Lenovo U41 – prve čestitke, prvi utisci

lenovou41 Kada ste pročitali naslov posta možda ste prokomentarisali: šta ona o tome zna?! Istina je da nisam ekspert za tehniku i ovo je subjektivni sud jer sam tražila laptop koji odgovara mojim potrebama.

Potraga je dugo trajala i na kraju se odlučih za ultrabook Lenovo U41 (za američko tržište S41). To je bilo gotovo na slepo jer sam ga naručivala iz inostranstva, u domaće prodavnice još nije stigao, a na netu nije bilo video klipa (osim dva brzinska iz ruke sa predstavljanja na CES-a 2015) gde mogu detaljnije da pogledam kako izgleda. Zato sam odlučila da snimim ovaj video i ukratko napišem svoje prve utiske. Polazim od sebe – volim da čujem i mišljenje drugih korisnika kada kupujem neki uređaj. Naravno, ne znači da svi imamo iste prioritete.

Bio mi je potreban brz, lagan i lep laptop jer najviše na njemu surfujem, pišem tekstove, obrađujem fotografije i ponekad montiram video. Ne igram igrice, niti preterano slušam muziku, tako da mi grafička karta i zvuk nisu primarni.
Zašto kriti: bitna mi je estetika, pored funkcionalnosti uređaja. Ovaj laptop ne izgleda jeftino, mada je taj iskaz vrlo subjektivna kategorija. Ima aluminijumski poklopac sa metalnom konstrukcijom i za moje poimanje je kvalitetne izrade i elegantan, na prvi, drugi i treći pogled.

KONEKTORI

Ima 3 USB priključka, a dobra vest je da jedan podržava punjenje telefona dok je laptop u sleep modu. Za sat vremena napuni nekih 15% baterije telefona. Tu su i HDMI konektor, čitač kartica, LAN konektor za povezivanje na mrežu i kombinovani audio konektor. Meni lično jedan ulaz za slušalice i mikrofon ne predstavlja problem.
Poseduje Bluetooth i wireless karticu koja podržava aktuelne standarde, što je i očekivano s obzirom na to da je na tržištu od polovine 2015.

TASTATURA

Loša tastatura za mene je bila eliminatorni faktor u slušaju nekih drugih laptopova. Površina za kucanje se ugibala i nisu mi odavali poverenje da ćemo se dugo družiti, a prethodni laptop mi je bio drug u dobru i zlu punih 7,5 godina pa sam sada imala velika očekivanja.
Lenovo U41 se drži trenda koji je započeo Sony i ima tzv Chicklet tastaturu – što znači da su dugmići razdvojeni, iznad površine i popunjen je prostor između njih. Nema ugibanja i celokupno okruženje tastature je vrlo prijatno i nakon dužeg kucanja, što mi je prilično bitno. Nema numerički deo, ali Enter i Backspace su veliki.
Mislili su i na nas koji volimo da radimo u zamračenim prostorijama, pa su uradili kontrolisano osvetljenje na dva nivoa.
Touchpad je iz jednog dela, što je slučaj kod većine novijih laptopova, veliki je i za nijansu uvučen ispod površine. Donji deo služi kao levi i desni taster, mada je za levi klik raspoloživa čitava površina, i podržava multitouch.

EKRAN

Za mene je ekran od 14 incha predstavljao idealnu kombinaciju jer mi je ovo i primarni računar i drug na drumu. Sve po redu: Full HD (1920x1080p, 16:9), mat… Činjenica je da je to ono gde su štedeli: osvetljenost mu je slabija, kao i uglovi gledanja. Preciznost prikaza boja nije na visokom nivou, ali to za kućnu upotrebu meni ne predstavlja veliki problem.
Moj stručni konsultant se pre nego što mi je stigao laptop pribojavao sitnog prikaza, jer FHD i 14 incha nisu baš idealna kombinacija, međutim kada zumiram na 110% na Windowsu 10 to je taman veličina. Inače, ovaj ultrabook dolazi sa Windowsom 8.1, ali upgrade prošao bez ikakvih problema.
Naravno, ima web kameru (720p) koja je sasvim solidna za video pozive.

KONFIGURACIJA

Ima najnoviji Intelov i5 procesor, sa 8 GB rama i SSD-om od 256GB. Postoje konfiguracije i sa običnim hard diskom, ali sam ja bila spremna na kompromis zarad bržeg rada sistema. Razlika se itekako oseća i za sada nisam zažalila. Takođe, odlučila sam se za ultrabook sa integrisanom grafičkom kartom, mada postoje i varijante U41 sa posebnom.
Ako je verovati drugim korisnicima – komponente mogu da zamene i nestručne osobe, jer zadnji deo može lako da se odšrafi. Sumnjam da ću se sama odlučiti na ovakav korak, ali dobro je znati da može da se nadogradi memorija ili zameni baterija.

BUKA I TEMPERATURA

U regularnim uslovima skoro da je bešuman, međutim kada je procesor više opterećen čuje se ventilator. Govorim o opterećenju nakon sat i više vremena video poziva (Hangout) i to bez uključenog Cooler Master ventilatora. Tom prilikom se zagrejao odozdo – toplotu izbacuje sa donje desne strane, dok je na istom mestu spreda bila vrlo malo osetna.

TRAJANJE BATERIJE I PUNJENJE

Skoro četiri sata je trajala baterija dok sam surfovala sa wi-fijem, a da se potpuno napuni potrebno je nešto više od dva sata.
Istina, ima i laptopova sa dugovečnijom baterijom i možda je tu jedino slabija karika u odnosu na konkurenciju.

KONKURENCIJA

Potraga je trajala više od mesec dana i u užem izboru istog cenovnog ranga su bili Asus F i X serije (ali je na prvi pogled poklopac bio klimav, a tastatura se ugibala; osim toga – nemam dobro iskustvo sa njihovom korisničkom podrškom), zatim HP probook 450 g2 (nisu se potrudili oko dizajna) i Dell Inspiron 15 5000.

Lenovo U41 je bio kao zlatni gol u produžecima. Nakon dve nedelje korišćenja moji utisci su vrlo pozitivni i za sada se nisam pokajala.

Ukraine-Kid-Celebration-Euro-2012

Da li vi imate iskustva sa nekim od ostalih nabrojanih laptopova, koji su bili u užoj konkurenciji?

2 comments
  1. Alex, razmišljam o kupovini u41-70 u Beogradu (moram da proverim da li ima našu tastaturu), pa me interesuje da li si i dalje zadovoljna? Moja konfiguracija bi bila malo slabija od tvoje (i5, 4GB RAM, 500GB HDD + 8GB SSHD, HD ekran), ali verujem da je ukupno sličan laptop tom tvom. Iskreno, najviše me brine ekran i to što nisam siguran da laptop podržava WiDi (ne WiFi 😉 )

    1. Moja tastatura je nemačka, ali je raspored dugmića isti kao na bilo kojoj drugoj.
      Veoma sam zadovoljna i za sada nemam nikakvu zamerku, a na njemu i montiram video klipove.
      Što se WiDi-ja tiče, nisam imala potrebu da povezujem sa drugim monitorom, tako da nisam ni proveravala.

Nemoguće je da nemaš komentar?!