5 ODABRANIH: Knjige koje treba da pročitate u 2020. godini

Koliko je teško da me neka knjiga oduševi najbolje zna menadžerka i urednica izdavačke kuće Finesa jer moje analize knjiga, koje uzimamo u razmatranje za objavljivanje, izgledaju poput policijskog izveštaja. Ništa emocije, samo činjenice.

Ali zato ako mi se neka knjiga baš dopadne onda taj mejl uglavnom počinje sa AAAA!!! i sličnim onomatopejama.

Da bih vam ilustrovala rafiniranost izbora štiva za poslovni i lični rast i razvoj, reći ću vam samo da sam na svaku od ovih tema pročitala bar još po nekoliko knjiga i još više njih istražila u potrazi za idealnom.

U narednim redovima predstavljam vam 5 Odabranih. One na koje sam najponosnija što su izdate na srpskom jeziku, a u čijem objavljivanju sam u protekle 2 godine učestvovala kao saradnica Finese.

Veliki iskorak – Tara Mor

ukratko: žensko liderstvo

Umorna sam od toga da upoznajem ženu za ženom zavaranu mitom da mora da bude nešto više – još kvalifikovanija, još spremnija, još stručnija – nego što trenutno jeste, kako bi podelila svoje zamisli sa svetom. Napisala sam je iz odanosti prema umetnosti koja još nije stvorena, kompanijama koje još nisu osnovane, knjigama i kolumnama još nenapisanim, kritikama još neizrečenim.

To su reči kojima me je Tara definitivno kupila.

Knjiga “Veliki iskorak” je namenjena osnaživanju žena (mada mislim da bi prijala i značila muškarcima, takođe) na poslovnom planu istovremeno ne zanemarujući njihove lične potrebe i težnje. Tara Mor je iz svog bogatog praktičnog rada skrojila odličan vodič. Istovremeno podsticajan i neagresivan.

Osim što mi je ova knjiga tako fino legla na srce, još draže mi je što svako malo do mene dođu priče žena koje su se nakon ove knjige pokrenule i napravile veliki iskorak ka ideji koja se dugo krčkala u njihovoj glavi, svako malo čujem ili pročitam pozivanje pozivanje na Tarinu argumentaciju, a osobe koje cenim koriste je u svojoj stručnoj praksi.

BONUS štivo: Tarinih 10 pravila briljantnih žena

Kako da dođete do moćnih ideja – Dejv Birs

ukratko: alat za kreativno razmišljanje

Ako je “Veliki iskorak” obeležio 2018, onda je ova knjiga obeležila 2019. Znojim se dok to pišem, jer je Finesa stvarno odlične knjige objavila prošle godine. “Kako da dođete do moćnih ideja” mi je lični broj jedan izbor i maltene joj se svakodnevno vraćam. Moj primerak je išaran i izlepljen stikerima kao da iz njega spremam diplomski ispit.

Bivši dugogodišnji kreativni direktor nekih od najvećih marketinških agencija u Velikoj Britaniji u ovoj knjizi demistifikuje kreativnost i daje praktične lekcije zasnovane na opsežnim istraživanjima u neuronauci, psihologiji i sociologiji. Birs je postavio sistem i u knjizi predstavlja alat koji pomaže da shvatite kako najbolje da primenite svoj um u svakoj fazi procesa, omogućava vam efikasniji način generisanja korisnih ideja i možete da ga iskoristite za tranformaciju sebe ili svog poslovanja.

Ništa što sam pre pročitala nije tako struktuirano posložilo put dolaska do kreativnih i jedinstvenih ideja, kao što je ova knjiga to učinila.

BONUS štivo: Dejv Birs čita odlomak iz svoje knjige

Atomske navike – Džejms Klir

ukratko: transformacija navika

Srce mi je zaigralo već posle čitanja prvih 30-50 stranica i rekla sam: to je to! A kao što naglasih, vrlo sam razionalna i suzdržana kada analiziram nove kandidate za objavljivanje. Da nema prethodne – ovo bi bila moja knjiga godine.

