A sad malo drugačije preporuke | Izazovi radost 16

preporuka

Ova webizoda Izazovi radost je malo drugačija od prethodnih i to ne zato što sam se ošišala 🙂

Posebno vam skrećem pažnju na svoju drugu preporuku. U njoj sam izdvojila jedno veoma posebno mesto za doručak u Beogradu, koje osim vrlo ukusnog peciva, od koga prave najrazličitije sendviče, imaju i važnu misiju. Naime, radnju je osnovala NVO Atina – organizacija koja se 2003. godine zalaže za prava žrtava trgovine ljudima i drugih vidova iskorišćavanja, u cilju unapređenja održivosti svojih programa. Obavezno posetite ovo mesto, a da imaju odličnu hranu ne tvrdim samo ja, već i ekipa Njuz.neta koju sam neplanirano srela u Knez Danilovoj 39.

Osim toga predlažem vam novi domaći film čija tema nije laka, pa istini za volju neće baš izazvati radost, ali prema najavama čini mi se da ga vredi pogledati. I za mene je novost, ali nešto za šta sigurno garantujem da je vredno gledanja je u mojoj trećoj preporuci. Uživajte i javite mi utiske!

Šta je još novo, osim moje frizure. Počev od ove webizode uvodim praksu da ću na blogu objavljivati i transkript videa, kako bi on bio dostupan i gluvim i nagluvim osobama. Moram da priznam da me je na ovaj korak inspirisala akcija Zvezdara teatra da nekoliko svojih predstava simultarno prevodi na znakovni jezik, što je za svaku pohvalu.

 

_______________
IZAZOVI RADOST 16, transkript

Zdravo, ljudi! Mic po mic i dođosmo do 16 webizode serijala Izazovi radost, u kome vam Branislava Antović i ja predlažemo kako da kvalitetno provedete svoje slobodno vreme. Slabo mi idu nešto ovi uvodi, pa bolje da pređemo odmah na moje ovonedeljne preporuke za vas koje su moram da priznam ponajviše vezane za Beograd, na čemu mi nadam se oni iz drugih gradova neće zameriti ovaj put.

1. PREPORUKA: Film na Festu

Brana vam je već prošle nedelje naznačila da ne treba da propustite Fest, a ja na njen izazov odgovaram predlogom filma koji i sama planiram da pogledam. Pribeležila sam ih nekoliko, ali glavni favorit mi je film Olega Novkovića “Otadžbina”, koji će nakon inostranih festivala konačno imati srpsku premijeru 3. marta u Sava Centru.

Tema je goruća u društvima širom Evrope. “Otadžbina” se bavi životima izbeglih i neprihvaćenih, ali i posledicama zlokobnog rata 90-tih na ovim prostorima. Novković postavlja pitanje nad kojim se i sama zamislim: da li ideja otadžbine nestaje u novom nadnacionalnom svetu migracije ili se pretvara u novi mit o otadžbini pripadanju, povratku i strahu od pridošlica.

U filmu igraju Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Nada Šargin, Marko Janketić i drugi. Kažu da će Otadžbina obeležiti ne samo Fest, nego i Berlinale.

2. PREPORUKA: Mesto za doručak

Beograd ima mnogo zanimljivih mesta gde možete da ili kupite ukusan doručak ili obavite jutarnji sastanak. Međutim, postoji poseban razlog zašto sam baš izabrala da vam preporučim Bagel Бејгл. Bilo da volite sendviče s mesom, želite sladak doručak ili ste vegetarijanac dopašće vam se ovo sveže pecivo koje asocira na Njujork, a verujem da će vaše uživanje biti još veće kada znate da ste pomogli onima kojima je ljubav nasilno uskraćena.

Atina je osnivač ove prodavnice. Mi se bavimo zaštitom ljudskih prava i zaštitom prava žena i dece koja su preživela nasilje. Bavimo se preventivnim programima već godinama. Inicijativa za otvaranje ovog preduzeća došla je kako bi se obezbedila održivost tih programa koji pokrivaju celu teritoriju Srbije, obezbeđivanje psihosocijalne podrške za te osobe s kojima mi radimo i obezbeđivanje prostora za buduću praksu i obuku mladih ljudi s kojima mi radimo, kako bi mogli ekonomski da se osnaže.

Ova inicijativa nam pruža novu energiju, jer omogućavamo građanima i građankama da budu društveno aktivni, ali i da pojedu nešto lepo. Svakodnevno radimo na tome da unapređujemo naše proizvode i ponudu. Ovo je počelo kao jedna mala prodavnica. Mi smo dosta razvili uslugu keteringa i drugih proizvoda koje možemo da ponudimo na tržištu. Trudimo se da to uvek bude novo, inovativno i prevashodno ukusno, a da ovde u našoj prodavnici svi mogu da nađu kutak gde će da se opuste i pojedu nešto dobro“, ispričala mi je Marijana Savić, direktorka NVO Atina.

3. PREPORUKA: Balet

Svesna sam da balet mnogima ne zvuči kao luda zabava i da ga zamišljaju kao klasičnu i uštogljenu igru. Nemojte imati predrasude, već pogledajte “Ko to tamo peva”, čiji glavni protagonisti su sedam baletana, ali ne očekujte ih u helankama. Verujte mi da ćete se nezaboravno provesti tih 70tak minuta, posebno ako volite taj film i fenomenalnu muziku Vokija Kostića. Ova plesna predstava nije ništa manje vredna, a u prilog tome govori da se na sceni Narodnog pozorišta igra već više od 10 godina i da je imala oko 160 izvođenja. Dakle, nije preslikan film, već ima i svoju malo drugačiju priču. Dosta toga biće prepušteno vašoj mašti, ali ono što je sigurno – osetićete vulkansku energiju.

I još jedan mali savet. Nije novost, ali u razgovoru sa prijateljima shvatila sam da mnogi ne znaju za pogodnost da pola sata pre početka predstave na blagajni mogu da kupe karte za 200 dinara. U većini slučajeva ulaznica za treću galeriju uvek ima, tako da eto predloga kako da za malo novca imate veoma dobru zabavu. Pa javite mi onda šta ste to gledali sa repertoara Narodnog pozorišta.

Naravno, šaljite mi i vi svoje predloge kako kvalitetno provesti svoje vreme, uvek se radujem kada dobijem takve preporuke, a nadam se i vi. Stoga, ako vam se dopao ovaj video podelite ga sa prijateljima i prijavite se za praćenje mog kanala. Naredne sedmice čeka vas Branislava sa novom Izazovi radost webizodom, zato pratite i njen Youtube kanal.

Do seledećeg viđenja budite dobro. Pozdrav!

_______________

SAČEKAJTE JOŠ SAMO NEKOLIKO TRENUTAKA!

Pre nego što nastavite surfovanje internetom pozivam vas da se pridružite mom Ne propusti… newsletteru. Iz nedelje u nedelju vodim vas kroz uzbudljive internet priče vredne vaše pažnje. Osim toga, neki sadržaji kreirani su samo za newsletter, a biće ih sve više.

Uostalom, besplatno je, te u svakom trenutku jednako lako kako ste se prijavili, možete da se odjavite.

Nemoguće je da nemaš komentar?!