Dobrivoje Lale Erić – naučni komunikator, istoričar umetnosti, kustos, izdavač

Koliko nam je kompleksno da pronađemo sopstveni put kada imamo poznatog i uspešnog roditelja razgovarala sam sa Dobrivojem Erićem.

Mada ćete, čim ga vidite, shvatiti da je sin srpskog pisca Dobrice Erića, čoveka čije su pesme decenijama deo školskog programa, ali i kafanskog repertoara (znate da je pisao “Devojku iz grada”?) nisam odmah ispalila svu tešku artiljeriju.

Akcenat priče nije na Dobrici, već na Laletu Eriću – čiji put je takođe zanimljiv. Od mladalačkih razočarenja u arheologiju, do neuspeha na dramaturgiji i odustajanja od ekonomije do kopirajtinga, konobarisanja, izdavaštva, studija istorije umetnosti, kustoskog posla i međunarodne saradnje u oblasti klimatskih promena…

“Za pojedine akademske stvari sam zakasnio, ali sam uspt stekao dragocena skustva. Sva ta znanja su vrlo dragocena i to ne samo za kvizove znanja. To su možda neka vrata kroz koja nije trebalo da se prođe, vratili smo se malo u rikverc i krenuli novim putanjama“, rekao mi je Dobrivoje Erić, istoričar umetnosti i rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke.

Pitala sam Laleta Erića otvoreno: da li je to njegov unutrašnji bunt što nije nastavio stopama slavnog oca i postao pisac, jer imaju različite stavove.

A mlađi sin Dobrice Erića, kumče Duška Radovića, je pisao za medije, oprobao se u kopirajtingu, nije upisao dramaturgiju, radio je u izdavačkoj kući… ali na kraju je kao istoričar umetnosti završio u sasvim drugim voda – promociji nauke.

Osim o njemu kao mlađem sinu vrlo suprotnih stavova i pogleda na svet u odnosu na oca miljenika većine nacije, razgovarali smo o Laletu kao tati koji je dva puta bio na roditeljskom odsustvu i to iskustvo mu je pomoglo da shvati položaj majki u društvu.

Za kraj smo pričali o temi koja nas oboje “žulja” – odgajanje dece u izrazito nestabilnom svetu koji se negativno rapidno menja i klimatska kriza.

Skrećem vam pažnju na još dve vrlo zanimljive epizode koje je Lale opisao u našem razgovoru:

🔥 Kako je zarađivao džeparac radeći kao lični vozač svog oca, pisca Dobrice Erića, čoveka sa 4 razreda osnovne škole koji je potpuno promenio tok svog života od onoga koji su mu roditelji namenili

🔥 Kako je radeći u jednoj međunarodnoj izdavačkoj kući uspeo da dobije prava na kultnog Harija Potera, iako je Srbija prethodno imala veto zbog piraterije.

Nemoguće je da nemaš komentar?!