Kao srednjoškolac Džejms Klir je pogođen bejzbol palicom u lice, prebačen u bolnicu i stavljen u komu. U mesecima i godinama koje su dolazile morao je da se osloni na male navike kako bi se oporavio od povrede, ojačao u teretani, bio dobar sportista na terenu, postao pisac, izgradio uspešan biznis i najpre razvio se u odgovornu odraslu osobu.

Mnogo ličnog eksperimentisanja, tumačenja dokazanih naučnih principa i analiziranja navika i rituala sportista, umetnika i preduzetnika, Klir je pretvorio u sistem malih navika koje su mu pomogle da ispuni svoj potencijal. Zato je ova knjiga živopisan spoj inspirativnih priča, naučnih istraživanja i teško stečene mudrosti.

Izdvojiću jedan moćan citat iz “Atomskih navika“:

Komforno je verovati u ono što vaša kultura veruje (grupni identitet) ili raditi ono što podržava vašu sliku o sebi (lični identitet), čak i ako je to pogrešno. Najveća prepreka pozitivnim promenama na bilo kom nivou – individualnom, timskom, društvenom – je konflikt identiteta. Dobre navike mogu imati racionalan smisao, ali ako su u sukobu sa vašim identitetom, nećete uspeti da ih ostvarite.
… Napredak zahteva odučavanje. Postati najbolja verzija sebe zahteva da stalno menjate svoja uverenja i da nadograđujete i proširujete svoj identitet.


BONUS štivo: Džejmsov govor Kako da budeš 1% bolji svakog dana

Razbijaj – Geri Vejnerčuk

ukratko: brendiranje na društvenim medijima

Za svaki slučaj ću u najkraćim crtama predstaviti Gerija, mada sam već o njemu pisala i imam utisak da ko god je na Google pretražio “internet + entrepreneurship” nije mogao da zaobiđe beloruskog emigratna odraslog u Nju Džersiju. To vam već dovoljno govori o sirovijem pristupu vlasnika reklamne agencije koja servisira kompanije sa liste Fortune 100.

Genadij Vejnerčuk maksimalno je iskoristio internet kako bi visoko pozicionirao svoj biznis i sebe, a u knjizi “Razbijaj” konkretno opisuje primere drugih preduzetnika kojima su njegovi saveti i smernice pomogli da kreiranjem sadržaja na društvenim medijima pronađu sopstveni put do uspeha i izgradnje ličnog brenda.

Upravo zbog nastupa koji sam na početku spominjala mišljenja o Geriju su polarizovana, međutim neosporna je činjenica da su njegovi saveti mnogima pomogli da podignu svoj biznis na sledeći nivo.

BONUS štivo: GaryVee strategija sadržaja za društvene medije

Plemena – Set Godin

ukratko: liderstvo u eri interneta

Preduzetnika i autora Seta Godina, njegov stil i način razmišljanja i lakoću kojom prenosi ideje – obožavam. Godin je duhovit, maštovit, elokventan i čovek od ideje, ali pre svega od akcije. Samim tim mi je drago što je Finesa izdala 2 njegove knjige (“Plemena” i “Iskoči iz kutije”).

Ovo je atipična knjiga o liderstvu jer prvi put u istoriji, od svakoga se u organizaciji, a ne samo od šefa, očekuje da vodi druge. Svako ko danas želi da se izdvoji i napravi razliku, poseduje sve veštine u svom malom prstu.

Godin vam pomaže da shvatite kako već imate sve potrebne veštine da biste uneli velike promene i želi da vas uveri u to da ih iskoristite.

BONUS štivo: Godinov TED govor o plemenima koja predvodimo

Da li ste vi čitali nešto od ovih knjiga i kakvi su vam utisci? Pišite mi u komentarima.
Znam da preporuka dobrih knjiga nikad dosta, te možda upravo deljenjem ovog teksta možete da razrešite nečiju dilemu “šta sledeće da čitam”.

2 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!