7. A i najveći površinski kop u Evropi uopšte nije spektakularan!

Površinski kop Bor nastao je eksploatacijom rude bakra tokom 20. veka. Veličina borskog kopa dovoljna je da se u nju smesti tri puta veća količina vode od one koja staje u Borsko jezero, a to je 36 miliona kubnih metara vode. Kop je dubok toliko da bi u njega mogla da stane Avala zajedno sa tornjem u punoj visini.

 

Još nekoliko fotografija Spomenke Avramov da vam to potvrde…

borrudnikpovrsinskikop

rudnikborpovrsinskikop

povrsinskikopbor

borkop

 

8. Ma kome je još zabavno da ide u kafić 400 metara ispod površine zemlje?

+ ODLIČAN tekst: Gorka kafa rudarska, s pola kilometra kamena nad glavom.

9. Imate i kod kuće ovakve dampere

Kamion popularno nazvan “Guliver” trenutno je najupečatljiviji eksponat u Park muzeju, koji se nalazi na otvorenom u centru Bora. Ovaj muzej, jedinstven u Srbiji, otvoren je 1997. godine radi očuvanja reprezentativnih predmeta tehničke kulture.
Na prostoru od 4,5 hektara postavljena su 23 eksponata, a od 2007. godine u Park muzeju nalazi se najveći i najreprezentativniji eksponat – američki kamion Euklid.

Bordamper

10. Koga briga za lekovitu banjsku vodu i stoletnu šumu?

U Brestovačkoj bаnji uspešno se leče oboljenjа kičmenog stubа, kostiju, zglobovа, mišićа, kože. Bаnjske vode pomаžu u lečenju opšte iscrpljenosti orgаnizmа, posledicа povredа, reume, bolesti nervnog sistemа, oboljenjа perifernih krvnih sudovа, zаpаljenjа ženskih polnih orgаnа.

Brestovacka-banja

 

Mogla bih da nastavim sa nabrajanjem: obilazak Lazareve pećine, poseta Muzeju rudarstva i metalurgije, uranak na planini Stol, jahanje, obuka i karavaning, safari na konjima, ribolov, proučavanje kanjona i pećina, planinarenje i sportsko penjanje, pešačenje, planinski biciklizam, karting, paraglajding, džip safari, obuka letenja motornim zmajem, lake letilice, padobranstvo, sportski i teniski kampovi za pripreme sportista, orijentiring poligoni… a ni Zaječar i istorijski dragulj Felix Romuliana nisu daleko. Drugi put  u poslednja tri leta me put navodi ovde i još nisam sve videla.

*** Pročitajte i moje prethodne tekstove iz kategorije Putovanja.

______

Ako vam se dopao ovaj tekst, onda će vam se sigurno svideti i moj sedmični newsletter. Prijavite se što pre, jer već u nedelju stiže novi mejl sa najzanimljivijim preporukama za čitanje, slušanje i gledanje.

1 comment
  1. Svaka čast, zanimljivo napisan tekst i potpuno drugačiji pristup u odnosu na većinu onoga što se danas piše. I puno informacija, iako sam rođen i odrastao u Boru ja nisam znao za Valja Žoni do malopre 🙂

Nemoguće je da nemaš komentar?!