Proveri fotku, nemoj da se blamiraš

Kako da proverite da li je fotografija već korišćena na drugom sajtu i kada – precizniji je naslov. 

 

foto1

 

Društvene mreže su bile efikasan kanal za širenje informacija tokom nedavnih poplava koje su zadesile region i to smo već apsolvirali. Istom brzinom viralne su postale i pojedine dezinformacije, da ne kažem neistine. Primera radi, neke od fotografija načinjene pre nekoliko godina tokom poplava na različitim lokacijama širom sveta postale su veoma popularne za vreme minulih nepogoda u Srbiji i BiH. I to naravno nije jedinstven slučaj, jer uvek u vanrednim situacijama ima podmetačine.

Dirljive fotografije odnekud su isplivale i za tili čas se “zavrtele” na Facebooku ili Twitteru, čak i među ozbiljnim ljudima. I ne samo to – objavljivali su ih i pojedini mediji. Jer… klik, lajk, šer. Ili možda neznanje?

Ukoliko do sada niste znali, vreme je da naučite kako da ne dozvolite da budete nasamareni. Evo sasvim jednostavnog načina da proverite da li je neka fotografija ranije korišćena ili generalno na kojim sve lokacijama na webu je postavljena.

Dakle, samo kliknite desnim tasterom miša, a zatim izaberite Copy Image URL (Chrome) ili Copy Image Address (Safari).

Posetite images.google.com i kopirate URL. U ovom slučaju prikazaće vam baš tu fotografiju, međutim može da se dogodi da vam kao rezultat da i slične toj, što takođe može da bude dobar trag.

foto2

 

Osim toga, ovo može da vam koristi da saznate da li je vaša fotografija upotrebljena na nekom drugom sajtu bez vaše dozvole, da pronađete originalni izvor fotografije ili da se prisetite odakle ste je preuzeli ako duže vreme stoji u vašim folderima.

foto3

Osim na Google servisu poreklo i vreme objavljivanja fotografije možete da proverite  i uz pomoć TineyeRegex ili Image Backtrase. Dovoljan je desni klik mišem na datu fotografiju.

I da se razumemo – nisu svemogući, ali u većini slučajeva pomažu.

foto4

 

3 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!