5+ priča vrednih pažnje: Koliko života je imao ovaj čovek?!

Pred vama su priče koje su proteklih dana okupirale moju pažnju, a verujem da bi i vama mogle biti interesantne.

Ukoliko želite da svake nedelje ujutru na vaš mejl stignu ovakve preporuke za čitanje, gledanje, promišljanje, osluškivanje i istraživanje – prijavite se na Curiosity newsletter.

Injekcija istrajnosti

Znate kada neko pun entuzijazma, koji izražava CAPS LOCKom, napiše na društvenim mrežama ovo je nešto najbolje što ćete danas videti? I često pretera.
Neću preterati ako kažem da su ova 2 minuta delotvorna injekcija istrajnosti. Glumac Tihomir Stanić javno je govorio o jednoj od svojih najvećih životnih lekcija: uložio je dosta novca u monodramu, računajući da će od toga da hrani porodicu, međutim za 11 repriza nije bilo prodatih ulaznica. On je predstave uredno igrao, verujući da je dobro to što radi. Kada se sa festivala vratio sa 3 nagrade, nije rasprodao jednu salu za veče, već dve. Video.

Od neznalice do svetski priznatog stručnjaka

Prema teoriji velikih brojeva (da ne kažem: broja repriza) skoro da nema šanse da niste pogledali intervju Mire Adanje Polak sa Đorđem Vardom – čovekom koji je aranžiranje cveća pretvorio u… više od umetnosti. Ozbiljnim i važnim glasom se uz spomen njegovog imena naznači da mu je dugo godina ulepšavao čuveni pariski hotel Ric, kao i brojne važne svetske događaje. 💐
Ipak, meni je mnogo zanimljivija priča kako je bivši student prava uopšte dospeo u cvećarstvo, kako je napustio dobro plaćen posao i otvorio cvećaru iako nije znao ni buket da napravi, niti kako se koje cveće zove (a otvoreno kaže da mu je bilo ispod časti da ide na kurs cvećarstva, što se kasnije ispostavilo kao dobar potez). Đorđe je neko ko je baš baš skrojio život po svojoj meri i o tome je govorio u vrlo zanimljivom intervjuu, čija autorka je direktorka Turističke organizacije Kosjerić – naglašavam jer nije uobičajena pojava.

Koliko života je imao ovaj čovek?!

Koliko ljudi poznajete koji su obišli Severni i(li) Južni pol? Možda poneko. A zamislite kakvo je to dostignuće bilo pre više od 100 godina. Mihailo Petrović – Mika Alas ne samo da je obišao ta dva i danas teško dostižna predela, već je o njima pisao putopise. I mada samo po sebi već zvuči impozantno, spisak Mikinih “šešira” je još nestvarniji: matematičar, naučnik, akademik, profesor, filozof, pisac zakona, pronalazač, okeanograf, putopisac, ribarski majstor, violinista… Što više istražujem njegovu biografiju iz ugla multipotencijalizma, to mi je sve interesantnija.
Preporuka “velika kao kuća” da pogledate 24-minutnu emisiju o njemu. Nakon gledanja – napišite mi 📩 koji je vaš omiljeni multipotencijalista.

Najbolja vest nedelje (ako mene pitate) ⚠️

U slučaju da vam je ova informacija promakla… tim Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu pobedio je na međunarodnom studentskom takmičenju IFEC, održanom u Medisonu u SAD, sa projektom električnog bicikla visoke energetske efikasnosti.
Taman da iskoristim priliku, pošto ovakve vesti tradicionalno izazivaju pažnju, da reflektor usmerim na 25-minutno predavanje na temu kako zadržati mlade u Srbiji, koje je pred menadžerima održao prodekan za saradnju sa privredom sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar, koji je bio na postdoktorskim studijama u Čikagu. Napomena: nije bla-bla-truć-truć već je u pitanju dobra analiza o tome ko i zašto odlazi, šta po tom pitanju može da se učini, koliko to košta državu i da li postoje pozitivni efekti odlazaka.

Istražite još i ovo…

Saveti za putnike: lokalci vam otkrivaju svoja omiljena mesta u gradovima Evrope, Bliskog Istoka i Severne Amerike. Spotted by Locals.
Šta je Wikipedia za generaciju Z. Saznajte.
Sve što ste ikada želeli da saznate o toaletima, a niste imali koga ili niste smeli da pitate. Toilet-Guru.
Uticaj mobilnih telefona na kinematografiju ili u čemu se razlikuje vertikalna drama od klasičnih formata. Objašnjenje.

Nemoguće je da nemaš komentar?!