Plavetnilo Dunava, zelenilo Karpata – ili skriveni aduti Velikog Gradišta

“Kao neko ko je iz Velikog Gradišta moram reći da mi je posebno drago što si posetila moj kraj. Mislim da imamo potencijal koji još uvek nije u potpunosti iskorišćen, ali i da će se to u nekom budućem vremenu promeniti” – ovakvu poruku dobih pre nekoliko dana kada sam na Instagramu objavila fotografiju Golubačke tvrđave.

“Pošto redovno pratiš moj newsletter, želiš li da napišeš 3 razloga zbog koga bi trebalo posetiti Veliko Gradište?”

Miličin odgovor je bio kratak: “Naravno, sa velikim zadovoljstvom”.

Tekst je ipak bio nešto duži, a meni je bilo žao da ga skraćujem, pa ga zato najpre objavljujem na blogu.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Ujedno, ovo je poziv vama da ukoliko živite u manjem mestu u Srbiji ili mislite da je vaš grad nepravedno zapostavljen, a znate super stvari koje i mi treba da vidimo (u obzir dolazi i čitava ex-Jugoslavija + dijaspora, ako ste raspoloženi da budete vodiči 🙂 ) – javite mi se mejlom ili Facebook/Instagram porukom i rado ću vam ustupiti prostor da o tome pišete na mom blogu ili u newsletteru.

No, da se vratimo na moju koleginicu blogerku. Milica Milosavljević je autorka bloga Finvala, za koji kaže da je mesto gde se spajaju mašta i stvarnost. Nedavno je i na svom internet kutku pisala o delu Dunava uz granicu Srbije sa Rumunijom. Kada se zaputite prelepim delom Dunava od Smedereva, preko Kostolca i Velikog Gradišta do Kladova, sa desne obale će vas pozdraviti Ramska i Golubačka tvrđava (obavezna stajališta!). Kako izgleda Golubac iz brodića pisala je Milica na svom blogu, koji vam preporučujem da koristite kao pripremu za ovu letnju avanturu.

A sada konačno, glavna zvezda ove priče – Veliko Gradište (iz Miličine tastature i vizure)!

Veliko Gradište, varošica je u istočnom delu Srbije, na 120km udaljenosti od Beograda. Iako njeno ime upućuje na to da pomislite da je po sredi veliki grad iznenadiće vas činjenica da broji tek oko 6.000 građana. Ipak, za detaljno upoznavanje Gradišta i njegove istorije trebalo bi vam vremena kao da ste u velikom gradu. Jedan je od onih gradova koji žive leti.

Ukoliko želite da se opustite, nauživate u prirodnim lepotama, saznate nešto novo iz istorije ili bavite rekreativnim sportom onda bi Veliko Gradište trebalo da upišete na svoju listu putovanja.

1. Plavetnilo Dunava, zelenilo Karpata

Ako se za neko mesto može reći da ga je priroda nesebično nagradila, neštedeći ni voda ni šuma ni raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta onda je Gradište jedno od njih.

Istinski ljubitelji prirode moraju obići mesto gde se reka Pek, koja u svom koritu krije sitne čestice zlata, uliva u Dunav. Užitak ćete upotpuniti ukoliko vam neko od starosedelaca dočara i kako se uz pomoć “ispitka” još u srednjem veku ispiralo zlato iz ove reke.

Dok u velikom gradskom parku budete uživali u mirisu i plavetnilu Dunava, zagledani u zelenilo Karpata shvatićete da ste na samoj granici naše države i da je preko puta vas zapravo Rumunija. A onda se, šetajući obalom Dunava, uputite ka Srebrnom jezeru, tamo dočekajte zalazak sunca – shvatićete zašto se zove baš Srebrno.

Dunav je u ovom kraju bogat ribom, te ljubitelji ribljih specijaliteta Veliko Gradište treba da posete tokom avgusta, kada se održavaju Alaske večeri. Tada gradski park miriše na dobro poznati miris riblje čorbe.

Nekako je avgust u Gradištu posebno zanimljiv gurmanima. Baš tada se organizuje i pasuljijada, kada se kuva pasulj Gradištanac. Najpoznatija domaća sorta pasulja, nastala u ovom podneblju.

Zahvaljujući Dunavu stvorena je istorija ovog kraja. Na obalama ove reke nalaze se Ramska i Golubačka tvrđava. U sebi čuvaju viševekovne tajne, i morate im posvetiti dovoljno pažnje kako biste uživali u njenim čarima. U blizini Gradišta nalazi se i rodno mesto Petra Blagojevića, prvog srpskog vampira.

2. Ni manjeg grada, ni više umetnika

Za ljubitelje umetnosti Gradište i Braničevski okrug oduvek su bili mesto inspiracije. U šali meštani ovog grada znaju da kažu: “Ni manjeg grada, ni više umetnika”.

Violinista koji je komponovao čuveni “Svilen konac” i osnivač Narodnog orkestra Radio Beograda, Vlastimir Pavlović Carevac rođen je u selu Carevac (po kome je i dobio nadimak) udaljenom nekoliko kilometara od Gradišta.

U samom Gradištu, u gradskom parku, nalazi se i bista podignuta njemu u čast. Svakog leta, sredinom jula u Carevcu i Gradištu organizuju se “Carevčevi dani“. Ovo muzičko nadmetanje violinista za cilj ima čuvanje sećanja na poznatog virtuoza na violini. Nedaleko od biste Vlastimira Pavlovića Carevca nalazi se i bista najpoznatije Nušićeve ministarke – Žanke Stokić, rođene Gradištanke.

Da je grad poslužio kao inspiracija mnogim rediteljima svedoče neki od jugoslovenskih filmova koji su upravo ovde snimani. Šetajući glavnom ulicom prepoznaćete kadrove iz čuvene serije “Više od igre”, čiji je veći deo sniman u ovoj varošici.

Grad se može pohvaliti i Narodnim muzejem, te neka on bude jedna od stanica na vašem planu, ali pored toga raspitajte se i saznajte kako je to kada živite u muzeju. Dušan Zeja Jovanović slobodni je umetnik, pesnik, slikar i kolekcionar i verujte živi u pravom muzeju koji je sam uredio.

Gradić koji broji tek nekoliko hiljada meštana može se pohvaliti sa desetak akademskih slikara, kao i njihovim ateljeima i galerijama.

3. Odbojka, pa na plivanje

Možda je Gradište grad umetnika ali podjednako je i grad sportista, grad odbojkaša. Miodrag Mitić, Boba Kovač i Mihajlo Mitić, neki su od Gradištanaca koji su u dresu reprezentacije osvojili medalje. Uspesi mladih odbojkaša iz ovog grada takođe su veliki.

Kako je u letnjim mesecima odbojka na pesku podjedako aktuelna ne čudi što se po jedan teren nalazi i u Gadištu i na Srebrnom jezeru. Meštani i ljubitelji odbojke kažu da nema ničeg lepšeg nego nakon dobre partije odbojke na pesku zaplivatii Dunavom ili jezerom.

Zbog svog položaja i velikog gradskog parka, Veliko Gradište je mesto odmora najveće međunarodne regate koja početkom avgusta prolazi ovim delom Srbije.

Na Srebrnom jezeru nalazi se i regatni centar u kome se organizuje pripreme veslača svih kategorija.

Ukoliko vas voda posebno smiruje, prilikom posete Gradištu ne zaboravite štap za pecanje. Zabacite udicu, opustite se i čekajte da riba zagrize!

Tekst i fotografije: Milica Milosavljević

Nemoguće je da nemaš komentar?!