Neka ovo postanu vaše redovne internet destinacije | Izazovi radost #26

alex41 Znate već da je praksa koju smo Branislava i ja ustanovile u YouTube serijalu Izazovi radost da u svakom videu dajemo po 3 preporuke od kojih su dve izazov za ovu drugu i da ona od tih bira jedan na koji će da odgovori u narednom videu. Sada smo napravile mali presedan, pa je Brana odgovorila na oba moja izazova i samim tim ja u 26. epizodi treba da vam preporučim zanimljiv blog. Srećom, to nije bio težak zadatak za mene 🙂

Preostala dva predloga za kvalitetno provođenje slobodnog vremena takođe su vezana za internet, ali sam odlučila da izbor padne na domaći dokumentarni film i YouTube kanal.

Da ne dužim. Uživajte u novom videu i oprostite na mom zvonkom glasu, muči me prehlada.

Novo u novom videu je i moja frizura. (Hvala, Majo!)

TRANSKRIPT 26. epizode serijala Izazovi radost.

Zdravo, ljudi. Ja sam Aleksandra. Dobrodošli u 26. epizodu serijala Izazovi radost. Nadam se da ste dobro i da ćete uživati u narednim minutima. ALI pre nego što krenemo, jedno važno obaveštenje: nove epizode ovog serijala najpre objavljujem u okviru svog besplatnog nedeljnog newslettera, zato ako se još niste prijavili a želite da prvi da dobijete predloge kako da kvalitetno provedete svoje slobodno vreme – link za prijavu čeka vas u opisu.

A sada… ono zbog čega smo se i okupili ovde – nove tri preporuke.

Preporuka 1: blog

Branin izazov u prošloj epizodi, bio je da predložim blog. Nisam imala veliku dilemu, mada pretpostavljam da većina vas zna za Brain Pickings, koji se prvenstveno bavi kulturom i knjigama, ali dajući im poseban kontekst. Maria Popova je jedna neverovatna žena i moja velika inspiracija. Da bi priredila sadržaj koji vidite na njenom blogu, Twitteru ili newsletteru ona nedeljno pročita između 12 i 15 knjiga, o drugim tekstovima da i ne govorimo, a mesečno izdvoji ukupno 450 sati. Uz nju ćete se osećati kao da imate specijalno vođenu turu kroz MoMA na Menhetnu. Toliko ima zanimljivog svevremenskog sadržaja i tako je dobro predstavljen da možete satima da se zadržite čitajući, a tu su i odlične fotografije i ilustracije.

Ako do sada niste, onda je krajnje vreme da budete redovni na ovom blogu.

Preporuka 2: dokumentarni film

Ova preporuka došla je neplanirano, jer sam još pod utiskom Beldocsa. Bilo je sjajnih filmova, ali čini mi se da je za nas ipak od posebnog značaja Crnjanski. Sigurna sam da ste čitali dela Miloša Crnjanskog, a svako ko zna njegovu tragičnu biografiju misli da je u pitanju avanturistički roman. Ovaj čovek preke naravi je proživeo sve bitne momente 20. veka, počev od ratovanja, preko književnosti i diplomatije, pa do izgnanstva i vraćanja u otadžbinu. Zbog toga je reditelj Danilo Bećković najpre na umu imao igrani film, međutim napravio je dokumentarac u kome su mu sagovornici renomirani istoričari i teoretičari književnosti, a više njih je čak poznavalo lično Crnjanskog. Oni svedoče o dva piščeva lica, a posebno onom što se događalo posle II svetskog rata i tome daju širi društveni kontekst i političke prilike. Jer drugačije ne bi bilo jasno zašto Crnjanski 25 godina nije mogao da dođe u Jugoslaviju i kako je u Londonu radio poslove znatno ispod renomea ličnosti kakva je bio između dva svetska rata. Pripisuje mu se da je bio fašista, pa se tumače i njegovi društveno-politički stavovi.

Dva najemotivnija momenta su kada se prepričava njegov dvoboj na koga je izazvao pionira ratnog i civilnog svetskog vazduhoplovstva zbog nesuglasica oko toga koji avion je bolji, kada ćete se od srca nasmejati, pa do njegovih strahova po povratku u zemlju i praktično njegovoj odluci da prekrati sebi život.

I ja mogu ovako da pričam do prekosutra, ali Bećković reče da će biti još projekcija, pa obavezno pogledajte kada vam se ukaže prilika.

Preporuka 3: domaći YT kanal

Kozmetika, igrice, hrana i tutorijali su najzastupljenije teme čak i među domaćim jutjuberima, kada kažem domaći mislim na ex-YU. Međutim, ja ne bih bila ja kada vam ne bih preporučila nešto drugačije. Hana Kazazović poznatija kao CyberBosanka je pokrenula serijal Čitaj sa mnom u okviru koga na vrlo pitak način govori o zanimljivim knjigama koje je pročitala. S obzirom na to da Hana mnogo čita i to najrazličitija štiva garantujem da ćete pronaći inspiraciju za nove knjige. Da nije tako ne bih joj pružala podršku od samog početka ove avanture.

Ukoliko imate neki super predlog na teme o kojima sam ja pričala obavezno ostavite komentar dole, da svi zajedno možemo da uživamo u dobrim stvarima. Budite dobro do narednog gledanja i čitanja!

1 comment

Nemoguće je da nemaš komentar?!