Nijedan čovek nije ostrvo | Izazovi radost #28

alex32

Nijedan čovek nije Ostrvo, samo po sebi celina;
svaki je čovek deo Kontinenta, deo Zemlje.

Ernest Hemingvej je u romanu “Za kim zvona zvone” oživeo ove stihove engleskog pesnika Džona Dona.

A zašto baš njih spominjem biće vam jasno kada vidite / čujete prvu preporuku u novoj epizodi YouTube serijala Izazovi radost.

TRANSKRIPT 28. epizode serijala Izazovi radost.

Zdravo! Da li ste spremni na naših 5 minuta?
Moje ime je Aleksandra, a ovo je 28. epizoda serijala Izazovi radost. Između dve moje epizode bila sam na odmoru, te sam prikupila dosta pozitivne energije i inspiracije. Nadam se da će se to i na vas reflektovati, kroz nove tri preporuke kako da kvalitetno provedete svoje slobodno vreme.
Evo šta sam vam spremila za ovu nedelju.

Preporuka 1: knjiga

Brana mi je u prethodnoj epizodi dala odličan šlagvort preporukom knjige “Nečista krv”. I da, rećićete da na prvi pogled nemaju ama baš ništa zajedničko, ali su zapravo to dve strane iste medalje. Ženske medalje i odnosa prema ženama.

Lean In sam pročitala u celosti prvi put tek pre nekoliko meseci i za mene je neobično važna knjiga. To više nije samo knjiga, to je čitav pokret i o tome sam želela posebno da pričam. Sve je počelo jednim TED govorom Šeril Sandberg, nekadašnje potpredsednice Googlea, danas druge osobe u Facebooku. Prilično je ustalasala duhove podacima potkrepljenom pričom kako žene smanjuju značaj svojih uspeha, pripisuju ga spoljnim faktorima, nedovoljno se zalažu za sebe, kako su one koje su ambiciozne najčešće okarakterisane kao kučke i nepoželjne koleginice ili šefice, ali kako i same sebe osuđuju nakon izbora posao ili porodica. Kada je svahtila da je pokrenula veoma bitnu temu, izdala je knjigu. Tri godine kasnije Lean In je pokret. U više od 140 zemalja sveta postoje kružoci, koji inspirišu, savetuju i podstiču žene da ostvare svoje ciljeve. Ja sam ponosna članica Serbia Lean In – Empower me organizacije kroz koju sam se umrežila sa nekim vrednim, posebnim, uspešnim i ambicioznim ženama.

Da se vratim na knjigu, koja je osnov svega. Imam potrebu da napomenem da Šeril ne piše s visoke noge niti sebe predstavlja kao savršenu po bilo kom pitanju, kao što ni ne zastupa stav da svaka žena pošto-poto mora da bude rukovodilac, ukoliko ona to ne želi. Šeril iskreno govori i o svojim greškama, strahovima i šta je iz toga naučila, ohrabrujući druge žene da i u muškarcima imaju partnere, jer za uspeh i sreću smo neophodni jedni drugima. Zato bi i jedni i drugi trebalo da je pročitaju.

Pročitajte tekst koji je pisala moja drugarica Zoja, na čiju preporuku sam i pročitala knjigu. A vi, ako kojim slučajem ne uspete da nabavite Lean In, javite se da pomognemo.

Preporuka 2: aktivnost u prirodi / izletište

Iako sam se prošle nedelje divno provela na Deliblatskoj peščari, nisam planirala da je preporučim podrazumevajući da su već mnogi upoznati koliko je to dobro mesto za relaksaciju, međutim jedna Facebook objava mog druga Miloša me je demantovala, jer sam uvidela koliko je ljudi iznenađeno i pozitivno reagovalo kada im je i on preporučio tu destinaciju.

Zato odlučih da vam skrenem pažnju da, kada budete kovali planove za vikend u prirodi obavezno u razmatranje uzmite Deliblatsku peščaru. Divna oaza prirode, gde ćete se potpuno relaksirati i napuniti baterije. Najveća evropska kontinentalna peščara je na nekih sat vremena vožnje je od Beograda, i super mesto za šetnju u prirodi ili piknik, a kao bonus istinskom detoxu: signal mobilne telefonije je slabašan.

Ovde ćete naći detaljniji opis staza za šetnju i kako da tamo stignete, a osim toga u narednom newsletteru će vas čekati još zanimljivosti o Deliblatskoj peščari, zato se prijavite, ako još niste.

Preporuka 3: radijska emisija

Dobar deo korisnika interneta su gramatički nacisti, pa verujem da svi oni već redovno slušaju ovu radio emisijiu. Ipak, drznuću se da preporučim Srpski na srpskom, emisiju Prvog programa Radio Beograda, koju sam tek nedavno otkrila, ali srećom epizode objavljuju na sajtu, pa možete retroaktivno da ih preslušate kada želite.

Da, tema jeste važna, ali iz većine iskustava zvuči prilično rigidna. Međutim, ova emisija to nije. Ona je jednostavna, kratka, laka, zabavna i edukativna u isto vreme. Znači, može. U igranoj formi, kroz priče, u dijalogu glumca Feđe Stojanovića i lektora, ukazuje se na najčešće greške koje se javljaju u svakodnevnom govoru, na pijaci, u parku, na roditeljskom ili na sastanku kućnog saveta, u pozorištu, na stadionu, u tramvaju… Potpuno je za sve generacije.

Čini mi se, zapravo, da su sva 3 današnja predloga vrlo univerzalna. Šta vi kažete? Javite mi se sa svojim komentarima, predlozima i sugestijama. Budite dobro do narednog gledanja i čitanja!

PS Ako vam se dopao ovaj video, prijavite se na moj YouTube kanal da dobijate obaveštenja o novim klipovima i ne zaboravite da njih napre delim sa ljudima koji su se prijavili na moj besplatan nedeljni newsletter.

Nemoguće je da nemaš komentar?!