Kad može Džastin Biber, što ne mogu ja?!

Justin-Bieber-

Znate da Džastin Biber obožava da vozi segvej?

Ni ja nisam znala sve dok u pretrazi fotografija na Google nisam ukucala segway, a pretraživač mi odmah ponudio “segway Justin Bieber“. Iz čiste radoznalosti krenem da pretražujem kakva je to ljubav po sredi. Zbog segveja, da se razumemo, ne zbog Džastina. Međutim, jedino što sam našla je kako su se Selena Gomez i on pomirili vozeći segvej i kako je on pušio travu opet vozeći segvej. Elem, valjda će se javiti neki dobro obavešteni biliber (možda je ovo pleonazam?!) i otkriti nam o čemu je reč.

Ok, nije sada preterano bitno šta voli Biber, jer što bi rekao Edo Maajka u “Severini”: “da ne mislite da ste prevareni, ova pjesma je o meni“.

Obišla sam pola Evrope i nešto malo sveta, a tek sam juče u Beogradu prvi put vozila segvej. Da, da, taj što vozi Džastin. Pa šta sam ja gora od njega?!

Super je iskustvo i zato sam želela da ga podelim sa vama.

Verovatno ste i vi viđali električni transporter na dva točka na kome osobe praktično ništa ne rade osim što stoje i drže se za volan. Zapitah se kako je moguće da me ranije nije zaintrigiralo kako li to čudo stoji na dva točka i samobalansira.

Objasnili su mi da u trenutku kada stanete na vozilo pet žiroskopskih senzora i dva akcelerometra počinju da mere promene terena i položaj vašeg tela čak 100 puta u sekundi, brže nego što ljudski mozak misli!

Oprostite, ja sam iz nekih drugih nauka, pa ne mogu baš da prepričam ovo s razumevanjem, ali poenta je da kada mirno stanete na segvej i imate sasvim lagane pokrete on će vas “slušati”. Brzo stičete savršenu ravnotežu, a same kontrole su intuitivne. Lako ih je savladati i posle samo nekoliko minuta bićete spremni za vožnju.

Evo dokaza.

segwaybelgrade1

Preskordiciju, odnosno predosećanje budućih događaja zaista nisam imala. Ovo je ustvari najvažniji detalj jer apsolutno nisam očekivala. Zvuči fantastično, ali nemam objašnjenje ovakvog fenomena 🙂

Kako reče Dušan, jedan od mojih sapatnika na Seganyway turi: ovo je kao stvoreno za lenje ljude. Samo ako ti ljudi nisu teži od 120 kg, kolika je gornja granica.

Levo i desno sasvim lagano skrećete volanom, dok je dovoljno da se samo malo nagnete, ako želite da ubrzate ili nazad ukoliko želite da se zaustavite. Segvej može da razvije do 20km/h, što znači da ne morate uvek da idete kornjača brzinom, a koliko sam ja mogla da primetim – veoma dobro reaguje na komande. Čitaj: brzo i lako se zaustavlja. To mu, uostalom i ime kaže. Segue znači “glatko preći iz jednog stanja u drugo“.

Koliko sam pročitala, u Americi zbog brzine nije dozboljeno da se segvej kreće po trotoaru, međutim mi kroz Beograd nismo imali nikakvih problema. Naravno – birali smo šire ulice, a tamo gde ima biciklističke staze njome se kretali.

Išli smo uzbrdo i nizbrdo bez ikakvog naprezanja i verovali ili ne – prelazili (na pešačkom prelazu!) preko tramvajskih šina, ivičnjaka i kaldrme, a da gotovo nismo ni osetili. Kažu da je to zbog guma sa niskim vazdušnim pritiskom.

foto: Nenad Pavlović
foto: Nenad Pavlović

Da ne morate da stojite – zvučalo bi kao ostvarenje crnogorskog sna.

Šalu na stranu, svojevremeno je pokojni Stiv Džobs rekao da će segvej biti veći od personalnih računara, a pojedini biznismeni tvrdili su da će biti važniji i od interneta (ok, oni su možda malo preterali).

Dok smo se vozili centrom Beograda jedan čovek nas je upitao: zar nije pronalazač segveja poginuo vozeći ga? Kada sam došla kući sedoh da proguglam tu priču.

Istina je da je pre tačno četiri godine poginuo Džejms Vilijam Heselden (62), engleski milioner koji je kupio Segway kompaniju, tako što je pao sa litice u reku vozeći segvej.

Njujorčanin Din Kamen je taj koji je pronašao lični električni samobalansirajući transporter na dva točka početkom milenijuma, a svetu ga je predstavio novembra 2001. u Bedfordu, i segvej je samo jedan od njegovih više od 150 patenata.

Više faktora uticalo je na to da segvej ni posle više od deset godina ne opravda epitet potencijalno revolucionarnog proizvoda, ali je svejedno rado viđen domaćin među turistima u brojnim gradovima širom sveta. Najviše za njim posežu oni koji nemaju mnogo vremena za obilazak i žele da sačuvaju noge, mada ima i avanturista koji vole da se vozikaju.

Ako budete u prilici da izdvojite novac za ovakvo razgledanje grada – srdačno vam preporučujem. Biće to dobra zabava.

PS Još jednu zanimljivu priču o vožnji segveja + video klip kako nam je bilo na promo vožnji pogledajte kod Marka na blogu.

Nemoguće je da nemaš komentar?!