Kako da dobijete veliki broj pratilaca na Twitteru

twitter

Ukoliko vas zanima upotreba Twittera u poslovne svrhe verujem da ste već pročitali brojne tekstove o tome (za one koji nisu preporučujem priručnik How to use Twitter for business). Čak i na Twitterovom blogu imate savete kako da izgradite zajednicu (Build your business’s Twitter presence and connect with your followers).

Ne bih da vas zamaram time. I sami znate da teoretski ljubav lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi.

Sve ste vi to po knjizi uradili, ali pratilaca nema. Lako je kupovati “jaja”, teško je doći do pravih pratilaca koje zanima ono što prezentujete.

Evo kakav sam ja eksperiment izvela.

Portal MONDO, za koji radim, je 27. septembra obeležavao devet godina od početka rada. Kao i prošle godine organizovala sam Dan poklona, dakle umesto naše fotke kako sečemo tortu i slično, posetioci portala imali su priliku da osvoje neku od brojnih nagrada. Znala sam da je najprimamljiviji poklon mobilni telefon i da želim da ove godine u prvi plan stavimo rubriku MobIT.

S druge strane imamo praksu da svaka rubrika ima svoj Twitter nalog, te je ovo bila idealna prilika da pokušamo da uradimo nešto za @Mondo_MobIT.

Tri dana pre rođendana uz nekoliko objava u ovoj rubrici išlo je sledeće obaveštenje, a isto smo šerovali i putem @Mondoportal naloga.

prtsc
Zatim smo desetak sati pred sam početak objavili detaljno na koji način mogu da osvoje nagrade. U pitanju je bio kviz znanja u kome su mogli da učestvuju svi koji imaju 10 ili više pratilaca. S obzirom na to da smo delili ukupno pet gedžeta raspodelili smo da kviz počinje na svaki okrugli sat. Za preostale četiri nagrade (isključujući Motorolu) trebalo je da najbrže tačno odgovore na tri pitanja i to u istom tvitu koristeći #mondo9.

Za telefon je ipak bilo potrebno da se malo potrude. Dakle, bilo je postavljeno 5×3 pitanja. U vidu vizuala objavljivana su pitanja jedno za drugim, a prvih troje koji odgovore dobijali su tri, dva ili jedan poen. Posle pet serija sabirani su poeni i tada smo imali konačnog pobednika.

tvit

Nakon što ste pročitali ovo verovatno imate nekoliko pitanja, te ću preduprediti i odgovoriti na njih odmah.

Zašto ograničenje “više od 10 pratilaca”? Možda izgleda malo diskriminišuće, ali želeli smo da damo prednost ljudima koji inače koriste Twitter i koji će nastaviti da prate ovaj nalog.

Zašto hashtag? Definitivno najtransparentnija opcija da svi učesnici mogu da prate kojim redosledom je odgovarano.

Zašto bodovanje 3-2-1? Sve se događa vrlo brzo, te nekad delić sekunde može da odlučuje. Ovako je više ljudi u opticaju za dobijanje poklona.

Zašto nije bilo agresivnije najave kviza? Nismo želeli da idemo mnogo šire jer onda bi se okupilo mnogo lovaca na nagrade. Fokusirali smo se na MobIT rubriku i Twitter.

Kakav je efekat? Za manje od 70 sati ovaj nalog je dobio 470 novih pratilaca. Nakon što je završen kviz oko 5% njih je otpratilo nalog, što za mene nije poražavajuća statistika.

Ako imate neko pitanje budite slobodni da ga postavite u komentaru ili me pronađite na Twitteru @alex5rovski.

I da se razumemo: ima pojedinaca koji o ovoj oblasti više znaju od mene, kao što ima firmi koje daju određenu količinu novca za Upove i Twitter kampanje. Nemam nameru da se ravnam sa njima, mada sam bila na Tvitomaniji 🙂

Ovo je bio jedan uspešan eksperiment koji sam želela da podelim sa vama, u slučaju da ste propustili naš mali kviz.

Nemoguće je da nemaš komentar?!