Ćirilica i internet – kakva je to ljubav?

SRB

Krajem devedesetih nastavnica srpskog jezika mi je na polugodištu 6. razreda zaključila četvorku. Bila je to jedna od mojih najvećih trauma iz osnovne škole. Ne zato što sam bila štreber, već zato što mi je svoju odluku obrazložila na vrlo nepedagoški način: “idi tamo gde se piše latinica”.

Da ostavim intimnu ispovest za neke druge medije i prilike. Epilog ove priče: bila sam Vukovac u osnovnoj školi, a i dan danas, pišem latinicom. Ćirilicu smatram izuzetno lepim pismom, no moja ruka i oči su jednostavno navikli na latinicu, posebno usled svakodnevne upotrebe digitalnih tehnologija.

I nisam jedina, rekla bih.

Osim standardnih prepreka na koje nailazi većina naroda ili država čije pismo nije engleski alfabet, u Srbiji postoji i niz specifičnih problema, kao nasleđe prošlosti: kodni rasporedi, fontovi, transkripcija engleskih reči na srpski jezik…

Srbija je druga država na svetu, godinu dana posle Rusije, a pre Ukrajine, Kazahstana, Bugarske, Makedonije i Mongolije, koja je dobila svoj ćirilični internet domen. Međutim, od maja 2011. do 15. marta 2016. registrovano je svega 2.850 sajtova na .СРБ domenu. Među prvima to su, logično, učinile državne institucije, a od medija RTS i Politika.

Tokom Dana internet domena Srbije 2016. pitala sam učesnike konferencije koji je prvi sajt na ovom domenu koga se sete i koliko uopšte konzumiraju ćirilični sadržaj na netu.

Evo šta su mi oni ispričali. I pogledajte do kraja 😉

A koji sajtovi vama padaju na pamet na spomen .СРБ domena i koliko generalno preferirate ćirilicu u digitalnim tehnologijama?

BONUS>> Kao nastavak (ili početak?) ove teme Registar nacionalnog internet domena Srbije nedavno je objavio koristan infografik Mitovi o ćirilici na internetu, u kome između ostalog objašnjavaju da li je istina i zašto nije da Google ne voli ćirilicu, da društvene mreže ne rade sa ćirilicom i da je ćirilica slabo zastupljena?

Tu je takođe i tekst .СРБ домен – истине и заблуде, odakle sam preuzela fotografiju za ilustraciju.

3 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!