“Jack of all trades, master of none”.

Čuli ste za taj izraz?

Imao je prilično neobičan put kroz vekove i svaki mu je dodao nešto svoje.

Na početku beše samo “Jack of all trades”. Taj idiom prvi put se pojavljuje u knjizi Geffraya Minshulla “Essayes and characters of a prison and prisoners” napisanoj 1612. Istina je da jedni tvrde da je u pitanju Džek – momak sa dna društvenog staleža, a drugi da je to samo generičko muško ime, no jedno je sigurno: izvorni izraz je bio pohvala.

Dodatak “majstor ničega” prišiven je krajem 18. veka. Tako, na primer, 1770. Gentleman’s Magazine zastupa stav: “Jack at all trades, is seldom good at any”.

Najpoznatiji Jack je ilustracija iz špila karata (kod nas poznatiji kao Žandar ili Žaca) – druga najmoćnija od muških karata, posle Kralja.

No, da ovde stanemo sa etimologijom. Jasno vam je: odnosi se na nekoga ko može adekvatno ispuniti različite zadatke, iako nije specijalista ni za jedan od njih.

A moramo li svi da budemo usko specijalizovani? I kakav doprinos današnjem svetu daju generalisti (polimati ili multipotencijalisti)?

Najpoznatiji “Jack of all trades” današnjice je Ilon Mask. Inovator koji je uspeo da izgradi 4 multimilijarderske kompanije do svoje 40. godine u 4 različita polja – softverima, energiji, transportu i svemirskom inžinjeringu.

Po čemu se to Mask izdvaja?

Od ranog tinejdžerskog perioda čitao je 2 knjige dnevno iz različitih oblasti: naučna fantastika, filozofija, religija, programiranje i biografije naučnika, inženjera i preduzetnika. Kako je rastao prešao je na knjige iz fizike, inženjeringa, dizajna, biznisa, tehnologije i energije. Učenje u više oblasti pruža informacijsku prednost, a samim tim i inovacijsku prednost, jer se većina ljudi fokusira na samo jedno polje.

Sad dolazimo do onoga što je još bitnije od “akumuliranja” znanja.

Mask je veoma dobar u transfer učenju: najpre rastavlja stečeno znanje na osnovne principe, a zatim rekonstruiše na nove načine.

Važno je da posmatrate znanje kao neku vrstu semantičkog stabla. Budite sigurni da ste razumeli osnovne principe, odnosno stablo i velike grane“, kaže Ilon Mask.

Šta čekate?! Guglajte “transfer of learning”.

Nemoguće je da nemaš komentar?!