S namerom pođoh na Webiz u Zrenjanin

webizkonferencija

Ako vam kažem da je ovaj tekst počeo da niče još prošlog novembra u Novom Sadu, verovatno biste u nastavku očekivali makar vanserijsku pripovetku. Ali evo o čemu se radi: tada smo se upoznale Sanja i ja. Bila sam predavačica, a ona učesnica seminara Muzeji i komunikacija. Kao primer povezivanja značajnih događaja (vidljivih na društvenim mrežama) i lokalne kulturne ponude navela sam da bi Narodni muzej Zrenjanin mogao da iskoristi upravo Webiz. Sanji, inače kustoskinji u ovom muzeju, ideja se dopala i onda sam je nakon povezivanja sa organizatorima zamolila i da za moj Ne propusti… newsletter izdvoji TOP 3 mesta koja treba da posetite kada ste u Zrenjaninu.

Njena preporuka našla se u jubilarnom 10. newsletteru, doduše nešto kraće, zbog prirode forme. Sada vam donosim i širu verziju predloga Sanje Vrzić šta da obiđete u Zrenjaninu, jer mi je bilo žao da sa vama ne podelim celu priču koju je ona napisala o svom gradu.

ALI! Pre nego što vas prepustim čarima Zrenjanina, da se zadržimo malo i na povodu ovog teksta – 4. Webiz konferenciju o poslovnoj primeni interneta. Nosim odlične utiske od prošle godine, videćemo se i ovog marta (od 24. do 27.), a sudeći prema najavljenom programu sada će biti jači nego ikada (nadam se da mi Mile Kitić i Južni vetar neće zameriti što sam za ovu priliku pozajmila njihov slogan).

Webiz – čija predavanja slušati?

Da potpuno ispratimo formu, izdvojila sam 3 predavača koje ne smete da propustite ili zbog kojih vredi doći za Webiz 4.0.

webizpredavaci

1. Vladimir Vulić – energija i znanje. Ima šta da kaže i zna kako to da uradi na koncizan, zabavan i inspirativan način. Vanjino predavanje je Nova pravila menadžmenta za digitalni svet i znam koji slajd je nezaobilazan, ali neka to bude iznenađenje za one koji ga prvi put slušaju.

2. Vitomir Jevremović – kreativnost i inovativnost. Čak i da sebe smatrate osobom koja prati razvoj tehnologije i posebno digitalne komunikacije, od Vite ćete uvek saznati nešto novo. Učestvovao je u realizaciji brojnih projekata u oblasti produkcije digitalnih sadržaja, a kako je virtuelna realnost sve više naša stvarnost – biće korisno pratiti ga.

3. Ivan Stanković – hrabrost i iskustvo. Izvesno je da će makar polovina slušalaca biti ljudi rođeni nakon što je Ivan počeo da se bavi marketingom, ali to ne znači da milenijalci ne mogu da nauče mnoge korisne stvari od njega. Ne libi se da govori o svojim pokušajima i greškama, a sada će pričati Kako identifikovati, zgrabiti i razviti prilike koje ti život pruža.

BONUS. Uporedo sa konferencijom, biće održana i Webiz poslovna edukacija, namenjena svima onima koji žele da unaprede svoje poslovanje kroz korišnjenje potencijala interneta i digitalnih tehnologija. Ovde vam posebno skrećem pažnju na Ivana Bildija (Facebook oglašavanje) i Svetozara Krunića (e-mail marketing), od kojih sam i sama mnogo naučila.

A treće poluvreme ovog skupa je naravno networking, odnosno umrežavanje. Osim standardnih saveta da ne prezate da priđete osobi s kojom mislite da možete da ostvarite saradnju, da svaki put popijete kafu ili obedujete sa drugom osobom, ovde nastupa i Sanja sa svojim kreativnim predlozima.

Zrenjanin – šta obići?

Vrlo je teško predstaviti grad u kojem živiš i koji ima toliko divnih i ne tako divnih “budžaka” u samo tri stavke.

Prvi korak u upoznavanju Zrenjanina je odlazak u Narodni muzej Zrenjanin.

narodni muzej zrenjanin
Obilaskom muzeja imate priliku da sagledate bogato nasleđe srednjeg Banata iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije, što svakako menja način na koji možete doživeti grad. Koračajući kroz Muzej proći ćete kroz enterijere gradskih i seoskih kuća, galeriju radova velikobečkerečkih i zrenjaninskih slikara, videti tvrđavske puške od kojih svaka teži više od 14 kilograma, možete zaviriti u legat Uroša Predića (tu je njegov pribor za brijanje, papuče, nedovršena slika…), pogledati nakit iz praistorije i srednjeg veka, kao i još mnoštvo zanimljivih i lepih predmeta. Za ljubitelje novih tehnologija postoji i vodič kroz muzej instaliran na tablet uređajima

Drugi korak je svakako šetnja kroz staro jezgro grada (u kojem ćete se naći čim iskoračite iz Muzeja) gde se nalaze Gradska kuća nekadašnja Županijska palata, Katolička crkva, zgrada pozorišta “Toša Jovanović” koja je zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije uvrštena u “Evropsku rutu istorijskih teatara”.
Iza Gradske kuće nalazi se prelepa Gradska bašta, vrt u centru grada u kojem se može predahnuti. Zatim šetnju možete nastaviti glavnom ulicom u kojoj se nalaze prodavnice, kafići, poslastičarnice i pored divnih građavina iz XIX veka i po koja ne tako divna i zapuštena zgrada. U skladu sa ovom šetnjom preporučujem još jednu (rezultat saradnje bračnog para Dragana i Bojan Kojčić) koja će vam predstaviti Zrenjanin kroz prelepa zdanja u stilu secesije. Mapu i uputstva možete naći na sledećem linku.

Treći korak vodi nas malo izvan grada, u pravcu Ečke, Kaštela i Carske bare!

12784456_10208849880303505_58065522_n
Na samo nekoliko kilometara od grada nalazi se, nedavno renoviran, dvorac “Kaštel”, građen u engleskom stilu koji je podigla porodica Lazar, a na čijem je svečanom otvaranju 1820. svirao Franc List! Divno mesto sa prelepim parkom! A nedaleko od Kaštela, ljubitelji prirode mogu zakoračiti na brod i obići Carsku baru. Rezervat prirode sa čak 250 vrsta ptica (mogu se videti pelikani, kormorani, čaplje, eje..) predstavlja oazu prirode između Begeja i Tise.

Što se noćnog života tiče, pre svega bih se ogradila jer svako ima različite potrebe i predstave zabave. Ono što bih predložila su svakako Bassic caffe, Lion pub i Alternativa, ali tu su i Zeleno zvono, Vremeplov i još mnoštvo kafića, pabova i klubova sa različitom muzikom, ambijentom i samim tim profilisanim ekipama koje dolaze na ta mesta. Lično ljubitelj sam svirki a u Zrenjaninu se vrlo često dešava da bude po tri četiri koncerta iste večeri. Pre nego što krenete u izlazak svakako se informišite preko neta šta je u ponudi za to veče.

Nemoguće je da nemaš komentar?!