Ono što je nekada bio TV dnevnik, danas je Snapchat

snapchat-discover

Ima tome dve godine kako pokušavam da svarim Snapchat i ne ide mi baš. A nisam tako matora, časna reč!

Jasno mi je zašto su tinejdžeri toliko poludeli i da ih privlači to što mogu tajno da se dopisuju, odnosno da se njihova poruka samouništi posle nekoliko sekundi. Mada se u prvi plan ističe da srednjoškolci putem Snapchata ponajviše razmenjuju lascivne fotografije, a ovih dana je u žiži javnosti zato što je 16-godišnjak postavio selfi sa osobom koju je ubio upravo na Snapchat, na ovaj chat servis potpuno su navučeni i bankari sa Wall Streeta. Ključna reč je diskrecija.

Pre nepune četiri godine Evan Spiegel i Bobby Murphy su od projekta koji je trebalo da bude u okviru nastavnih aktivnosti na Stanford Univerzitetu uradili ovu mobilnu aplikaciju, čije ime je najpre bilo Picaboo. Danas startap iz Los Anđelesa ima skoro 200 miliona aktivnih korisnika mesečno, a kroz Snapchat dnevno bude poslato više od 700 miliona fotografija, video klipova, poruka ili crteža. Vrednost kompanije se procenjuje na više od 10 milijardi dolara. Uz kompanijski CV naglašava se i to da su odbili Zuckerbergovu ponudu od tri milijarde dolara.

Mislili ste da ovakva masovka i ovakvi milioni i milijarde mogu da prođu bez selebritija?! Naravno da ne. Čak i gospođa Madonna Louise Ciccone je deo spota za svoju pesmu Living for Love premijerno podelila upravo na Snapchatu. Pisao je o tome i BBC.

Imamo masovnost, imamo poznate, imamo i lovu. Ko još nedostaje? ME-DI-JI.

Od nedavno i oni su tu, ali ne samo kroz profile, već u vidu nove opcije – Discover. U okviru ovog odeljka 11 medijskih parnera Snapchata (CNN, Cosmopolitan, the Daily Mail, MTV, ESPN, Bleacher Report, Food Network, National Geographic, People, Vice, Yahoo! News i Fusion) pravi specijalan sadržaj za korisnike ove društvene mreže.

Imaju takozvano dnevno izdanje koje se sastoji od pet do 10 vesti i određeni sadržaj dostupan je samo 24 sata, u duhu Snapchata. Angažovano je urađeno, ima animacije, audio i video efekte, ali je interesantno što nema nikakvog linka ka originalnoj priči ili mediju koji ju je objavio.

Prema nezvaničnim informacijama Snapchat ne plaća medijima što su uzeli učešće, niti pak on njima naplaćuje prostor na svojoj društvenoj mreži. Umesto toga, partneri prodaju oglasni prostor koji je protkan među njihov sadržaj, pa je tako Daily Mail u startu imao četiri oglašivača. Za sam početak ovo i nije tako loš način za monetizaciju.

Partnerstvo između Snapchata i medija na prvi pogled izgleda malo čudno. Međutim, i jedni i drugi imaju svoj interes. Snapchat sada uz sebe ima kredibilne kreatore sadržaja, koji će ponuditi njegovim korisnicima dodatni razlog da se što duže zadrže na ovoj aplikaciji i da je češće posećuju.

S druge strane, gro Snapchat korisnika čini populacija između 13 i 25 godina, prednjače žene, i cilj medija je da se upravo sa njima povežu. Oni nemaju naviku da pretražuju vesti, već ih žele sada i ovde, na njihovom pametnom telefonu. Novinske organizacije moraju da se prilagode promeni ponašanja i tehnologije, ili da spremaju žito. Postavljanje njih na samo nekoliko klikova od mesta gde se odvija dobar deo društvenog života mladih ima ogroman potencijal.

I treba znati šta s njim i na koji način. Čini se da Yahoo News nije pokazao potpuno razumevanje ciljne grupe, jer je za prezentera svojih vesti na Snapchat Discoveru postavio Katie Couric, koja je nesumnjivo novinar od autoriteta i velika zvezda. Da li i u tinejdžerskom svetu?

Sveukupno gledano, ovako kako sada izgleda Discover čini se da ni mediji, ni korisnici neće biti zadovoljni na duže staze. Ograničen je broj izvora i smanjena mogućnost personalizacije i interakcije, a interfejs je pomalo konfuzan. Ali i jedni i drugi trenutno ispipavaju teren.

Traži se novi Facebook.

_________

BONUS>> Snapchat vodič za početnike.

 

2 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!