Šta bih ponela na pusto ostrvo | Izazovi radost S2E4

Drugu sezonu serijala Izazovi radost počele smo Beogradskim specijalom, a sada se naš izazov zove ni manje ni više, nego – pusto ostrvo.

Svi smo se makar jednom zapitali šta bismo tamo poneli, pa kada sam predložila Branislavi da to bude tema našeg novog specijala ona je s oduševljenjem prihvatila.

Brana je već otkrila koju bi muziku slušala, koju knjigu ponela za čitanje i šta bi gledala na pustom ostrvu.

I sada je red na mene! 🙂

Saznajte u videu šta bih ja slušala i čitala na pustom ostrvu, bez mogućnosti ikakvog kontakta sa drugim živim bićima, pa čak i bez interneta.

TRANSKRIPT 4. epizode 2. sezone YouTube serijala Izazovi radost.

Koju knjigu bih ponela?

Na velikim sam mukama bila koju knjigu bih odabrala. Moram da vam priznam da su u najužem izboru bile Lean In, odnosno “Korak napred” Šeril Sandberg i Pupinova autobiografija “S pašnjaka do naučenjaka“. Obe skoro da znam napamet, ok i šta sad da odaberem

Razmislila sam.

Bila bi to knjiga koja se čita više puta i koja je na neki način moderni priručnik. “Obogatite se radeći 4 sata nedeljno“. Zvuči kao preveliko obećanje i šarlatanski, međutim Tim Feris na ličnom primeru objašnjava šta znači raditi pametnije, a ne više; kako je prava moć sposobnost izbora i da su sadašnje monete bogatstva vreme i mobilnost. Definitivno je knjiga koju treba studiozno izučiti.

Šta bih slušala?

Opet ću vam otkriti svoj uži izbor. Tu su bili EKV, Azra i Viva Vox. Međutim izgleda da su moji večiti favoriti Luka i Stjepan. Za 2 Cellos bih se odlučila jer čelo je instrument najbliži ljudskom glasu, a istovremeno nema vokala i sviraju najrazličitiju vrstu muzike, tako da verujem da mi s njima nikada ne bi bilo dosadno i prijalo bi svakom raspoloženju.

Šta bih obavezno ponela?

Pusto ostrvo zamišljam kao mesto gde bih mogla da čitam, pišem i promišljam, za šta inače nema vremena koliko bih želela.

Zato bih tamo ponela Kindl da mogu da stavim još mnooogo knjiga. Znam sigurno da bi tu bila dela Dragoslava Mihailovića, Antonija Isakovića i Moma Kapora. A šta bi mi vi još preporučili za čitanje?

Volela bih da vidim vaše predloge u komentarima ispod, kao i da saznam šta biste vi poneli na pusto ostrvo gde nema drugih bića i interneta.

Budite dobro do narednog gledanja i čitanja.

______

Ako vam se dopao ovaj tekst, onda će vam se sigurno svideti i moj sedmični newsletter. Prijavite se što pre, jer već u nedelju stiže novi mejl sa najzanimljivijim preporukama za čitanje, slušanje i gledanje.

4 comments
 1. Da čitam bih ponela Noćni voz za Lisabon. Ili Majstora i Margaritu. 🙂
  Slušala bih Morcheebu, to je jedina muzika koja mi uvek uvek uvek prija. Ili Nika Kejva.
  Ponela bih papir i olovku, da zapišem sve te genijalne misli koje bi mi se javljale u izolaciji. I fotografije dragih ljudi.
  U pravu si, jeste teško izabrati samo jednu stvar.
  Pomisao da bih otišla na pusto ostrvo me je nekako rastužila, što me posebno raduje, jer to govori koliko sam srećna tu gde jesam.

 2. Najradije bih ponela dve knjige: “Put do jednostavnosti” Milene Jesenske i “Umeće ljubavi” Eriha Froma. Iako spadaju u onu kategoriju “knjige koje znam napamet”. 🙂
  Muzika! Uvek balet “Krcko Oraščić# (Čajkovski). A ponela bih svesku, ili bar nekoliko njih da pišem, pišem, pišem. Zapravo, pusto ostrvo zamišljam kao idealno mesto za stvaranje. 😉

 3. Ako je moguće, ponela bih dve knjige. 🙂 “Put do jednostavnosti” Milene Jesenske i “Umeće ljubavi” Eriha Froma. A muzika… Uvek “Krcko Oraščić” – Čajkovski. I ponela bih dve sveske i dve olovke da pišem, pišem, pišem… Mislim da je pusto ostrvo idealno mesto za stvaranje. 😉

Nemoguće je da nemaš komentar?!