Na prvi pogled ovo deluje kao sasvim obična kutija, ali nećete verovati šta je unutra

Bio je hladni četvrtak kada sam dobila ovaj paket. Spolja je izgledao kao sasvim obična kutija.

kaspersky

Brzo sam skinula celofan.

kaspersky

I otvorila kutiju.

kaspersky

Unutra sam našla cd i brošuru. Ali to nisu obični disk i knjižica, već Kaspersky Internet Security Multi-Device 2014. Bato! Iz Rusije s ljubavlju.

kaspersky

Moram da priznam, mada mi ne ide na čast, da do sada nisam koristila antivirus. Ono pravo. Instaliram na komp tu i tamo nešto na mufte, ali sam se uglavnom vodila onom: ma, neće to mene.

Sad kada sam dobila* Kaspersky Internet Security ceo virtuelni život je počeo da mi se odmotava pred očima. Ranije nisam ozbiljno ni zamišljala koliko virusa sam mogla da “pazarim” na netu, a ne prođe ni dan da ne surfujem makar sat vremena.

No, kad je već ozbiljan, pravi, legalni antivirus program u mojim rukama, požurila sam da ga instaliram. Malo sam gvirnula u uputstvo, čisto da ne zabrljam nešto sad kad sam rešila da okončam sa životom s one strane zakona, ali sam generalno brzo i lako instalirala zaštitu na sve uređaje – laptop, tablet i mobilni telefon.

Pri samoj pomisli da će da skenira ceo telefon već sam krenula da pristavljam vodu za kafu, međutim da pročešlja više od 150k fajlova trebalo mu je četiri minuta.

Laknulo mi je kada sam pročitala poruku “Everything is OK”. Blink, blink – zeleni štit.

Nisam skidala aplikacije van Play Store-a, nisam otvarala sajtove sa pornografskim sadržajem…
Što bi se reklo, iako bez zaštite, ponašala sam se odgovorno. A moglo je da mi se dogodi da instaliram aplikaciju koja će mi u pozadini presretati ili slati sms, čitati imenik, pratiti šta kucam…

Družeći se sa geekovima počela sam da prezirem spore telefone, ali na sreću ovaj antivirus ga nije usporio. Čak i gotovo neprimetno uradi skeniranje aplikacija nakon svakog novog update-a. Jedino mi po volji nije bila veličina aplikacije (31.84MB), da izvinete, i to što ne može da se prebaci na SD karticu. Srećom pa ne pravi cache da dodatno zauzima ionako malo memorije na mom mobilnom.

kaspersky

Osim da moj telefon nema virus i da ima malo memorije tokom 15 dana drugovanja sa Kaspersky Internet Security spoznala sam da ima još tri korisne funkcionalnosti:

1. Anti-Theft Protection – omogućava daljinski pristup telefonu/tabletu i pomaže da lociraš u slučaju da je ukraden/izgubljen, što podrazumeva da moraš stalno da držiš GPS uključen
2. Privacy Protection – kontrolisanje šta drugi mogu da vide na tvom ekranu, mogućnost da se uređaj automatski zaključa ukoliko je izgubljen ili ukraden, da bude sve sa njega obrisano i, pazi sad ovo!, da fotografišeš onoga ko koristi telefon.
3. Call & Text Filter – blokiranje poziva i(li) sms-ova za brojeve koji nisu u tvom imeniku ili onoga koga ti odrediš iz imenika. Osobi koja je blokirana zazvoni jednom i prekine se veza, a ti ne dobijaš obaveštenje o propuštenom pozivu.

Prve dve funkcionalnosti ću morati još malo da proučim, mada se nadam da mi neće biti potrebne, a treća, zlu ne trebalo, kad budem poznata, viđena, slavna 🙂

_____
* Kaspersky Internet Security Multi-Device 2014 sam imala priliku da probam zahvaljujući akciji koju su Kaspersky Lab i Between Us organizovali za blogere.

1 comment
  1. Povratni ping: oakley sunglasses outlet

Nemoguće je da nemaš komentar?!