9 mesta koja treba da obiđete tokom Noći muzeja + 3 bonusa

Pokušala sam da smislim neki uvod koji je manje romantičan od: “Ovo je najlepša noć za Beograd kao kolektivno stanje duha“, ali nije mi išlo. I zaista, znate li vi neki drugi dan u godini kada Beograd, a verujem da je tako i u ostalim mestima gde se održava Noć muzeja, pulsira boljom energijom?!

Zato, jednoglasno odlučujemo da ovaj uvod ipak ostane.

Do 14. Noći muzeja ostalo je još sasvim malo, a lokacija koje će te večeri “obući” svoje najlepše odelo mnogo. I kako tih osam sati iskoristiti što efikasnije?

“Pročešljala” sam detaljno program i napravila svoj okvirni plan, koji u nastavku delim sa vama. Da se razumemo: ja tokom čitave godine posećujem izložbe, a na ovoj manifestaciji sam redovna, tako da se pretežno fokusiram na postavke koje su upriličene samo za Noć muzeja.
Pred vama je ukupno 12 lokacija koje sam ja izdvojila u nameri da ih obiđem, a za slučaj da vi niste toliki entuzijasta, grupisala sam ih prema afinitetima.

Pre nego što se bacite na detaljno crtanje svoje mape obilaska (kao veteranka Noći muzeja znam da je ona uvek dobrodošla zarad uštede vremena) – mala napomena da pažljivo čitate do kraja ovaj tekst, jer vam poklanjam i ulaznice za ovaj jedinstveni događaj.

TURA ZA AVANTURISTE

Frojd i(li) Jung

Gde? Doktorova kula, VIšegradska 26 (na kraju Resavske ulice)

Zašto? Rizikovaću da se ponovim, ali Doktorova kula je skriveno mesto Beograda koje zbog njegove istorije stvarno treba da upoznate. Pisala sam već o tome kada je pre dve godine prvi put ovde upriličena izložba za Noć muzeja, a ako ste ljubitelj psihologije onda ćete i 20. maja zaviriti u krnje odaje Guberevca.

Na izložbi koja je specijalno za ovu priliku priređena biće reči o životu i revolucionarnim učenjima Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga. Organizatori najavljuju da će posetioci imati priliku da upoznaju hronologiju njihovih života i stvaralaštva, kabinete u kojima su radili, susret, duboko prijateljstvo, saradnju i razlaz, fotografije njihovih čuvenih pacijentkinja, saradnica i životnih saputnica.
Meni zvuči primamljivo.

Skupljači imaginarnih sloboda

Gde? Fakultet veterinarske medicine, Bulevar oslobođenja 18

Zašto? Kladim se da nikada do sada niste gledali film u amfiteatru fakulteta. To ipak nije jedina neobičnost u ovoj priči. Pazite sad: autentična učionica veterinarskog fakulteta zbog metalnih stolova podsetiće vas na seriju CSI, a uz to će biti prikazivan legendarni film “Skupljači perja”.

Osim omaža predstavniku crnog talasa jugoslovenske kinematografije, posetioci će na ovoj lokaciji moći da vide najraznovrsnije skelete domaćih i divljih sisara, ptica i riba, od kita preko konja pa do sitnijih životinja i posebno pripremljenu izložbu o pernatim životinjama.

Aleje večnosti

Gde? Novo groblje, Ruzveltova 50

Zašto? Na prvi pogled zvuči malo bizarno, ali posmatrajte Aleju velikana kao enciklopediju srpske istorije i kulturne baštine, kao muzej na otvorenom. To je podsetnik na znamenite vojskovođe, državnike, umetnike, naučnike, glumce i druge stvaraoce koji su učestvovali u izgradnji naše kulture i oblikovanju duha. Istovremeno to je arhitektonsko delo velike lepote.

Iako su protekle četiri godine organizovane ture kroz Novo groblje do sada nisam bila, ali sada sam Aleju velikana zaokružila dva puta.

BONUS: Kako se kovao srednjovekovni mač

Gde? Plato kod Sahat kapije, Gornji grad Beogradske tvrđave

Zašto? Imala sam zadovoljstvo da još pre 6 godina zavirim u radionicu kovača Miloša Nešovića i vidim kako izgleda nastajanje viteške opreme. On će sada u istorijskoj rekonstrukciji kovačke radionice izrađivati srednjovekovne mačeve (od 17 do 19 časova), a priliku da vidite tako nešto nećete imati još mnogo puta u životu.

