Pozdrav iz budućnosti | Izazovi radost #30

a1 Kada sam postavljala ovu naslovnu fotografiju setih se da je gotovo uvek tu stajao isečak iz videa. Ova mi se učinila prikladnijom i to ne samo zato što je nastala na predpremijeri izložbe koju vam preporučujem u novom Izazovi radost videu.

Saznaćete već u nastavku, ali želim i sada da spomenem: ovo je poslednja epizoda prvog YouTube serijala Izazovi radost. Ipak, ja ovog leta neću odmarati, a ako sve bude kako sam planirala – već s početkom jeseni ću vas iznenaditi raznim novotarijama. Do tada, govorim tiho i nosim beležnicu za ideje sa sobom 😉

Do tada… VELIKO HVALA za svaki izdvojeni minut koji se proveli u gledanju protekla 29 videa i verujem da ćete jednako uživati i u ovom jubilarnom.

 

TRANSKRIPT 30. epizode serijala Izazovi radost.

Zdravo, ljudi! I dobrodošli u jubilarnu 30. epizodu serijala Izazovi radost.
Prošlo je malo više vremena od našeg prethodnog viđenja u ovoj formi, pa ću se zato novim predlozima kako da provedete kvalitetno svoje slobodno vreme potruditi da to nadoknadim. I molim vas da dobro načuljite uši, jer Aleksandra preporučuje seriju. Što je praaava retkost.

Preporuka 1: serija

Hvatili ste već, hrabro sam odlučila da odgovorim na Branin izazov iz prethodne epizode i preporučim vam seriju. Inače, ovu seriju sam pogledala na preporuku jedne čitateljke mog bloga. Nju je oduševio video o Bocvani koji sam uvrstila u svoj newsletter, pa mi je onda skrenula pažnju na knjigu Aleksandra Mekol Smita koja je prevedena na 27 jezika i prodata u više od 3 miliona primeraka, a ima i nastavke. Prva damska detektivska agencija je duhovita i nepretenciozna priča o prvoj ženi detektivu u Bocvani. Roman je adaptiran u seriju, u kojoj glavnu ulogu tumači R&B pevačica Džil Skot. Ona više zahvaljujući svojoj intuiciji pomaže lokalnom stanovništvu u rešavanju najrazličitijih ličnih problema, a usput se i zaljubljuje.
Da vam ne prepričavam detalje. Biće vam interesantno i opuštajuće da gledate, posebno ako vas zanima život u Africi.

Preporuka 2: izložba

Čak i da se nije pogodilo da ovaj video objavljujem baš na 160 godina od rođenja Nikole Tesle sigurno bih preporučila ovu izložbu. Muzej Nikole Tesle u Beogradu konačno je dobio izložbu kojom može da se podiči u svetu i koja je danas u 2016. dostojna briljantnog naučnika i koristi potencijal modernih tehnologija. Nažalost, proteklih godina sam bila svedok da ne mogu da pokrenu jedan od najbitnijih eksponata jer nemaju baterije, pa čak i da me sa malom sestrom hladno vrate iz muzeja jer ne vode ture na srpskom. No, nadam se da će ti loši dani biti iza njih i da će inovativna izložbena postavka “Doživi Teslu” udahnuti novi život ovom muzeju.
Uz pomoć virtuelne stvarnosti stajaćete pored Tesle u njegovoj hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, ili u Kolorado springsu ili na platfotmi tornja na Long Ajlednu ili će vas stariji Tesla dočekati u svojoj sobi u hotelu Njujorker. Meni je najzanimljiviji bio futuristički Tesla, koji predstavlja izume koje će tek darivati čovečanstvu.
Ako kojim slučajem ne budete u prilici da posetite ovu izložbu, najavljeno je da će biti dostupan i sajt sa 3D prikazom.

Preporuka 3: Muzika za kreativnost

Nedavno sam pročitala knjigu Mocartov efekat Dona Kembela, o čemu sam i pisala na blogu, te me je to podstaklo da kada su mi potrebni opuštanje, ali i da probudim kreativnost slušam klasiku. I to nije nikakav elitizam, već temeljeno na naučnim dokazima da muzika pospešuje aktivaciju viših moždanih funkcija. Tako kada želim da izolujem okolnu buku, da se relaksiram ili probudim kreativnost, redovna na repertoaru mi je Betovenova kompozicija Za Elizu, a kako bih podstakla razmišljanje u slikama najpre pustim Mocartovu Sonatu za dva klavira ili Vivaldijeva Četiri godišnja doba.
A šta vi slušate u tim prilikama? Volela bih da saznam u komentarima.
I ovim zvanično završavamo prvu sezonu serijala “Izazovi radost”. Hvala što ste nas pratili, podržavali, davali i vi zanimljive predloge i učinili da se neke dobre priče pročuju još dalje i snažnije.
Vidimo se ponovo od jeseni, a do tada budite dobro!

______

Ako vam se dopao ovaj tekst, onda će vam se sigurno svideti i moj sedmični newsletter. Prijavite se što pre, jer već u nedelju stiže novi mejl sa najzanimljivijim preporukama za čitanje, slušanje i gledanje.

_____
Foto: Stefan Stojanović

Nemoguće je da nemaš komentar?!