Katarina Popović – IT preduzetnica, Pitch mentorka, pisac, medijska umetnica

Upisala je matematički smer jer je dobro pisala, te je želela da bolje ovlada onim što joj slabije ide.

Kao pisac u marketinškoj agenciji osnovala je tehnološki startap i razvijali su digitalni proizvod za koji su joj govorili “to niko neće koristiti” a danas je to uobičajeno za sve najpopularnije društvene mreže.

U imenu njene firme je “Bitch”, što su pojedini klijenti smatrali neprimerenim i tražili da ne potpiše u ugovoru ili na fakturi.

Katarina je sa 39 godina upisala master Computational Arts na Goldsmiths univerzitetu u Londonu i tada naučila da kodira, iako je prethodno bila osnivačica tehnološkog startapa. Zaljubila se u elektroniku i u završnom radu davala glas prirodnim objektima poput drveta ili kamena. Intenzivnije je počela da se zanima kako kreativna tehnologija može da osnaži žene u potrazi za svojim snovima u STEM-u (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i srodnim oblastima.

Potvrdno klima glavom kada je začuđeno pitaju “ti od toga planiraš da živiš?” na njen novi startap Tink Punk kroz koji na kreativnim radionicama elektronike ohrabruje “nesvrstane” devojčice i devojke da se oprobaju u sferama na koje inače nisu usmerene.

Jednostavno, Katarina Popović istražuje “koja je to magija koju mi možemo da uradimo sa ovim što imamo, da iza nas ostane bolji svet nego što smo ga našli”.

Međunarodno i lokalno nagrađivana kreativna direktorka i medijska umetnica Katarina Popović ima iskustva u brendiranju, kreiranju sadržaja i digitalnih proizvoda. Sa 15+ godina iskustva u komunikacijama, Katarina je osnovala live storytelling startap DataMaid, osvajala nagrade za pitching i mentorisala startape, a zatim to iskustvo pretočila u PitchBitch radionice za pitch, prezentacije i javni nastup. Interaktivne instalacije koje je počela da stvara 2010. godine doživljava kao moćan način da pripovedanje postane fizičko i taktilno i transformiše učesnika kroz impresivna iskustva.

Skakanje iz oblasti u oblast bez da ih znaš je pankersko razmišljanje. Pank je prodrmao status quo i doneo na scenu DIY. Sada ga koristim kao nekonvencionalan način da rešavam poslovne izazove“, ispričala mi je Katarina Popović i navela primere slavnih muzičara koji nisu znali ni da sviraju u momentu formiranja danas kultnih bendova.

“U muzičkom smislu – to je neprihvatljivo, u preduzetničkom smislu – to se tako radi“, dodala je.

Katarinu u svemu što radi zanima kako da budemo empatičniji, kako da bolje komuniciramo jedni sa drugima i kako da pravimo stvari koje ovaj svet čine boljim mestom, koja je to magija koju mi možemo da uradimo sa ovim što imamo, da iza nas ostane bolji svet nego što smo ga našli.

Nemoguće je da nemaš komentar?!