Tunis – šta sve treba da probate

DSC_0505Tunis godišnje poseti sedam miliona turista. Ja sam ga posetila nekoliko meseci nakon političke revolucije 2011. Bilo je to fenomenalno instant putovanje, tokom koga smo za pet, šest dana obišli Sus i Hamamet, Sidi Bu Said, El Džem, Matmatu, Tozer, Port El Kantaui…

Žao mi je što tada nisam pisala blog, dok su još bili sveži doživljaji iz Kartagine, iz beduinskog sela, sa katamarana, iz dela Sahare u kome su snimani Ratovi zvezda… i dok sam u nosu još jasno osećala slatkasti miris jasmina.

Ipak, napisla sam dve kraće reportaže za MONDO, čije delove sada prenosim.

tunissaharaUkoliko ste se odlučili da već ovog leta “date šansu” demokratskom Tunisu, onda sigurno znate da viza (za građane Srbije) nije potrebna, kao ni vakcinisanje, da bi trebalo da pijete flaširanu vodu, da Tunis i Srbija pripadaju istoj vremenskoj zoni, da je zvaničan jezik arapski, ali da skoro svi govore francuski i engleski, da je dozvoljeno uneti 200 cigareta i litar alkoholnog pića, da muslimani čine 98 procenata tamošnje populacije, da je struja jačine 220 volti i da je davanje bakšiša tradicija.

Tunis o kome nećete pročitati u informatoru za turiste

Poslednjih godina Tunižani se sve više vraćaju islamu, ali bez obzira na to, ne gaje netrpeljivost prema ljudima druge vere. Ipak, to ne znači da hrišćani sasvim slobodno mogu da izlaze sa ondašnjim devojkama u paru. Javno grljene i ljubljenje sa arapkinjama zaboravite, ako ne želite nevolju. Prvo što će svi pomisliti je da se ona bavi prostitucijom, koja je u ovoj zemlji veoma zastupljena, i onda će preispitivati oboje.

Domaćem stanovništvu nije čak dozvoljeno da sa turistom uđe ili boravi u hotelskoj sobi, mada se ovaj zakon ne poštuje toliko rigorozno.

Ali su zato veoma rigorozni kada su narkotici u pitanju. Ako vas neko prijavi da ste koristili čak i marihuanu, a njegova tvrdnja se obistini, čeka vas zatvorska kazna, a među građanima Tunisa ima primera da su zbog ovog prekršaja izbačeni sa fakulteta. Za dilovanje minimalne količine droge sledi zatvor i do tri godine. Pa vi vidite šta ćete.

U svakom slučaju, u Tunisu, državi čija se istorija proteže 3.000 godina u prošlost, ima sasvim dobre zabave i koja je sa ove strane zakona.

DSC_0485

Džaba letovanje ako ne jašete!

* sada shvatam da je ovo bio dvosmislen naslov 🙂

Ako se ovog leta zaputite na odmor u Egipat ili Tunis, pustinja bi trebalo da bude vaša nezaobilazna destinacija.

Jahanje kamila u Sahari je zaista specifičan doživljaj, a oni koji su imali priliku to da probaju u ove dve afričke zemlje saglasni su u oceni da je mnogo prijatnije to činiti u Tunisu, gde pustinja čini 40 odsto teritorije.

Još ako ste smešteni u gradu Duzu ili Tozeru, gde je Sahara praktično na dohvat ruke, nema opravdanja da se “pustinjskom lađom” ne otisnete preko pustinjskog mora makar na sat vremena.

Toplota ili strah nikako ne treba da budu prepreka.

Vazduh je savršeno suv i čovek se na 50 stepeni u pustinji oseća prijatnije nego na 35 stepeni na obali mora. Međutim, u njoj se može dehidrirati, pa je potrebno piti velike količine vode. To obavezno ponesite kada idete na jahanje kamila, kao i starije i udobne stvari.

DSC_0659

Na licu mesta ćete dobiti adekvatnu laganu haljinu i od marame će vam biti vezan turban. Deo te marame bi valjalo da stavite preko lica, čak iako ste se prethodno namazali kremom sa visokim zaštitnim faktorom.

Sami odaberite šta ćete obuti, ali imajte u vidu da je pesak toliko sitan da će ćete ga osetiti pod zubima, pa i u donjem rublju. Sitan saharski pesak završiće i u vašim satovima, mobilnim telefonima, foto aparatima i kamerama, zato je bolje da ništa od toga ne ponesete na jahanje.

Znamo, biće vam žao što nemate uspomenu na ovih zabavnih sat vremena jahanja, ali jednostavno se prepustite uživanju u jedinstvenom obilasku pustinje. Sahara je puna iznenađenja i izazova.

Tek pošto ste se opremili i raspremili, na red dolaze kamile. U prvom momentu će vam delovati zastrašujuće, zati priđite im polako. Ukoliko imate mogućnost, izaberite belu – one su ređe, a samim tim i skuplje. Cena im oko 2.500 evra.

DSC_0692

Da se popnete na “pustinjsku lađu” pomoćiće vam kamilovoci, vaši domaćini i vodiči kroz Saharu. E sada dolazi najinteresantniji deo, koga se mnogi uplaše. To je ustajanje kamile, koja najpre podigne zadnji, pa prednji deo tela.

Spremite se za ljuljanje i truckanje, posmatranje nepreglednih dina od svetlucavog sitnog peska. Pored vas će projahati i beduin na konju, koji vam obučeni potpuno u crno neće odavati sigurnost i verovatno ćete se prisetiti nekih likova iz filma. To ostavljamo vašoj mašti na volju.

Kada zamaknete u pustinju cela grupa će napraviti malu pauzu. Nećete još valjano ni sići sa kamile, a pred vama će se stvoriti lokalni kamilovoci, koji nude svašta na prodaju, uključujući i fotografisanje s ljupkom pustinjskom lisicom ili sokolom. Mirno ih odbijte i nikako ne pokušavajte da bežite nazad, jer bi trebalo dosta da pešačite po užarenom suncu.

Lezite na pustinjski pesak i opustite se, makar i po cenu da vam pesak bude po celom licu i telu.

Kako se vaša pustinjska avantura bude približavala kraju i momenat silaska s kamile, biće vam žao što je vašoj avanturi kraj. I bez obzira na stresne moment složićete se u oceni da ceo doživljaj vredi svake pare!

tunis

_______________________

Da li bih ponovo išla u Tunis? Iskrena da budem nisam ljubitelj pasivnog odmora, tako da me pristupačan all inclusive ne privlači posebno. IPAK ima toliko zanimljivih stvari koje treba videti, tako da ukoliko me pitate da li vredi posetiti Tunis, odgovor je: SVAKAKO! Zbog jahanja kamila, zbog vožnje pustinjom i predivnog peska, zbog zanimljive hrane, zbog predivne oaze…

1 comment

Nemoguće je da nemaš komentar?!