TURA ZA EMOTIVCE

Avanture velikog Samija

Gde? Zoološki vrt grada Beograda, ulaz iz Ulice Bulevar Vojvode Bojovića

Zašto? Prošlo je 25 godina od kada je iznenada uginuo omiljeni beogradski buntovnik, ćudljivi osobenjak, veliki džentlmen, dorćolski begunac – šimpanza Sami, a o njegovim bekstvima i dar-maru koji je pravio po ulicama prestonice još se priča.

Da je danas živ, Sami bi sigurno imao vrlo praćen profil na Instagramu. Ovako… ostala je tek po koja crno-bela fotografija da upotpuni elegijsku priču o velikom prijateljstvu Vuka Bojovića i Samija.

Dodatni program (traje do 20h) biće radionica u Bebi zoo-vrtu, gde će deca naučiti koja je životinja budna noću, a koja danju, i ko kada i koga lovi.

Nikola Tesla i dinastija Karađorđević

Gde? Dvorski kompleks, Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 96

Zašto? Beli dvor je sam po sebi atrakcija, a za Noć muzeja na Dedinju uvek otkrijem neku novu, neispričanu priču. Sada glavni akteri neće biti samo kraljevska dinastija, već i najveći naučnik rođen na ovim prostorima Nikola Tesla, koga su Karađorđevići nagrađivali brojnim priznanjima i odlikovanjima.

Biće izložena i fotografija koja je načinjena u hotelu “Njujorker” prilikom susreta kralja Petra II sa Teslom 1942, ali i jedna manje poznata fotografija. Na kojoj Tesla pozira u ateljeu princezi Vilmi Ljvov Parlagi, jedinoj umetnici kojoj je ikada pozirao. Za tu priliku je čak renovirao atelje.

Kovačnica GSP

Gde? JKP GSP Beograd, Kneginje Ljubice 29

Zašto? Nekome će delovati da je brzo prošlo, a nekome da je bilo juče, ali da, tu smo na proslavi 70. godina od uvođenja prvog trolejbusa u prestonicu. Verovali ili ne, prethodno nisam obilazila postavke GSP-a, ali me sada privlači da saznam koliko je revolucionarno izgledalo kada se trolejbus prvi put pojavio na ulicama Beograda.

I ne samo to, već kako izgledaju zglobni trolejbus, elektrobus i ekološki čisto vozilo, popularni “Lejland”, tramvaj Škoda… Da se prisetim ili prvi put vidim vozila koja su jezdila mojim rodnim gradom i da se upoznam sa mašinama koje su ta putovanja pomagale.

BONUS: Ljubav i revolucija

Gde? UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a

Zašto? Noć muzeja obeležava stogodišnjicu Oktobarske revolucije kroz izložbu koja ilustruje priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara. U koga se zaljubljuju, koliko su verni, koliko skloni promeni partnera… Od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onih koji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo.

ZA UMETNIČKE DUŠE

Olivera Marković, svetlucanje

Gde? Muzej jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1

Zašto? Prva asocijacija na pokojnu glumicu Oliveru Marković mi je scena iz epizode Jukebox serije Otvorena vrata.

Međutim, imala je Olivera mnooogo drugih upečatljivih uloga. Kako su najavili organizatori Noći muzeja u ovoj večeri bi trebalo da bude predstavljena izbliza, a kroz uloge na filmu, pozorištu i televiziji biće dočarana njena nepobitna bezvremenost.

Tajno nasleđe

Gde? UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a

Zašto? Deluje privlačno jedinstvena prilika da prvi put u Beogradu vidimo izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom – tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je čak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju.

Krivi toranj beogradski

Gde? Crkvu Svetog Ante Padovanskog, Bregalnička 1

Zašto? Ako ste makar jednom prošli pored ove monumentalne kružne građevine, nema šanse da vas nije impresionirala svojim dimenzijama. Mnogi crkvu Svetog Ante Padovanskog uvrštaju i u jedan od najmističnijih objekata u Beogradu. Tome doprinosi i što je toranj visine 52 metra je tokom vremena počeo da se krivi jer je sagrađen 30 godina od početka izgradnje crkve. Budući da imaju zajednički temelj, toranj nije mogao da odradi svoju statiku, pa se nakrivio ukupno 120 cm. Iako nije potpuno urađen prema Plečnikovim zamislima – s njegovog vrha se pruža lep panoramski pogled na Beograd.

