Dušan Krstić – vaspitač, slikar i pisac

“Šta ćeš ti da radiš u životu?! Hoćeš da budeš uličar?! Kakvo, bre, ispisivanje iz škole, da li si ti pri sebi?!”
Nije jednostavan ovakav razgovor između roditelja i deteta.
Dušan ga je vodio sa svojim ocem.

Šta prvo pomislite kada čujete da je neko izbačen iz škole? Budimo iskreni, najpre: da od njega nikad ništa biti neće. Dušanova priča će vas razuveriti i dati vam skroz drugačiji pogled.

Umesto u školu išao je u biblioteku. Umesto filozofije, završio je vaspitačku akademiju. Umesto da snimi film napisao je knjigu. Umesto unosnog IT projekta odabrao je da radi istraživanje za svoju dušu.

Dušan Krstić iz Aleksinca je pedagog po obrazovanju, jedan od malobrojnih muških vaspitača u beogradskim vrtićima. Kada ne koristi vizuelu umetnost da decu podstiče da istražuju svet, on je slikar i književnik, koji iza sebe ima 5 samostalnih izložbi i 2 objavljene knjige (Doziranje roman i Gospodin Roš). Životni kredo mu je “idi tamo gde te srce vuče”, a ja sam ga opisala kao istraživača života i umetnosti.

Uvek idi tamo gde ti je prijatno, gde te srce vuče, gde ti je lepo i šta možeš da uradiš. Tu postižeš fantastične stvari. Kada god nisam poslušao to pravilo debelo sam platio za to. Gde se ne osećam prijatno, ja ne idem” – rekao mi je Dušan.

Bez mnogo zadrške pričao mi je o tome zašto je sam inicirao izbacivanje iz škole, kako je sam sebe obrazovao i čime, kako je doživeo kada su mu 2 puta rekli da mora da šiša dugu kosu, zašto više ne juri rokove, kako je gradio svoje prilike na književnoj sceni i kako je postupio kada je upitan za savet od dečaka koji proživljava istovetnu situaciju kao on u tinejdžerskim danima.

Preslušaj 33. epizodu *fusnota podkasta i na drugim audio platformama: SoundCloudDeezerGoogle PodcastsApple Podcasts i Podcast.rs.

Pogledaj sve prethodne podkast epizode.

Podkast je projekat Fondacije Dva 37, koji za cilj ima promociju multipotencijalizma i podršku multipotencijalistima. Pridruži se kružoku Multipotencijalisti.

PODRŠKA Ukoliko želiš da podržiš dalje kreiranje i napredak *fusnota podkasta možeš to da učiniš PayPal donacijom na ovom linku.

MECENE

Pokrovitelj pitanja “Bez kog znanja ili veštine ti ne bi bio osoba sa kojom danas razgovaram?” je ZULKE, globalni provajder inovativnih usluga. Čvrsto veruju da su inovacije i tehnologija pozitivna snaga promena za biznis i za društvo, i podržavaju napore svojih klijenata da osmisle i stvore održivu budućnost. Realizuju ideje i kreiraju nove poslovne modele za svoje klijente razvijajući usluge i proizvode zasnovane na novim tehnologijama – od početne vizije do krajnje upotrebe. Zühlke – empowering ideas! Saznaj više o njima.

Pokrovitelj pitanja “Za šta uvek imate vremena?” je GRAND KAFA, koja nam poručuje: Hajde da imamo vremena! Dobre stvari u životu traže vreme. Vreme da se pripreme i vreme da se u njima uživa. Zato, hajde da odlučimo da svakog dana imamo vremena za ono što je stvarno važno. Za sebe, za zajedničku šoljicu kafe i sve one male stvari koje čine život.
Pridružite se zajednici na Instagramu https://www.instagram.com/grand.kafa/

KROJAČEVA ŠKOLA je provereno udobno i sigurno online mesto za multipotencijaliste, ljude kojima je znanje strast, za one koji streme promeni karijere i ličnom razvoju. Kvalitetni online kursevi koji ostaju trajno dostupni, stručnjaci sa iskustvom u transferu znanja i 100% video lekcije. Uz promo kod FUSNOTA imate 20% popusta na sve kurseve.
https://www.krojacevaskola.com/

Kamera i montaža: Miloš Damnjanović

Vizuelni identitet: Ivana Popović
https://www.instagram.com/mali_iv/

Muzika za špicu: Sanja Stevanov
https://soundcloud.com/sanja_stevanov

Nemoguće je da nemaš komentar?!