Aleksandra Jovanić – umetnica, programerka, edukatorka i mejkerka

Znate kad kažu “nema `leba od toga”? Ova priča je odgovor na te komentare.

Zaobilaznim putem, preko Matematičkog fakulteta, Aleksandra je stigla do onoga čime se sada bavi – kreativnim kodiranjem i generativnom umetnošću. Njena početna “loša” pozicija zapravo je bila odskočna daska ne samo za dalji put, već i da bude vrlo jedinstvena u izrazu. Uzela je najbolje od oba sveta i postala prepoznatljiva i van granica Srbije u oblasti koja stupa na veliku scenu.

Posebno vam skrećem pažnju na deo priče o stvaralačkoj kondiciji i oslobađanju od pritiska (perfekcionizma).

Mnogo više vremena je potrebno da se osmisli delo ako samo sedite i razmišljate. Kroz rad ste u kondiciji i rađaju se nove ideje, nadograđuju se. To može da bude i istraživanje ili aktivno eksperimentisanje u medijumu” – rekla mi je Aleksis.

Dr Aleksandra Jovanić je najpre diplomirala informatiku i računarstvo na Matematičkom fakultetu, a potom magistrirala na interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti, što joj je neplanirano otvorilo vrata akademskog sveta. U zvanju docenta predaje na sva tri nivoa studija: na osnovnim studijama Fakulteta likovnih umetnosti, master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti i doktorskim studijama umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Pored toga i kroz lične projekte i sopstvene radove vrlo često ulazi u nove oblasti i nove teme nadograđujući postojeće znanje.

Od programiranja nagrađivanih sajtova za renomirane klijente, preko ilustrovanja knjiga, do dizajniranja plakata, špica i grafike za filmove… u svojim istraživanjima i umetničkoj praksi kombinuje razne medije sa fokusom na interakivnu umetnost, umetničke igre i generativnu umetnost. Voli da sve to kombinuje sa psihologijom, jer je interesuje kako se ljudi ponašaju pri percipiranju umetnosti, kako se ponašaju individualno kada su bez posmatranja, kako to rade u javnom prostoru. Njeni skorašnji radovi istražuju nelivearne narative i upotrebu logike i pravila kompjuterskih igara u kontekstu umetnosti.

Ima stalnu potrebu da pravi stvari i smatra da je to najinteresantniji način da se upoznaje sa novim temama, novim oblastima i procesima, te za sebe kaže da je mejkerka.

Upoznajte Aleksandru – od majke direktorke univerzuma i oca kralja hipstera.

Preslušaj 22. epizodu *fusnota podkasta i na drugim audio platformama: SoundCloudDeezerGoogle PodcastsApple Podcasts i Podcast.rs.

Pogledaj sve prethodne podkast epizode.

Podkast je projekat Fondacije Dva 37, koji za cilj ima promociju multipotencijalizma i podršku multipotencijalistima. Pridruži se kružoku Multipotencijalisti.

PODRŠKA Ukoliko želiš da podržiš dalje kreiranje i napredak *fusnota podkasta možeš to da učiniš PayPal donacijom na ovom linku.

POKROVITELJ PITANJA – ZUHLKE
Zühlke je globalni provajder inovativnih usluga. Čvrsto veruju da su inovacije i tehnologija pozitivna snaga promena za biznis i za društvo, i podržavaju napore svojih klijenata da osmisle i stvore održivu budućnost. Realizuju ideje i kreiraju nove poslovne modele za svoje klijente razvijajući usluge i proizvode zasnovane na novim tehnologijama – od početne vizije do krajnje upotrebe. Zühlke – empowering ideas! Saznaj više o njima.

KROJAČEVA ŠKOLA je provereno udobno i sigurno online mesto za multipotencijaliste, ljude kojima je znanje strast, za one koji streme promeni karijere i ličnom razvoju. Kvalitetni online kursevi koji ostaju trajno dostupni, stručnjaci sa iskustvom u transferu znanja i 100% video lekcije. Uz promo kod FUSNOTA imate 20% popusta na sve kurseve.
https://www.krojacevaskola.com/

Alex nosi majicu PrinKu
https://www.instagram.com/prin.ku/

Kamera i montaža: Miloš Damnjanović

Vizuelni identitet: Ivana Popović
https://www.instagram.com/mali_iv/

Muzika za špicu: Sanja Stevanov
https://soundcloud.com/sanja_stevanov

Nemoguće je da nemaš komentar?!