Mani se Farme, vidi šta radi Nikola!*

Sećate se priče o malom Nikoli koji prodaje svoje crteže kako bi pomogao nezaposlenoj mami da sastave kraj s krajem? Verovatno ste je pročitali jer ju je neko šerovao na Facebooku ili Twitteru.

Snežana je samohrana majka. Ona i sin žive u prostoriji od 14 kvadrata u kojoj imaju zajedničku sobicu, malu čajnu kuhinju i improvizovano kupatilo. Nikola više od četiri godine, bilo da je leto ili zima, prodaje crteže na ulici. Nekad zaradi 200 dinara, nekad i više. Ima dana kad ne uzme ni dinara, i onda je mnogo tužan.

Ima i onih koji su nakon ove priče uradili nešto više od dubokog uzdaha i mrmljanja psovki na račun države. Zahvaljujući njima Nikolina mama je dobila (dve ponude za) posao, a Nikola pribor za školu, kompjuter i ostvarila mu se najveća želja – da trenira fudbal.

Bilo je dovoljno da u subotu, kada je ova priča objavljena u Novostima, pošaljem jedan kratak mail “Da li možete ovog dečaka da primite u klub da besplatno trenira?” i da od glavnog trenera ubrzo dobijem odgovor: “Naravno da može, biće mi drago da pomognemo!!! Kad god budete želeli možete da ga dovedete!”

Čula sam se sa Nikolinom mamom i dogovor je pao: prvi trening je u utorak, 3. septembra ujutru.

Preostalo je da dečaku nabavimo sportsku opremu. Poslala sam mail s molbom za pomoć osobi koju lično ne poznajem, niti ona mene i dobila odgovor: “… pošto Nikola sutra ima prvi trening danas u toliko i toliko tu i tu ga čeka oprema. On je zaista hrabar i vredan dečak, za primer“.

Ta-na-na-na! Evo Nikole na prvom treningu u FC Atacante, gde sam sigurna da će imati zdravo i dobro društvo.


“Ovo je naš novi član i očekujem da ga prihvatite kao i sve ostale. Nadam se da ste se lepo odmorili tokom raspusta. I znate već: škola je na prvom mestu. Ko ima ispod četvorke ne može da trenira, ja mu to neću dozvoliti bez obzira šta roditelji kažu. Osim toga, morate da pazite na ishranu, jer život vam je naporan”, rekao im je na početku treninga Mihailo, koji ima zarazno mnogo pozitivne energije.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KdurXerp3so&w=640&h=480]

Njegovoj mami caklile su se oči, a Nikola je bio potpuno miran. Kasnije mi je Snežana ispričala koliko on obožava fudbal i da je vrlo povučen. Tek kada sam ga upoznala postalo mi je jasno koliku on petlju i svest ima kada je odlučio da ovako stidljiv prodaje nepoznatim ljudima svoje crteže. Samo da bi pomogao mami. A u decembru puni tek 10 godina.

“Koliko je nenormalno slatko to biće kada je najhladnija osoba na planeti od njega kupila crtež”, verovatno je najupečatljiviji komentar koji sam čula, a bilo ih je pregršt.

Već pri prvom susretu ne možete a da ne “padnete” na njegove krupne i bistre crne oči.

Ipak, ima i onih koji misle da ispunjenje najveće želje jednog dečačića treba iskoristiti u marketinške svrhe.


Upravo ovaj odgovor je dobio moj drug kada je na adresu “renomirane firme u oblasti sportske opreme u svetu” poslao molbu da učine jedno humano delo.

Hvala im na ovakvom odgovoru, jer su one koji su pomogli načinili značajnijim. A ima još ljudi koji će pomoći Nikoli, sa plemenitom idejom javio se čak i naš momak koji studira u Bratislavi.

Želim da verujem da u Srbiji ima mnogo više dece kojima je sa Nikolom zajedničko lepo vaspitanje i zdrav stav, a ne nemaština. Želim i da verujem da je odnos snaga onih koji žele da pomognu i onih koji skrnave reč renomiran upravo ovakav – 100:1 i da je potrebno samo da neko pokrene točak. Uradila je to Nikolina komšinica.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eAM2-hg7xJs&w=640&h=360]

I da se razumemo: nisam ovo napisala da bih se hvalila kako smo mi cool. Ako nakon ove priče jedna osoba pomogne i ulepša dan nekom Nikoli – moja misija je uspela.

______

* Farma nije samo rijaliti, već slika i prilika onoga što ne želimo da budemo. Nikola nije samo dečak, već slika i prilika vrednosti kakve želimo da negujemo.

1 comment

Nemoguće je da nemaš komentar?!