Moja četiri heroja sa #Tvitomanija

Verovatno ste do sada pročitali i koliko je učesnika bilo, koliko predavanja, koliko je tvitova sa hashtagom #tvitomanija objavljeno, kolika je bila temperatura u Jadranskom moru, a kolika u sauni, koliko je Ožujskog popijeno i koliko udaraca u staklo je bilo.
Za ove likove verovatno niste ni čuli, a verovatno ih ni primetili. Njihov @nick nije se pojavio na “lajni”, ali su mi pokazali da ima života izvan “lajne” čak i na Tvitomaniji.

Tvitomanija

1.Mr. Uninformed
“Šta ste vi?”, pita me momak zaposlen u hotelu, koji mi je pomogao da prenesem torbu. Ja ga gledam malo zbunjeno, pa ponovim pitanje (pećinska fora za kupovinu vremena), a Z koja stoji tu pored i dočekuje goste odgovori mu da sam predavač.
“Mislim jel ste vi neka organizacija, fanovi, ne kužim…”, dodaje momčić.
Unutrašnji govor: Pa tako reci, druškane. Jbt verujem da nas gleda kao ludake, kao one okorele fanove Star Warsa.
“Znaš… ovo je regionalna konferencija o društvenim mrežama”, rekla sam mu. Klimao je glavom, dok mi je stizao prevoz do apartmana.
Unutrašnji govor: A da ga uputim na sajt? Ma ne. Šta bi tek onda mislio o nama?!

2. Mrs. Unruly
Kada sam je prvi put videla, nakon defilea dobro obučenih i sa visokim potpeticama mladih devojaka, bila sam vrlo iznenađena njenom širokom muškom majicom i cipelama za koje sam mislila da su prestale da se proizvode nakon Titove smrti. Pružila mi je svoju koščatu ruku, pozdravila me čvrstim, odsečnim stiskom i klupko je počelo da se odmotava…
Narednih dana saznala sam da je bez posla, da školuje dvoje dece, da joj je skoro umro otac i da ju je to omelo u putovanju kome se jako radovala, da živi u maloj i učmaloj sredini, da u kući ima problema zato što želi da se bavi novim medijima, a ne više onim za šta se školovala, da je uspela da stekne neko znanje zahvaljujući osobi kojoj se za pomoć obratila putem FB…
Studiozno je gledala raspored predavanja i bila od 11 do 19h na njima, a uveče je sa jednako entuzijazma išla u provod.
“Sada treba da se vratim u realnost”, s uzdahom mi je rekla dok smo se rastajale.
Unutrašnji govor: Ja već jesam. Hvala ti na tome.

3. Mr. iPad
Dečko fino obučen dolazi i seda nedaleko od mene u foajeu hotela. Snimila sam ga jednim okom, tu frizuru ne možeš da ne zapaziš, pa da nas je bilo 7.000.
“Da te pitam nešto”, kaže sasvim kulturno.
Unutrašnji govor: Što mene?! Ova cica pored ima šorčić (na hrvatskom: vruće hlačice) i pola litra parfema, ja tek sto sam došla iz spa.
“Ako možeš da mi objasniš kako se koristi Twitter. Ja sam otvorio profil odavno, ali nemam pojma kako mi ide šifra”, nastavio je.
Unutrašnji govor: Jel me z@&#* ?! Tvitomanija je zvanično završena pre četiri sata, ti si ovde od pre neki dan, a ne znaš…
“Ukucaj mail sa kog si se registrovao i poslaće ti opet password”, objašnjavam mu.
“Jel ovako izgleda Twitter”, pita me i tek tada registrujem da ima iPad.
“Ne, to je iz maila, moraš da skineš aplikaciju ili da otvoriš sajt”, ozbiljno instruiram.
Nakon toga mi pokazuje tablet i pita da li je ovo ok.

Twitter

Čitam naglas poruku i objašnjavam gde može da nađe nekoga da prati.
“A da, ovo znam sa Fejsa”, prepoznao je reč timeline.
Misija uspela. Povećava se broj tviteraša u regionu 🙂

4. Mr. Gentleman
Možda nije bio na časovima kada se predavalo o upotrebi Twittera, ali zato nije propuštao časove iz upotrebe šarma. Sa svakom carinicom i radnicim na naplatnoj rampi je uredno popriča i to na njenom jeziku.
Unutrašnji govor: Da li to posle 25. ulaska u Hrvatsku dobijaš prekidač, pa govoriš cesta umesto put ili šta?
Da je i džentlmen pokazao je kada je više sati ignorisao dok ga je nekoliko ljudi unakrsno ispitivalo da nam kaže ko je dama sa kojom se držao za ruku i zašto ga nismo viđali prethodnih dana.

Možda nije uticajan, ali je uporan.

DA SUMIRAMO

deset kuna

Nisam upoznala @varagic, nisam se fotkala sa @eniac, nije me retweetovao @torbica, nisam čak ni tweetovala #uovomtrenutku, kako savetuje @istok.
Ali je ipak vredelo. Zašto? Ako do sad niste skapirali, nema svrhe da ponavljam.

6 comments
  1. Браво 5ровски! Као и увек луцидно, неочекивано и надасве занимљиво! С обзиром да ми је све што спаја речи “социјално” и “електронски” врло неспојиво (парадоскално?), читањем твојих текстова стичем двоструку корист: (i) прочитам нешто поучно и (ii) изнова се уверим да сам у праву.

Nemoguće je da nemaš komentar?!