Dobro zagledajte i spoljašnjost i unutrašnjost ovog objekta, koji je pre skoro 90 godina rađen prema nacrtima briljantnog slovenačkog arhitekte Jože Plečnika (ko je bio u Ljubljani zna o čemu govorim). Sada će prvi put biti izloženi njegovi originalni arhitektonski planovi, od kojih je do sada tek trećina realizovana.

Jedva čekam da vidim ovaj objekat i imam osećaj da će moje glavno pitanje biti: ALI ZAŠTO ovo nije uber atrakcija Beograda?!

BONUS: Poznata beogradska lepotica slavi 110. rođendan

Gde? Geozavod, Karađorđeva 48

Zašto? Sve dok prošle godine nisam ušla u (restaurirano) velelepno zdanje “Beogradske zadruge za međusobno pomaganje i štednju”, svaki put kada sam tuda prolazila pomišljala sam da su to samo kulise. Međutim, nakon što sam je obišla ostala sam potpuno očarana.

Zato vam predlažem da iskorisite ovu priliku da zavirite u Geozavod, a pride će biti izložba fotografija arhitekture na nekadašnjoj lokaciji “Mali pijac” i područja oko Savskog priobalja. Specijalna poslastica biće sef u šalter sali, redak primer primene Art Nouveau pravca u ovoj zgradi.

I to je to! Obujte svoju najudobniju obuću i zaplešite vođeni dobrim vibracijama.

[POKLANJANJE KARATA] Osim mog vodiča kroz beogradsku Noć muzeja  poklanjam vam 3×2 ulaznice za ovaj događaj. Vrlo je jednostavno: treba u komentarima da napišete makar jednu lokaciju koju planirate da posetite u okviru 14. Noći muzeja i molim vas da tom prilikom ostavite e-mail adresu kako bih posle mogla da vas kontaktiram. Imena dobitnika karata objaviću u petak u 20h na mojoj Fbk stranici.

36 comments
  1. Poslednje dve Noci muzeja posetila sam sama – bilo je super, jer sam gledala samo ono sto me zanima, tempom koji mi odgovara. Posetila sam po 10-15 postavki. Ove ce biti izazov uklopiti interesovanja dve prilicno razlicite osobe, ali se radujem tome. ? Obisli bismo UK Parobrod (moj ukus), Dom Jevrema Grujica (njegov) i Ruski dom (ime izlozbe je deo citata koji mi je u udvaranju posvetio). Mejl: moji.mali.svetovi@gmail.com

  2. Vec 3 godine vodim decu na Noc muzeja i svaki put napravim deciju turu sa njima, ove godine cemo ici u Zoo vrt,muzej nauke i tehnike i na jos neke radionice u sklopu raznih muzeja. mail:marina.zdravkovic80@gmail.com

  3. Veterinarski fakultet, Muzej anatomskog instituta, Muzej Narodnog pozorista, Avanture velikog Samija i Lutkarska carolija

  4. nocna smena u drevnom urgentnom centru, Frojd ili Jung, Aleje vecnosti, Forenzicka medicina kroz vreme

  5. Noć muzeja pratim od prvog dana. Pažljivo biram destinacije i celu noć ne spavam. Nisam je propustila ni pre pet godina, kad sam se lečila od raka. Od pre čertiri godine imam najlepše društvo u Noći muzeja – mog bratanca. On je tada bio predškolac i to je za njega moj rođendanski poklon. Ove godine on neće ići jer je na rekreativnoj nastavi ali će ići njegova mlađa sestra, đače prvače. Zoološki vrt će biti nešto što ćemo sigurno posetiti. Srećna sam kao što jedna tetka može biti srećna. Jer, tetkin jedini i najlepši zadatak je da deca uživaju. dusicakos@gmail.com

  6. Fakultet primenjenih umetnosti, Kralja petra 4. Fantastičan vrt, zložba studenata keramike i kostima, postavka studenata scenografije.

Nemoguće je da nemaš komentar?!