3 stvari koje bih rekla mlađoj sebi | IZAZOVI RADOST

 

Nedavno sam od jedne devojke dobila mejl koji je počinjao sa “… pratim tvoj rad i odmah ću ti reći da mi se toliko sviđa da vidim i sebe u tom svetu”. Imala je dilemu šta da studira, te je želela da čuje i moje mišljenje. Moje prvo pitanje je bilo: a čime želiš da se baviš?

Ja sam nekako spontano spoznala da je to još važnije pitanje i iz sadašnje perspektive mislim da mi je prilično pomoglo u odlučivanju. Nisam nikada zažalila zbog svojih odluka, ali sa sadašnjim iskustvom, mislim da sam neke stvari mogla bolje.

U novom Izazovi radost videu govorila sam koji su to saveti koje bih na prvom mestu dala 19-godišnjoj sebi, a mogli bi i vama da posluže.

Transkript videa:

 1. Sledi svoju strast

Ja sam pre upisivanja fakulteta imala ovakvu kalkulaciju: ok, novinarstvo je zanat, mogu da radim u medijima i ako ne završim žurnalistiku, ali hajde da vidim šta mogu još da naučim, da mi bude rezervna opcija za posao. I upišem menadžment, izvršno upravljanje.

Bilo je dosta zanimljivih predmeta, ali i dva, tri koja su mi pomogla da u drugoj godini shvatim šta je ipak moja prava ljubav i o čemu mi nikada neće biti dosadno da učim. Tako sam odlučila da promenim fakultet i upišem novinarstvo.

Dakle, birajte ono što baš volite, jer znanje brzo zastareva i jedino je održiv koncept doživotnog učenja. Ja sam se na mnoge udžbenike i naknadno vraćala, a kada sam dobila diplomu počela sam još više da učim.

 1. Ne beži sa predavanja

Rekoh već da sam još pre studija bila stalno zaposlena, te nažalost nisam bila redovna na predavanjima. Imala sam neke zaista sjajne profesore, iz čijeg radnog iskustva sam mogla mnogo da naučim i brže steknem upotrebljive veštine.

Ali ne samo od njih, već i od svih ostalih koji su bili u amfiteatru. To je uvek prilika da vidite gde ste u odnosu na ostale, da dobijete zanimljive informacije jedni od drugih, da razvijete kritičko mišljenje, veštinu ubeđivanja drugih. Generalno, odlična prilika da već tada upoznate ljude s kojima će vam se u budućnosti poslovni put preplitati.

 1. Uključi se (više) u vannastavne aktivnosti

Ovo je nekako logičan nastavak prethodnog. Danas više nego kada sam ja pre 10 godina studirala ima studentskih inicijativa, organizacija, udruženja i generalno prilika za lako umrežavanje i sticanje novih znanja i veština. Meni je žao što sam ja bila aktivna samo u jednoj organizaciji, ali i tamo smo radili zapavne projekte iz kojih sam dosta naučila i upoznala ljude sa kojima sam još u kontaktu.

Kada sam nekoliko puta bila gostujući predavač na fakultetu ili kada ovako imam priliku da razgovaram sa studentima, uvek im podvlačim da je od nemerljive koristi za njih da grabe što više prilika za praksu, jer tada će steći jasniju sliku na čemu još to treba da rade i u kom pravcu da se usavršavaju.

Hajde sada da čujem vas: šta biste poručili 19-godišnjem sebi? Volim da to pitanje postavim i drugima, jer je odlično za preispitivanje. A ako mislite da bi značilo nekom đaku koji je na prekretnici, pošaljite mu ovaj video.

Pozdravljam vas do narednog gledanja i čitanja!

PS Pogledajte prethodne epizode Izazovi radost serijala.

1 comment
 1. 1. U redu je da imaš više strasti, samo treba da pronađeš posao koji će izvući najbolje od tebe, a da ostaneš dosledan sebi.

  2. U redu je da nemaš strasti i da ne znaš šta hoćeš od života. U životu ćeš svakako nešto raditi, pa isprobavaj dok ne budeš zadovoljan. Daj sebi vreme u traženju. To je tvoj život, drugi će se najmanje pitati.

  3. Pošalji taj mejl na pet adresa. Ako ti se sviđa pet kompanija ili firmi, pošalji CV na svih pet. Pošalji opet i ne čekaj da ti ova prva odgovori. Testiranja za posao nekad potraju i mesecima, naročito ako si početnik i to može da demorališe čoveka. Šalji.

  4. Posao nije najvažnija stvar na svetu. Nikad nemoj da zaboraviš ljude.

  5. Ne dozvoli sebi da pristaješ na jako loše uslove u firmi, samo zato da ne bi dobio otkaz. Nijedan posao nije vredan tvog zdravlja, a mentalno zdravlje je danas oličenje svega.

  5. Ne daj da te novac, okolina, država ili najbliži demotivišu da probaš sve što želiš u žvotu. Svet je veliki, ima jako dobrih ljudi i poslova i uslova za život i rad. Ne odustaj.

Nemoguće je da nemaš komentar?!