Simulacija preduzetništva u društvenoj igri za odrasle – moguće je!

Ovo što vidite na fotografiji nije prevedena i prilagođena inostrana društvena igra.

Ovo što vidite je igrica napravljena u Srbiji.

Zove se TriP i predstavlja ostvarenje 20-godišnjeg sna jedne Dragane.

Ona ga opisuje kao “oplemenjeni Monopol”, a ja već nakon prvog igranja konstatovah da je skromna.

O čemu se zapravo radi.

Društvena igra TriP ima za cilj da učesnike provede kroz iskustvo stvaranja i razvoja socijalnog preduzeća. Otud i naziv 3P = People, Profit, Planet.

Provodi vas kroz različite faze i situacije pri vođenju preduzeća i upoznaje s osnovama društveno odgovornog poslovanja.

Bilo da je vaša ideja u nastajanju, da ste počeli da je realizujete ili već imate biznis, ako angažovano pristupite igrici prateći korake i lekcije sinuće vam nove misli (ili ćete stare zamisli artikulisati) kako da pomognete društvu ili planeti i da to bude održivo.

Ne znam kako i kada se tačno dogodilo da je poželjno da su društvene igre za decu edukativne, a da ono malo društvenih igara za odrasle samo služe zabavi i da eventualno sklonimo pogled sa ekrana telefona / kompjutera / televizora.

Znači li to da odraslima više nije potrebna edukacija? Ili da ne mogu da uče i zabavljaju se u isto vreme?

Itekako mogu! A shvatate li šta je najbolje kod toga? Što onda popustite “ovo-neće-uspeti” kočnice i otvore vam se novi putevi ka još boljim idejama.

Na prvo bacanje kockice deluje šašavo, ali radi.

Igrala sam TriP da to i dokažem.

Pre početka, ekspert za ljudske resurse Dragana Tomić Pilipović i psiholog Uroš Antić (deo četverca koji razvija ovu igru) opisali su nam je kao “oplemenjeni Monopol”, što je bila samo smernica za okvire u kojima se igra. Vodili su toliko računa o svakom detalju da su čak i figurice ručno rađene, a o smislenosti postavke igrice ne treba posebno da govorim. Dragana i Uroš su uložili najbolje od onoga što znaju u domenu svoje ekspertize.

Da sve dobije potpuni smisao, pre nego što smo podelile figurice trebalo je da zaista napišemo svoje biznis ideje i kakve one probleme rešavaju, a zatim da to ukratko prezentujemo preostalim trima osobama za tablom. Već su tu počele prve interakcije, jer imate priliku da vidite kako drugi posmatraju vašu ideju, da li možete da je jasno predstavite…

A onda – na svakom polju, da ne kažem koraku, čeka vas nova lekcija koja provodi kroz iskustvo osnivanja i razvoja socijalnog preduzeća. Stvarno se zamislite šta biste uradili u toj situaciji, shvatite da ponekad postoje i periodi praznog hoda ili da morate da se vratite unazad da biste još neke važne lekcije naučili.

Mahnito jurišanje ka cilju nije najbolja opcija.

Ne možete da napredujete ukoliko nemate dovoljno različitih veština, kao ni ukoliko niste prikupili dovoljno resursa (čine ih ljudi, profit, planeta). Jednostavno, treba da budete mudri i svaki potez igrate promišljeno. No, nije li tako i u preduzetništvu?!

Spomenuh malopre Monopol. Za razliku od kartica koje vas šalju u zatvor ili da ponovo platite parking, u TriP-u je svaka Kartica događaja nova preduzetnička lekcija. Sjajno je što se igrači podstiču da ih čitaju naglas, pa još ako ih međusobno prokomentarišu onda je to pun pogodak.

Nakon što nam je isteklo vreme za igranje sele smo u krug i zajedno sa Draganom i Urošem komentarisali kako smo prolazile kroz TriP. Svaka od nas 16 (igrala sam zajedno sa alumnistkinjama programa Podeli svoje znanje) imala je različite doživljaje i svaki od četiri stola je na potpuno drugačiji način pristupio igrici, ali ono što je najvažnije: rodile su se nove biznis ideje i rešenja pojedinih izazova.

Jedina sam prošla kroz cilj (da ne kažem: ostvarila san), no spomenula sam vam to ne hvale radi, nego zahvalnosti radi. To ne bih uspela da u poslednji čas u pomoć nisu pritekle Gordana, Jasna i Brankica. Videvši da mi nedostaje sasvim malo do ispunjenja cilja, rekle su: “evo uzmi od mene karticu ili žeton koji ti nedostaje“. Još jedna važna preduzetnička lekcija: treba da zaslužite da oko sebe imate osobe spremne da vam priteknu u pomoć.

I da predupredim vaša pitanja, jer čim sam prvi put na društvenim mrežama objavila ukratko ovu priču odmah sam u Inbox dobijala “kada ćemo da igramo?” i “kako i gde možemo da kupimo TriP?“.

Nadam se čim pre i u što većem broju, jer stvarno je super iskustvo.

Iza TriP-a stoji CDOP – Centar za društveno odgovorno preduzetništvo i trenutno nije u slobodnoj prodaji. Na upit može da se dogovori igranje u edukativne svrhe, najčešće kada Dragana (ponekad zajedno sa Urošem) drži treninge ili radionice. Zato ako vam se ukaže prilika da odigrate koju partiju – nemojte da propustite!

Nemoguće je da nemaš komentar?!