Youtube nastavnik matematike – superheroj modernog doba

Sasa-Popovic

Iako mlad, profesor informatike iz Niša Saša Popović je đacima predavao ono što nije postojalo u vreme kada je on diplomirao. Znanje je sticao kroz različite tutorijale na YouTubeu, a posmatrajući svoje učenike spoznao je da i oni na isti način uče ono što ih interesuje. Doduše, to su pretežno gejmerski i makeup tutorijali.

Sinula mu je ideja da premesti gradivo tamo gde klinci provode najviše vremena i osećaju se najprirodinije. Tako je krenuo u projekat “YouTube priprema osmaka za završni ispit iz matematike”.

Kada je u decembru 2010. godine otvorio YouTube kanal sa idejom da se oproba u izradi video tutorijala Saša nije ni sanjao da će već narednog juna pomoći da se 10.000 đaka pripremi za prijemni ispit. I to besplatno!

Njegov kanal Uči slobodno Akademija je u junu 2011. bio među prvih pet obrazovnih kanala na svetskom nivou. Prema zvaničnoj YouTube statistici to je bio NAJGLEDANIJI obrazovni kanal na planeti u sedmici kada je održan prijemni ispit u Srbiji.

Kombinujući svoja znanja iz matematike i informatike i koristeći Photoshop, Saša je jednostavno i primereno uzrastu i predznanju dece, u video klipovima objasnio gotovo čitavo gradivo iz matematike i fizike (pomaže mu nastavnik fizike Jugoslav Đorđević) za osnovce. Savetuje da je najefikasnije video klipove iz određene lekcije gledati pre nego što se u školi drži čas na kome se obrađuje baš ta oblast. Njegove video lekcije odlična su zamena za propušten čas u školi ili dopuna redovne nastave, a ne može da ih shvati onaj ko BAŠ neće.

https://www.youtube.com/watch?v=ooZAtdjIg5I

Kako vreme prolazi tako je sve više mališana koji na ovaj način savladavaju matematiku i fiziku. Prosečno mesečno sajt poseti 70.000 ljudi, a petina poseta dolazi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije. Na Youtube kanalu ima 1.409 klipova od kojih 1.250 obrađuju gradivo matematike i 150 se bave fizikom za 6. razred, a na njegovom sajtu Ucislobodno.com do danas je ukupno 8.715.656 prikazanih zadataka!

I ne samo to – deo Photoshop tehnike koju koristi za izradu video klipova, pojavio se na čuvenom sajtu Lynda, namenjenom za sticanje znanja iz oblasti dizajna, biznisa, fotogragije, animacije… Na to je Saša posebno ponosan.

Kada sam ga pitala kako mu uspeva da pored toga što ima dva sinčića i što je nastavnik u školi, sa ovakvim entuzijazmom radi sve to, Saša se samo nasmejao:

Isto me pita i moja supruga uvek kad se probudi oko trojke, a ja još uvek radim ili učim nešto novo. Zapravo me motiviše ideja da promenim nešto na bolje, ideja zbog koje sam ostao u zemlji i naravno sećanje na besane noći koje sam provodio spremajući ispite na fakultetu dok mi je jedna misao bila na pameti: mora da postoji lakši način da naučim ovo, mora…

Popović je pronašao taj lakši način. I nesebično ga deli sa drugima. Čak i one niške osnovne škole koje nemaju internet imaju diskove sa video lekcijama, koje mogu da koriste i đaci pojedinačno.

Jedni se pitaju da li sam lud što radim sve za džabe, drugi kažu da im dajem nadu da se nešto ipak može promeniti na bolje, zajedničko je da svi reaguju pozitvno. Svakako sam najponosniji na činjenicu da pomažem desetinama hiljada učenika mesečno, da ulazim u njihove domove i u nekom pogledu olakšavam njihove mlade živote“, opisao mi je Saša reakcije na njegovo zalaganje za besplatno obrazovanje.

“Zbog vas sam dobila dve petice, prvo nastavnik nije verovao da sam znala da rešim zadatak, jer je mislio da sam prepisala, ali posle sam se PRVA JAVILA NA SLEDEĆI ZADATAK, DOŠAO JE DO MENE, POGLEDAO MI JE SVESKU I REKAO DA IZAĐEM DA URADIM ZADATAK. Rešila sam ga tačno i dao mi je peticu u dnevnik, a posle toga i za trud! Mnogo vam hvala!!!”

Malo je ljudi kao što je Saša i ne propustim svaku priliku da mu se zahvalim na svemu što radi, bez obzira što sam osnovnu školu završila, evo ima 15 godina i nisam imala problema sa matematikom. Zahvalim mu se umesto svakog klinca koji će na ovaj način razviti vijuge i uštedeti svojim roditeljima novac za privatne časove. Zahvalim mu se i što utire put neformalnom u formalnom obrazovanju i poželim mu da mu se pridruži što više kolega.

 

BONUS>> Još uvek vam nije jasno zašto je dostupnost obrazovanja toliko važna? Pogledajte ovaj video

 

2 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!