Ruža Ilić – menadžerka za bazični fudbal, konsultantkinja u sportu, sestra

Ružu ste možda upoznali kao devojčurka koji voli fudbal više od većine muškaraca, a i zna o njemu prilično mnogo. Ona sada ima 30 godina i privilegiju da kroz svoj posao radi stvari veće od nje same i ostavi značajno nasleđe. Ali najveći razlog zašto sam Ružu Ilić pozvala da razgovaramo je jer na tom putu rušenja stereotipa da ženama nije mesto u fudbalu, nije zaboravila da podrži druge žene.

Zahvaljujući programima koje je kao menadžerka za bazični fudbal u Fudbalskom savezu Srbije sprovela sa svojim timom danas se u Srbiji između 600 i 800 devojčica besplatno bavi fudbalom u svojim obrazovnim predškolskim i školskim ustanovama,a da prethodno nisu trenirale fudbal.

Za mene je uspeh da te devojčice smatraju kao svoje nešto što je dominantno dato dečacima. Jer ona će sutra slediti san da bude hirurg, pilot, vojno lice… sve ono što inače nije namenjeno ženama. Ona će možda zahvaljujući tom fudbalu i teranju lopte u školskom dvorištu poverovati da je itekako moguće” – ispričala mi je Ruža, kojoj je važna stavka u biografiji Nikolinina starija sestra.

A kako je Ruža poverovala šta je sve za nju moguće saznajte u novoj *fusnota priči. Moja podrška u realizaciji ovog specijala je brend Reserved. I kao što za njih u svetu mode ne postoje granice, tako ne postoje ni za moje gošće u onome čime se bave.

Mnogo je opasno kada mnogo mlad dostigneš tvoju svrhu života. Dobio si ogroman blagoslov, ali i teret. Moj temperament je u skladu sa sportom u kome sam, ali s godinama sam naučila da ga kanališem da mi ne bude neprijatelj” – priznala mi je Ruža i objasnila šta joj je pomoglo da se nosi sa velikim emocijama koje velike odgovornosti donose, ali i da ne dođe u situaciju da prestane da voli ono što radi.

“Kada ustanem iz svojih praza kažem: ok, idemo sada onim stepenicama koje vode gore, ali od prve ne preskačući ni jednu koja se nalazi usput. Zahvalna sam svakom neuspehu, jer mi je doneo tri puta veći uspeh, kada bih saznala u tom trenutku šta taj neuspeh meni zapravo poručuje. Svaka nova prilika ti otvara još pet drugih prilika i kad god misliš da si stigao do kraja, taj kraj ti otvara još toliko horizonata da ne možeš ni da sagledaš dovoljno koliko je prilika ispred tebe.”

Preslušaj *fusnota specijal i na drugim audio platformama: SoundCloudDeezerGoogle PodcastsApple Podcasts i Podcast.rs.

Pogledaj sve prethodne podkast epizode.

Podkast je projekat Fondacije Dva 37, koji za cilj ima promociju multipotencijalizma i podršku multipotencijalistima. Pridruži se kružoku Multipotencijalisti.

PODRŠKA Ukoliko želiš da podržiš dalje kreiranje i napredak *fusnota podkasta možeš to da učiniš PayPal donacijom na ovom linku.

Kamera i montaža: Miloš Damnjanović

Vizuelni identitet: Ivana Popović
https://www.instagram.com/mali_iv/

Muzika za špicu: Sanja Stevanov
https://soundcloud.com/sanja_stevanov

Nemoguće je da nemaš komentar?!