Dekodiranje univerzalnog genija Leonarda da Vinčija

Leonardo da Vinči bio je levoruk, međutim Tajnu večeru i ostala svoja najpoznatija dela naslikao je koristeći obe ruke. Hroničari njegovog života tvrde da je to razlog zašto je beleške pisao unazad, osmišljene za čitanje u ogledalu, dok pojedini smatraju da je time želeo da zaštiti privatnost svojih misli.

Simbol univerzalnog genija, Da Vinči, je uvek sa sobom nosio beležnicu i stalno je zapisivao. Često bez ikakvog reda i naškrabane na istoj strani stajale su šale i basne, zapažanja i misli naučnika kojima se divio, lične finansijske zabeleške, pisma, razmišljanja o domaćim problemima, filozofska razmišljanja i proročanstva, planovi za pronalaske, rasprave iz anatomije, botanike, geologije kao i rasprave o letenju, vodi i slikarstvu.

Za njega je proces beleženja pitanja, zapažanja i ideja bio od velike važnosti. To je podsticalo slobodu misli i širenje prespektive. Jedan od opipljivih rezultata takvog pristupa je da je na prelazu iz 15. u 16. vek osmislio disaljku, opremu za ronjenje i podmornicu, helikopter, padobran i svoju čuvenu leteću mašinu.

Nameravao je da svoje beleške, skice, žvrljotine i ilustracije jednog dana sredi i objavi. To se nije dogodilo. Bio je isuviše zauzet potragom za istinom i lepotom. Pronađeno je 7.000 stranica, a pre 25 godina Bil Gejts je kupio 18 listova iz Leonardove beležnice za 30,8 miliona dolara.

Na osnovu crtica iz beleški, ali i studiozno analizirajući biografiju univerzalnog genija, Majkl Gelb je do detalja raščlanio kako i vi možete da razvijete tako genijalan um.

Davinčijevski principi su izvučeni iz intenzivne studije o njemu i njegovim metodama i to su:

  • Curiosità – nezasito radoznali pristup životu i nepopustljivo traganje za kontinuiranim učenjem
  • Dimostrazione – predanost testiranju znanja kroz iskustvo, istrajnost i želja za učenjem na greškama
  • Sensazione – kontinuirano oplemenjivanje čula, posebno vida, kao sredstva za oživljavanje iskustva
  • Sfumato (“zadimljeno”) – želja da prihvatite dvosmislenost, paradoks i neizvenost
  • Arte/Scienza – razvoj ravnoteže između nauke i umetnosti, logike i imaginacije; razmišljanje “čitavim mozgom”
  • Corporalità – negovanje gracioznosti, ambideksteriteta (sposobnost podjednakog korišćenja i leve i desne ruke), kondicije i ravnoteže
  • Connessione – spoznaja i poštovanje međusobne povezanosti svih stvari i fenomena; sistemsko razmišljanje

Gelb je sva saznanja uobličio u knjigu “Razmišljajte kao Leonardo da Vinči” (pogledajte prvih 20 stranica). I ne, nije pretenciozno što u podnaslovu stoji “Sedam koraka do genijalnosti”, mada su neki od metoda i alata toliko jednostavni, da ćete se začuditi kako se sami pre niste setili.

Kada sam prvi put uzela da je čitam uradila sam to želeći da spoznam KAKO je uspeo da u isto vreme bude slikar, arhitekta, vajar, pronalazač, vojni inženjer, botaničar, geolog, da sam nauči latinski u 42. godini… a dobila sam mnogo više od toga. Dobila sam inspiraciju da nastavim da tragam dalje i organizujem Curiosity Chat – okupljanja ljudi koji imaju više različitih zanimanja / interesovanja.

Autor je vešto učitao doba u kome živimo, a koje takođe odlikuje dramatična transformacija pogleda na svet srednjovekovne ere koja ide rame uz rame sa velikim brojem otkrića, inovacija i pronalazaka. Nus pojave renesanse, kao i vremena u kome živimo, su rastuća želja za potrošačkim dobrom i trka za kapitalom.

Onima koji žele da se probiju kroz otpad, da otkriju dublje nivoe značenja, lepote i kvaliteta života, Leonardo da Vinči – svetac zaštitnik nezavisnih mislilaca – daje znak za pokret napred.

6 comments
  1. Genije, ne samo svog doba. Citajuci knjige Dena Brauna sam se zainteresovala za njegov lik i delo, jer smatram da opstim skolskim obrazovanjem nije dovoljno pokriveno. Jako ste lepo napisali ovaj tekst. Pozdrav!

Nemoguće je da nemaš komentar?!