Tiger Time. Kupljeno!

Prvi put kada sam čula taj izraz prigrlila sam ga momentalno.

Ima nešto moćno baš u toj frazi što me je stvarno pokrenulo i dovelo u red. Verovatno vam je poznat osećaj. To su oni trenuci potpunog fokusa na jednu stvar, koje u doba rasejanosti svi očajnički trebamo kako bismo što brže i kvalitetnije završili stvarno važan posao. U mom slučaju to je kreirnje najboljeg sadržaja, ali možete da primenite i na bilo šta drugo što radite.

Sprovešću vas kroz korake kako stvaram svoju kreativnu pećinu i znam da su pravila stroga (posebno u početku), ali korist je ogromna.

1. Šta STVARNO treba da uradite

Nedeljom uveče stavim na papir šta me sve od posla čeka predstojeće sedmice i koliko mi okvirno vremena za to treba, uz nezobilaznu prioritizaciju i prostor za vanredne situacije. Ukoliko je zadatak obimniji podelim ga na manje korake i naznačim sebi ako je još neko uključen u to ili moj tok rada zavisi od nekog drugog (npr čekam odobrenje predloga za tekst ili ne mogu da dovršim tekst ukoliko ne dobijem odgovore od nekoga…)

Obavezno naznačim šta moram da završim te nedelje, šta je poželjno da bude gotovo, a šta ako mi ostane vremena treba da pripremam za naredni period.

2. Bukirajte vreme

Ključni korak. Da unapred odredite doba dana kada ćete moći nepodeljenu pažnju da posvetite nečemu i da zaista to ubeležite u svoj kalendar kao crveno slovo. Npr ja se trudim da to bude svakog radnog dana pre podne 8-12h. U zavisnosti od ostatka rasporeda, nekada se dogodi da imam i samo sat vremena, ali tih 60 minuta sam samo tome posvećena.

Nemojte nikome da kažete: neretko u ostatku dana samo “fizikališem”, odnosno odgovaram na mejlove i poruke, sređujem dokumentaciju, čitam šta ima novo u oblastima koje me zanimaju…

3. Blokirajte izgovore

Tačno znam šta se dešava u ovakvim trenucima: baš tada vam se sve jede i pije i najviše misli vam prolazi kroz glavu (to su mahom one koje nemaju veze s onim što treba da radite). Zato obavezno pored laptopa držite beležnicu. Iz iskustva znam da vam baš tada padaju na pamet svi kućni poslovi koje treba obaviti i sve osobe koje treba da pozovete, a o idejama za druge projekte da ne govorim. Ako već ne možete da odagnate misli – lepo to pribeležite u svesku sa strane i momentalno osobodite um.

I još nešto će vas izvući iz kandži sopstvenog odlaganja i izmišljenih izgovora. Pre nego što počnete da radite stavite na sto pored sebe flašicu vode, čaj, sok, kafu… eventualno voće i(li) orašaste plodove. Tako ćete izbeći da ustajete sa stolice svako malo jer “treba nešto da donesem iz kuhinje”.

4. Zašto to treba da uradite

Iako pisanje mnogi doživljavaju kao nalet trenutne inspiracije, što znači: kad mi dođe – pribeležiću, to je više pitanje posvećenog rada. Kao i sve drugo, uostalom. Ni meni se mnogo puta ne piše i ne vrcam od inspiracije. Međutim, za to služi podsetnik u vidu stikera sa jednom, dve reči ili kraće liste ZAŠTO treba nešto da uradim, kakva je svrha i krajnja “nagrada” za dobro obavljen posao.

5. Neka stvarno bude crveno slovo

Rekli smo već: bukirajte u kalendaru i dnevnom rasporedu vreme za to. Idealna situacija je da isključite Wi-Fi, a zadovoljavajuća kada mobilni telefon stavite u drugu prostoriju i na nečujan režim. Da, daaa znam “možda je stigao važan mejl“, “samo još da proverim Instagram“, “a šta ako mi je neko posao na Viber“… I meni sve to pada na pamet. I ja se nekada jedva suzdržim. Zato i najčešće biram jutro za Tiger Time, dok još nisu svi upalili radne motore i ne krene lavina.

Da se razumemo, ne uspeva ni meni u potpunosti svaki dan da “branim” svoje vreme kao tigrica mladunče, ali je bitno da se iznova vraćate.

Imate li vi još neki dobar trik za Tiger Time?

1 comment

Nemoguće je da nemaš komentar?!