Za mene je rad od kuće najbolji način da držite pod kontrolom svoje vreme, energiju i rutine. Bez vrcavih uvoda i doskočica, biću što praktičnija i u narednim redovima izdvojiti sve predloge za koje mislim da bi u okolnostima pandemije i vanrednog stanja pomogli da što produktivnije radite od kuće.

Imam iskustvo rada u open space sa 30+ ljudi, deljenja kancelarije sa 1-7 ljudi, coworking prostorima, kafićima i od kuće – tako da iz različitih uglova mogu da sagledam prednosti svakog od tih. Osim toga: već mesecima sam izlazak iz kuće na minimum minimuma, pa imam okvirnu predstavu sa čim se suočavate trenutno.

Možda nije neka motivaciona poruka, ali je realno sagledavanje stvari: posmatrajte rad od kuće kao način da skrenete misli sa teme koja nas neminovno sve okupira i doprinesete da život što normalnije funkcioniše, misleći na onaj “dan posle”. Jednako je važno da ostanemo i zdravi u glavi.

Kao da idete na posao

Ako ste već navikli da idete u kancelariju u određeno vreme – što čvršće se držite te satnice i kod kuće. Neki ljudi kažu da im je mnogo pomoglo da se osećaju “poslovno” to što se spremaju i oblače kao da stvarno idu u kanc. Nikada nisam ni pokušala da testiram ovo (suviše cenim udobnu pamučnu odeću), ali razumem da to doprinosi da se lakše skoncentrišete i uđete u tu ulogu.

Pripremite sebi obrok ranije / pre početka radnog vremena, posebno ako ste navikli da nosite ručak ili užinu na posao. Čak i da niste – ovo je dobra prilika da se “uobročite”, kao i da planirate nekoliko dana unapred da ne biste išli svako malo u kupovinu. Razmislite da li je pametno da u trenutnoj situaciji naručujete dostavu hrane (ovo vam kaže osoba koja to inače često praktikuje).

Napravite kućni-kancelarijski red

Ukoliko nemate zasebnu sobu, radni sto ili neki kutak gde možete da se osamite, a istovremeno i vaši ukućani ovih dana rade od kuće – možete u trpezariji da napravite “kancelariju”. Pokušajte da dogovorite zajedničko radno vreme i da tada ne razgovarate o drugim temama, odnosno ne ometate ostale.

Kada imate telefonski poziv, kao i u kancelariji – povucite se u drugu prostoriju da završite razgovor.

Idealno je ako uspete da se uskladite i sa pauzama u radu. Pokušajte bar.

Podesite buku na svoju frekvenciju

Znaaam, prema teoriji velikih brojeva u kancelariji uvek je neki kolega koji voli da odvrne muziku toliko da probija slušalice ili preglasno priča telefonom ili prečesto voli da ćaska sa ostalima.

Ako ste navikli da radite u glasnoj prostoriji (npr ja sam sedela u kancelarijama gde je TV uključen non-stop i još ostale kolege pričaju, što mi je vremenom postalo normalno) i smeta vam tišina u kući – pustite muziku ili TV.

Isto tako ako vam je buka u kući, a vi ste navikli da radite u tišini – uzmite čepiće za uši ili slušalice i pustite relaksirajuću muziku (npr pretražite na Youtube: Music for Work and Concentration, Music for Focus…)

Parkirajte kućne poslove

Kada radite od kuće onda su vam češće u vidokrugu puna sudopera, prašina na stolu, veš koji ste sinoć ostavili u mašini za sušenje… ili šta sve treba kupiti u prodavnici, računi koji čekaju da budu plaćeni… Da ne biste impulsivno ustajali da odmah to obavite, ali i da biste odagnali misli o tome – neka vam na stolu stoji “parking” sveska ili samo papir i pribeležite šta treba da uradite kasnije.

Planiranu, podvlačim PLANIRNU pauzu u poslu možete da iskoristite da obavite to, taman malo da “odmorite mozak” ili ako ste se već zalaufali s poslom – ostavite to za kraj dana.

Ne zvrckajte kolege svaki čas, aman!

Mnogi kao falinku rada od kuće ističu nedostatak interakcije. Ja na tu izolovanost gledam kao na dodatnu priliku za fokusiranost na sopstveni rad i zadatak koji treba da obavim. Poštujem tuđe vreme i, osim ako nije hitno, uglavnom pre početka radnog vremena ili na kraju napišem sve mejlove. To praktikujem i kada hoću da dogovorim “telefonski sastanak”. Napišem što precizniji mejl: treba da pričamo o tome, tome i tome, da li ti odgovara da se čujemo tada i tada. Iste mejlove volim i ja da dobijam, jer onda osiguram da ćemo porazmisliti o odgovorima, potražiti informacije koje u trenutku nemamo i da će taj razgovor biti brzo završen sa konkretnim zaključcima.

Moguće da će vaš poslodavac ustanoviti kako ćete međusobno komunicirati sa kolegama (posebno ukoliko nemate prećđašnju praksu makar povremenog rada na daljinu), možda vam i jednom dnevno zakazati kraći informativni sastanak putem platformi kao što su Zoom, Skype ili za instant komunikaciju odrediti Team, Slack…

Mislim da je najbitnije da se ne zvrckate svaki čas. To je isto kao što vas u kancelariji nervira onaj kolega koji stalno dolazi nešto da zapitkuje.

Fokus i samo fokus (ovo je najvažniji deo)

Neke ljude “inspiriše” kada vide da drugi oko njih rade ili jednostavno se osećaju odgovornijim kada je je tu šef koji ih nadzire, pa se mnogi i prave da rade, a zapravo su im misli negde drugo ili na drugom tabu kompjutera ili na pametnom telefonu imaju otvorenu neku društvenu mrežu / portal / Youtube i slično.

Hajde, budimo iskreni i da makar sada odvojimo koncept odlaska u kancelariju (sedenja na nekom mestu 9-17h) od potrebe da neki posao bude obavljen.

Upravo tu je blagodet rada od kuće, ako mene pitate. Ne morate da se ponašate kao da radite 8 sati, već isključite sve ometače, skoncentrišite se i završite predviđeni posao za 2-3 sata, a onda do kraja radnog vremena svakako budite dostupni na mejlu ili već kom god sredstvu komunikacije. Za slučaj da imate laptop sa pristojnom baterijom pokušajte sebe da primorate da brže obavite posao tako što ćete ga isključiti iz struje i sebe ograničiti da radite dok baterija ne iscuri.

Prema britanskim istraživanjima čovek je u proseku i produktivan oko 2,5h. Dakle, nema potrebe da se “razvlačimo”. Znam da okolnosti nisu lepršave, ali možemo da ih iskoristimo da naučimo nešto novo, unapredimo trenutna znanja i veštine ili budemo bolje informisani o trendovima u branši.

SRODNA TEMA:
Moja kreativna pećina + kako da vi napravite svoju saznajte u ovom tekstu

Imate li tajni kod za multiplikovanje? Ili: kako da uskladite rad na više projekata istovremeno. Predlog

2 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!