Predrag Mitrović – kardiolog, profesor, naučnik, pisac, muzičar i elektroinženjer

“Ja sam samo običan čovek sa malo više energije. Još kao mali želeo sam da budem sve što može – književnik, muzičar, naučnik i sportista. Otvorio sam više frontova. Održavam ih i danas, jer stvarno uživam. Pokušavam nešto malo više, kao da živim 3 ili 4 života, što nije normalno. Meni je žao da ugasim neki od tih života, jer ima materijala za njega. Žao mi je da to prođe pored mene, nestane ili ne ostane negde zabeleženo”, rekao mi je prof. dr Predrag Mitrović i mislim da je to više nego dovoljan poziv da preslušate naš razgovor u 3. epizodi fusnota podkasta.

Ako ga kojim slučajem niste odmah prepoznali zip zipovana njegova biografija je u nastavku.

Prof. dr Predrag Mitrović je kardiolog Urgentnog centra nagrađivan za svoje naučne radove i muzičar koji svira 12 instrumenata. Povezao je svoje dve ljubavi stvarajući novi pravac u lečenju kardiovaskularnih bolesti muzikom, a znanje stečeno tokom studija elektrotehnike primenio je u izradi programa za kardiologiju. Magistrirao je na temu primena veštačke inteligencije u kariologiji još 1999. godine, a postdiplomske studije iz oblasti genetike završio je u SAD.

Dogodovštine sa radnog mesta (u Urgentnom centru radi od 1992, kada je počeo da volontira) pretočio je u roman iz 3 dela – “Pun pansion”, od kojih je 1. bio inspiracija za dokumentarnu seriju “San urgentne noći”, prikazanu na RTS. Uz to je član Kluba književnika Srbije i dobija pohvale profesionalnih pisaca iako za sebe skromno kaže da nije u rangu sa njima. Ne piše samo beletristiku, već i naučne radove i udžbenike medicine jer je profesor na Medicinskom fakultetu.

Svira bas gitaru u rok bendu, pokrenuo je festival umetničke muzike i prvu reviju umetničke muzike Muzika klasika, čiji sajt sam održava. Urednik je i voditelj radio emisija Rokaliteti – o grupama koje smo voleli i Polivinil – o muzici 20-tih i 30-tih godina.

U mlađim danima je bio prvak Jugoslavije u matematici, stonom tenisu i veslanju u četvercu… Ima 4 fakulteta i, zahvaljujući brojnim aktivnostima, 4 paralelna života.

Bio je mnogo puta u medijima što kao lekar, što kao renesansna ličnost. Bio je čak i moj gost na Curiosity Chatu. Međutim, ono što razlikuje ovo od svih prethodnih razgovora je što Predrag govori iz perspektive čoveka koji je u 55. godini gledao smrti u oči, bukvalno jedva preživeo kovid… Čovek koji je spasao mnoge živote, ali i na čijim rukama su se neki životi ugasili, pre 13 meseci je imao veće šanse da NE preživi. I to je svakako transformtivno iskustvo. Nisam htela da “budžim” naslov, niti je naš razgovor depresivan jer Peđina deviza je čuveni montipajtonovski stih “Always look on the bright side of life“, no mislim da je na kraju imao baš važnu poruku za sve nas:

Preslušajte 3. epizodu fusnota podkasta i na drugim audio platformama: Spotify, Deezer, Google Podcasts, Apple Podcasts i Podcast.rs.

Podkast je projekat Fondacije Dva 37, koji za cilj ima promociju multipotencijalizma i podršku multipotencijalistima.
Pridruži se kružoku Multipotencijalisti.

MECENA PODKASTA – PRŽIONIČAR KAFA
Mešavina odabranih zrna Arabike i Robuste koja te vodi u avanturu aroma i jedinstvenog ukusa. Zanatski pečenu Pržioničar kafu možete da kupite u svim Idea Urban prodavnicama, Merkator hipermarketima i Roda megamarketima. Saznajte više na njihovom Instagram profilu.

AMIKO PODKASTA – KROJAČEVA ŠKOLA
Krojačeva škola je provereno udobno i sigurno online mesto za multipotencijaliste, ljude kojima je znanje strast, za one koji streme promeni karijere i ličnom razvoju. Kvalitetni online kursevi koji ostaju trajno dostupni, stručnjaci sa iskustvom u transferu znanja i 100% video lekcije. Uz promo kod FUSNOTA imate 20% popusta na sve kurseve.
https://www.krojacevaskola.com/

Alex nosi majicu PrinKu
https://www.instagram.com/prin.ku/

Kamera i montaža: Miloš Damnjanović
Vizuelni identitet: Ivana Popović
https://www.instagram.com/mali_iv/
Muzika za špicu: Sanja Stevanov
https://soundcloud.com/sanja_stevanov

Nemoguće je da nemaš komentar?!