TOP 3 knjige za buđenje avanturističkog duha putnika

 

Svet je čudesno mesto“.

Zvuči kao početak uspavanke, posebno kada svojim monaški smirenim glasom kaže Viktor.

A onda počne da vam priča kako je u ladi nivi obišao celu Evropu, Tibet, Kambodžu, Indoneziju, Sibir, Australiju… Promenio je 50 različitih prevoznih sredstava i zakoračio u 90 država. Iako ima tek 32, na putovanjima je, kada se sve sabere, proveo 9 godina.

Da, ima i bogato porodično nasleđe. Ono se ogleda u vek i po staroj biblioteci koja mu je bila dobar temelj za osnivanje Muzeja knjige i putovanja Adligat. Nasledio je i porodičnu tradiciju da svi imaju više zanimanja. Viktor Lazić je putopisac, advokat, prevodilac, licencirani turistički vodič, filatelista, numizmatičar…

Sve se može samo uz naporan rad“, odgovara tako jednostavno Viktor na pitanje koje mu svi postavljaju – kako sve postiže.

Na prvo ozbiljnije putovanje (Tajland) otišao je kada je imao 18 godina, štedeći stipendiju Grada Beograda za najbolje učenike. Želja za upoznavanjem novih predela i kultura podsticala ga je da iz toplog porodičnog doma u Beogradu zakorači čak i u pleme ljudoždera, odmetne se u lov na pirane, sprema ispit u vulkanskom krateru… Ponekad je spavao pod otvorenim nebom ili u automobilu kako bi na 45 “razvukao” novac dovoljan za svega 15 dana.

Upoznali smo se pre 7 godina, kada se vratio sa svog najdužeg putovanja.

Nakon toga uradio je još mnooogo stvari vrednih pažnje, obišao druge kontinente i doneo mnogo starih i retkih knjiga za muzej. I sam je napisao još 3 knjige o svojim putešestvijama: Velika avantura, Na vratima istoka i U srcu Sumatre.

Ima li kompetentnije osobe da u vama ohrabri avanturistu?

Zamolila sam ga da svoje dve velike pasije spoji i izdvoji 3 knjige kojima će probuditi avanturistički duh putnika.

Ovo je izbor Viktora Lazića.

 

1. Mlečni put okeana – Sonja Lapatanov

Ko nije bio među vulkanima, gušterima od tri metra dužine, nije plovio burnim vodama zemlje koja više ima površine vode nego zemlje – magčine Indonezije, treba da pročita ovu knjigu, pa da se ubrzo i sam vine putevima divne balerine.

2. Katmandu – Stevan Pešić

Da postoji Fakultet Putešestvija, ova knjiga bila bi prva na spisku obavezne lektire. Putopis koliko stvarnog toliko i nadrealnog, koja svakom svojom rečenicom svedoči koliko su putovanja više od pukog kretanja, koliko je unutrašnje putovanje važno da bi uopšte imalo smisla kretati bilo kuda…

3. Afrika – Rastko Petrović

Uvek se treba vraćati klasicima, a Rastko je možda najvažniji naš klasik-putopisac, i to putopisac koji nije samo išao utabanim evropskim stazama. Hiljade kilometara po Africi proći će svako ko ovu knjigu makar samo prelista…

______

Ovaj TOP 3 najpre je objavljen u jednom od prethodnih izdanja mog Ne propusti… newslettera.

Kažu da je to jedini mejl koji trebate u svom Inboxu nedeljom ujutru i u njemu pažljivo odabrane interesantne priče na temu putovanja, umetnosti, psihologije, filozofije, pop kulture, tehnologije, hrane, nauke…

Upiši svoj omiljeni e-mail i nedeljna doza kvalitetnog sadržaja sa interneta uskoro stiže u tvoj Inbox (za svaki slučaj proveri i Junk ili Promotions).

Nemoguće je da nemaš komentar?!