3 slavne ličnosti koje bih pozvala na večeru | Izazovi radost S2E6

Pred vama je novi specijal u okviru serijala Izazovi radost, a on ima radni naziv Na večeri sa… I bez obzira što mi je svaki prethodni video drag, za ovu temu slobodno mogu da kažem da mi je najdraža.

Dakle, naš izazov je bio da odaberemo 3 istorijske ličnosti sa kojima bismo volele da se sretnemo, a to su umetnik, vladar i ličnost po izboru. Branislava vam je već otkrila koga bi to od slavnih, uticajnih i važnih ličnosti koje su nekada živele u Srbiji i svetu pozvala na večeru. Kliknite Play i saznajte o čemu bih to volela da razgovaram sa nekim od ljudi koji su ostavili dubok trag u istoriji.

I naravno, želela bih da čujem s kim bi to vama bilo drago da možete da se upoznate. Pišite mi u komentarima.

_______

TRANSKRIPT 6. epizode 2. sezone YouTube serijala Izazovi radost.

Zdravo svima. Budite pazljivi u narednih nekoliko minuta jer ovo je meni najomiljenija od svih omiljenih epizoda serijala Izazovi radost.
U drugoj sezoni Brana i ja smo zaređale sa specijalima, pa tako posle beogradskog specijala i pustog ostrva, naša nova tema ima radni naziv Na večeri sa…

Ovo je moj izbor.

Na večeri sa… umetnikom

Definitivno umetnik s kojim bi veoma volela da sam se upoznala je Salvador Dali. I možda je to opšte mesto i svi mi smo videli neko njegovo delo, pa makar to bio logotip Čupa Čups lizalica. Međutim, kada počnete malo da istražujete njegov lik i delo, shvatite da je on daleko od nadobudnog i netalentovanog šarlatana, kakvim su ga mnogi smatrali.

Ja sam ostala potpuno opčinjena kada sam posetila njegov muzej-teatar u Figuerasu, koji je Dali još za života uradio u svom rodnom gradu. U tom lavirintu shvatite koliko je multitalentovan i vizionar bio.

Umetnik neverovatne mašte i kreativnosti, toliko da mogu čak da zažmurim na njegov ekscentrizam. Volela bih da pričam sa njim kako je to uspeo da ostane potpuno svoj, a da svoja vrlo kvalitetna umetnička dela dobro i unovči. To je za umetnike prava retkost.

Na večeri sa… državnikom

Uz njegovo ime mnogi odmah nalepe da je autokrata, ali bez obzira na to definitivno je knez Miloš Obrenović jedan od vladara koji je ostavio najveći trag u srpskoj istoriji. I to ne samo zato što je toliko vladao.

Mnogo toga sam čitala o njemu i pokušala da posložim mozaik kakva je to on zaista bio ličnost, koliko toga je radio zbog viših ciljeva i da li je kada ostane sam sa sobom suštinski bio ohol i bahat, kako ga mnogi predstavljaju. Volela bih da ga pitam zbog čega ga je istinski grizla savest, na šta je stvarno ponosan i da li bi da može nešto promenio.

Bilo bi idealno kada bi još tu bila i kneginja Ljubica. Želim da upoznam i nju koja je uprkos svim Miloševim avanturama ostala vladarka.

Na večeri sa… naučnikom

Mislim da ovde nema dileme koga sam odabrala. Svi znate koliko sam fascinirana Mihajlom Pupinom. I onda bi bilo neiskreno da kažem da bih na večeri ugostila bilo koga drugog pre njega, mada sam ozbiljno razmišljala da to bude Milunka Savić, žena impresivne hrabrosti.

Ali volela bih da sa Pupinom popričam kako je postao tako dobar lobista, kako su izgledali njegovi dani na koledžu, bez obzira što to opisuje u autobiografiji, volela bih da saznam više o tome kako je uspeo da se uklopi u elitno društvo, šta mu se vrzmalo po glavi kada je studente iz najuglednijih njujorških porodica poslao u Srbiju kao dobrovoljce na ratište i kako se osećao kada su zahvaljujući njegovom uticaju ucrtane drugačije granice buduće kraljevine SHS, kako bi danas stavio svoj rodni Idvor na mapu sveta. Imala bih zaista mnogo pitanja za njega.

Da budem do kraja iskrena želja mi je bila da vas zapravo malo bolje upoznam sa ličnostima za koje smatram da su ostavile neizbrisiv trag u istoriji. I zato ću u opisu ostaviti nekoliko izvora gde još toga možete da o njima saznate.

Volela bih da čujem i koje su to istorijske ličnosti koje biste vi pozvali na večeru i zašto.

Dojavite mi u komentarima i budite dobro do sledećeg gledanja i čitanja. Ćao!

DODATNI LINKOVI:

Salvador Dali
* Autobiografija Ja sam genije
* Dali u emisiji What’s My Line?
* Dalijev muzej-teatar u Figuerasu
Miloš Obrenović

* Beograd večiti grad – Grof od Takova
*Roman Veliki gospodar – Miloš Obrenović
* Konak kneza Miloša na Topčideru
* Spomen kompleks posvećen knezu Milošu

Mihajlo Pupin
* Autobiografija S pašnjaka do naučenjaka
* Virtuelna tura kroz rodno mesto Mihajla Pupina – Idvor
* Emisija Agape o Mihajlu Pupinu

PRIJAVITE SE na moj YouTube kanal da ne propustite naredne video klipove.

Nemoguće je da nemaš komentar?!