Dimitrije Ostojić – IT inženjer, fotograf, gorski spasilac, planinar


Sve što sam imao priliku da radim i imam, daleko prevazilazi ono što sam mislio da postoji. Iako je put koji sam prošao bio pun krivina i raskrsnica , bio je pravi i opet bih.

Predstavila sam Dimitrija kao modernog Klarka Kenta. Međutim, nakon što sam ponovo preslušala naš razgovor – shvatila sam da sam pogrešila. Njegov život je mnogo dinamičniji, a herojski čin u službi tima – Gorske službe spasavanja, čiji je dugogodišnji član i instruktor.

U svakodnevnom životu Kruševljanin Dimitrije Ostojić je IT inženjer, koji je u 30. godini napravio radikalan karijerni zaokret – u vreme kada to nije bilo toliko demokratizovano kao danas. Pre toga bio je novinski i agencijski fotograf, pa etablirani vojni i avio fotograf. Sada najviše fotografiše prirodu, u koju je zavisnički zaljubljen, i planinarske ture bira po lepoti vrhova.

Ispričao mi je: kako je dobijao prilike koje su prevazilazile njegove dečačke snove i zašto je redovno služio vojni rok (iako nije morao) da bi bio bolji fotograf, koji događaji i razgovori su ga preoblikovali, kako je izgledalo kada je prestajao da se bavi nečim što voli, smanjio prihode i zakoračio u novi svet koji je neizvestan i u kome je početnik, šta pokreće ljude osim materijalne satisfakcije, kako izgleda transfer znanja i timska saradnja kada si u životnoj opasnosti, kako mu inženjerski pristup pomaže u gorskom spasilaštvu i šta mu je najteže da nauči.

“Kada dođe krizna situacija i kada se oko vas dešavaju razne stvari, ja mislim da mi radimo u nekom Safe Moodu, gde naš mozak vrši fokus na ono što se dešava i stalno proverava nekoliko osnovnih principa da li su zadovoljeni i u skladu sa tim deluje. A emocije i sve drugo je u tom trenutku potpuno isključeno i tek se javlja kada se sve to završi” – objasnio je Dimitrije.

Preslušaj 35. epizodu *fusnota podkasta i na drugim audio platformama: SoundCloudDeezerGoogle PodcastsApple Podcasts i Podcast.rs.

Pogledaj sve prethodne podkast epizode.

Podkast je projekat Fondacije Dva 37, koji za cilj ima promociju multipotencijalizma i podršku multipotencijalistima. Pridruži se kružoku Multipotencijalisti.

PODRŠKA Ukoliko želiš da podržiš dalje kreiranje i napredak *fusnota podkasta možeš to da učiniš PayPal donacijom na ovom linku.

POKROVITELJ PITANJA “Za šta uvek imate vremena?” je GRAND KAFA, koja nam poručuje: Hajde da imamo vremena! Dobre stvari u životu traže vreme. Vreme da se pripreme i vreme da se u njima uživa. Zato, hajde da odlučimo da svakog dana imamo vremena za ono što je stvarno važno. Za sebe, za zajedničku šoljicu kafe i sve one male stvari koje čine život.
Pridružite se zajednici na Instagramu https://www.instagram.com/grand.kafa/

KROJAČEVA ŠKOLA je provereno udobno i sigurno online mesto za multipotencijaliste, ljude kojima je znanje strast, za one koji streme promeni karijere i ličnom razvoju. Kvalitetni online kursevi koji ostaju trajno dostupni, stručnjaci sa iskustvom u transferu znanja i 100% video lekcije. Uz promo kod FUSNOTA imate 20% popusta na sve kurseve.
https://www.krojacevaskola.com/

Kamera i montaža: Miloš Damnjanović

Alex nosi majicu Prin.Ku
https://www.instagram.com/prin.ku/

Vizuelni identitet: Ivana Popović
https://www.instagram.com/mali_iv/

Muzika za špicu: Sanja Stevanov
https://soundcloud.com/sanja_stevanov

Nemoguće je da nemaš komentar?!