Diskretne heroine su među nama

superhero-534120_1280

Kada je početkom sedamdesetih godina kao maturant gimnazije bila pred odlukom gde dalje da nastavi školovanje hrabro je odabrala da zakorači u svet nepoznatog. Vođena velikom znatiželjom Gordana Matić je bila rešena da upiše molekularnu biologiju na katedri Biološkog fakulteta u Beogradu koja je tek tada formirana. Bili su to pionirski koraci ove uzbudljive nauke u našoj zemlji. Njih je gazila i Gordana, a doveli su je do toga da bude naučni savetnik i rukovodilac Odeljenja za biohemiju na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu i rukovodilac doktorskog programa Molekularna biologija na Biološkom fakultetu.

Dr Gordana Matić je još i redovni profesor na Katedri za biohemiju i molekularnu biologiju. Ali ne opterćuje se zvaninjima.

Uprkos tome što je iz porodičnih razloga odustala od ideje da karijeru gradi u inostranstvu, uspela je da u Beogradu oformi veliki tim sposobnih i ambicioznih mladih naučnika, koji bi danas mogao savršeno da funkcioniše i bez nje. Ipak, još uživa u onome što radi i pomaže novim generacijama da takođe ostvare svoje snove.

Zato sam izabrala da Gordana bude moj heroj, odnosno heroina sa kojom ću vas upoznati ovog meseca. Obećala sam i vama i sebi da ću se više pozabaviti ovom rubrikom na blogu, pa sam bila vredna i kamerom zabeležila razgovor sa Gordanom.

Pitala sam je koji je najvredniji savet koji je onda dobila u karijeri, a šta to ona govori svojim studentima i mladim kolegama. Pitala sam je ima li godišnjeg odmora od nauke i zašto se oseća privilegovanom.

Pitala sam je i ono što biste svi vi: koliko je mladim naučnicima važno da se osećaju bitnim i priznatim u društvu i kako da napravimo takvu klimu?

Pitala sam je i ono što bi je svaka žena pitala: da li u našem društvu i danas postoje predrasude prema visoko obrazovanim ženama?

Verujem da vam je od koristi bila i ova lekcija o proteinima stresa. Kako sam ovom prilikom samo na kratko zavirila u laboratoriju, nadam se da će biti još prilike da zavirimo u taj čudesni svet nauke i od Gordane naučimo još po nešto o molekularnoj endokrinologiji, molekularnoj ćelijskoj biologiji, biološkoj psihijatriji, biohemiji ishrane i biomedicini.

I ne samo to! Gordana Matić je član komisije programa “Pokreni se za nauku“, kreiranog da podrži mlade, talentovane i perspektivne naučnike u Srbiji, u realizaciji svojih ideja i ostvarenju nezavisnosti u naučno-istraživačkom radu. Uskoro se završava konkurs, nakon koga će biti podeljeno pet stipendija od po 600.000 dinara mladim naučnicima kao podrška njihovom naučnom istraživanju u oblasti medicinskih i prirodnih nauka (medicina, farmacija, biologija, hemija).

Jedva čekam da vidim ko će to biti korak bliže ostvarenju svojih snova. A to će onda biti savršena inspiracija za neke nove priče.

_____________

Dopala vam se ova priča?
Prijavite se na besplatan newsletter da moje tekstove, ali i mnoge druge zanimljive priče sa interneta dobijate nedeljom ujutru dobijate direktno u Inbox.

 

Nemoguće je da nemaš komentar?!