Lenja Faraguna – od Gospođice Osetljive do Kolekcionarke dijamanata | FUSNOTA

Kakva žena! Pa ovo je pozitivna energija ubrizgana intravenozno.”

Mislim da sam to rekla poluglasno dok je Lenja odlazila da proveri kako joj je sinčić, jer su već nekoliko sati bili razdvojeni. Prethodno me je na rastanku zagrlila kao što se grli draga prijateljica sa fakulteta.

Tog podneva Lenja Faraguna je držala predavanje na regionalnoj konferenciji o telekomunikacijama i medijima Digital 2017. Prošli put kada je gostovala u Beogradu nažalost propustila sam da je slušam, ali kako sam čula brojne pohvale, znala sam da to ne sme opet da se dogodi.

Ispunila je moja visoka očekivanja. Ma šta ispunila?! Prevazišla ih je.

Na sceni je ona rok zvezda, njen brižljivo isplaniran nastup ima elemente spektakla pomešane vrlo intimnim obraćanjem. Ali njena priča nije “vuna”. Ima itekako krtine i svežih pogleda na marketing.

Pardon. MarCAREting.

U tu kovanicu ne staje samo njena poslovna filozofija, već lična storija.

Ili kako ona voli da kaže “reč koju ćete istetovirati” kada je čujete kako govori.

Pokušaću da zipujem poslednjih 20 Lenjinih godina da bih vam približila značenje te reči.

Nakon što je završila studije engleskog jezika u Istočnom Londonu, magistrirala je semiotiku radio oglašavanja. Opčinjena tim medijem kao studentkinja je posećivala svaku konferenciju i radionicu u Evropi koja se bavila radijskim oglašavanjem. A onda se puna entuzijazma sa 26 godina vratila se u rodnu Sloveniju.

Niko je nije ozbiljno shvatao, jednostavno novca u toj industriji nije bilo. Samu sebe je opisala kao “Gospođicu Osetljivu“, jer je isplakala svako odbijanje.

No, Lenja nije odustajala od svoje ljubavi prema radiju.

Jedne oktobarske noći vozla se po Berlinu i susretala sa radijskim ljudima, koji su upravo pripremali novu konferenciju – Radiodays Europe.

Bila je jedna od tri žene govornice, među 20 značajnih radio imena sa celog Starog kontinenta, i bila je to njena prva međunarodna konferencija. Primetili su je američki radio entuzijasti i direktor medijske organizacije koja ukuplja stotine radio stanica u Srbiji. Ono što nije uspela da dosanja u Slovenji, jeste u Srbiji.

Nije mnogo prošlo, a ona je doživela emotivni i poslovni bankrot.

Moj tadašnji suprug zaljubio se u moju prijateljicu“, rekla mi je Lenja bez trunke gorčine u glasu ili na licu.

Nisam znala kako da reagujem i prepustila sam joj da bez potpitanja nastavi dalje razgovor.

Ostala sam na trenutak zatečena priznanjem da u 35. nije imala ni novac, ni ljubav, ni dete. Da nije bila ni senka ove snažne žene koja danas sedi predamnom, ali da je naučila lekciju koju nam iz sigurnosnih razloga stalno ponavljaju u avionu: masku za kiseonik prvo stavite sebi. *

Pet godina kasnije situacija je potpuno obrnuta: ima preslatkog jednogodišnjeg sinčića, a pokretanjem (pretežno) online projekata upravo u poslednjih godinu dana zaradila je više novca nego u čitavoj dotadašnjoj karijeri. Uz sve to ima partnera koji je ceni, poštuje i podržava u svim poslovnim poduhvatima.

A ima ih zaista mnogo.

Lenja je osnivač The Modern Marcareting Academy i organizacije Visible Women Worldchangers gde oko 900 žena preduzetnica iz celog sveta deli svoja iskustva, znanje, projekte, pobede, poraze i inspiraciju. Uz to radi kao mentor i marketing konsultant.

Čitavu svoju krhkost i ljudski pristup utkala je u autentičan poslovni pečat. *

Sada verovatno očekujete da pročitate “i onda je Lenja popila čarobni napitak“… Ali zapravo čitavu magiju napravile su sasvim jednostavne reči: JA VREDIM.
I pre nego što nastavimo dalje, volela bih da pogledate ovaj video u kome sam zabeležila naš kraći razgovor.

Ha! Kako je delovala na vas?

Ako do sada niste imali priliku da čujete Lenju, sada vam je jasno zašto sam onako reagovala pri našem susretu. Pride, da sam planirala momenat da se lično upoznamo, ne bih mogla bolje da odaberem. Neke reči koje je izgovorila bile su kao onih poslednjih nekoliko komadića velikih puzli koje ste dugo slagali.

Potpuno me je iznenadio njen odgovor na moje pitanje koja je žena – ili više njih, koja je nju posebno inspirisala.

Za trenutak je zastala. Ja sam u sebi nestrpljivo nagađala koga to osim majke bi mogla da navede, a ona… Ispričala kako joj je puno srce bilo kada čuje kako su se žene “oslobodile” da budu ono što jesu, puste svoj glas, da pokažu koliko vrede, šta znaju i kakve su njihove vrednosti. Često ih poredi sa dijamantima.

Dugo sam bila nesigurna u sebe. Mislila sam da moram da znam sve, da nisam dovoljno dobra, da treba da naučim još ovo i ovo i ovo. * Dozvoljavala sam da me opterete preispitivanja šta će neko drugi pomisliti ili prokomentarisati. Jednom kada sam tražila povišicu od svoje bivše šefice, uz argument da doprinosim mnogo više nego ostali, ona mi je odgovorila da bi u tom slučaju i drugima morala da poveća platu. Osetila sam se manje vrednom toliko da nisam smela bilo kakav Facebook status da objavim, misleći da nemam šta da kažem“, priznala mi je Lenja Faraguna.

Dugo smo se zadržale pričajući o njenom Club 466 Internationalu gde pomaže ženama liderima da razviju svoje ideje. Toliko smo bile zanesene tom pričom da nisam ni stigla da je pitam kako je to deliti pozornicu sa Garyem Vaynerchukom.

Definitivno ćemo morati ponovo da se sretnemo. 🙂

FUSNOTA LEKCIJE:

* Da bi bio koristan svetu, prvo treba da pomogneš sebi i budeš dobar za sebe

* Najbolju i najautentičniju inspiraciju pronaćićeš u sebi

* Nikada nećeš znati ama baš sve, ali to ne znači da ne treba da pokažeš ono što trenutno znaš

Šta su Fusnota lekcije? To su priče koje stoje iza priča. Moji razgovori sa kreativnim i preduzmiljivim ljudima u želji da na novi način osvetlim njihovo postignuće. Pogledajte prethodne Fusnote.

Nemoguće je da nemaš komentar?!