11 web alata koji novinarima olakšavaju posao

modern-journalism

Prednost druženja sa geekovima je što oni znaju za sve aplikacije ovog sveta ili da makar za njihov problem rešenje postoji u nekoj aplikaciji. Opciono je da je sami naprave. Tako sam uz njih naučila da mnoge radnje mogu da pojednostavim, unapredim, automatizujem…

Kada sam pisala o 8 1/2 mobilnih aplikacija koje mogu da pomognu u reporterskom poslu shvatih da je bilo mnogim kolegama poslužilo, te sam sada izdvojila 10+ korisnih web servisa. Govoreći jezikom virala: provereno rade! 🙂 Plus – besplatni su.

1. Google Drive

Svi danas imaju Gmail nalog. Nekada je to bio samo mejl, a danas je evoluirao u… SVEEEE. Jedan od novinarma (i svima onima koji pišu, a posebno ako rade u grupi) korisnih servisa je Drive. Bilo kakvom dokument sačuvanom na Driveu možete da pristupite sa bilo kog uređaja i editujete do mile volje. Ostale osobe sa kojima ste podelili dokument mogu da u realnom vremenu i svima vidljivo ispravljaju eventualne greške i označavaju određene delove teksta uz koje sa strane ostavljaju komentare.

2. Google Contacts

Koristi od ovog servisa su višestruke: ukoliko svoj telefonski imenik sačuvate i na ovom mestu, ne morate da brinete da će vam mobilni “pobrljaviti” i izbrisati kontakte (ko je to makar jednom doživeo zna šta je peti krug pakla) i kada menjate telefon ne morate da prekucavate kontakte. Osim toga – lako se menjaju podaci i unose novi.

Ono što je još prednost, što u okviru redakcije možete da napravite zajednički imenik koji će svakom kolegi biti dostupan. Ukoliko tim ima do 10 članova, možete da koristite i ovu aplikaciju.

Opciono je da uz pomoć Spread Sheeta napravite imenik koji se lako pretražuje i da podelite sa ostatkom ekipe, koji kasnije takođe može da pravi izmene.

3. Google Calendar

Odlično pomagalo kako za ličnu organizaciju, tako i za bolju koordinaciju celog tima jer novinarski posao nije ponedeljak-petak 9-17h.

Ovaj kalendar pogodan je za pravljenje zajedničkog rasporeda (smena), kao i za uvid koji će događaji biti održani u narednom periodu. Unapred pribeležite šta, kada i gde će biti održano i podesite podsetnik u određeno vreme. Za svaki slučaj 🙂

google-calendar

4. Google Photos

Šta je dobro kod ovog servisa: možete da automatski bekapujete sve fotografije ili video klipove koje ste snimili vašim telefonom i one ostaju tu čak i kada ih izbrišete s mobilnog; da ih editujete, da skinete i ponovo koristite, možete da spojite u jedan album ili će Google čak sam spojiti, a ukoliko vidi slične fotografije može ih pretvoriti u GIF koji takođe može da vam koristi.

I na kraju, možete da podelite jednu ili više fotografija sa kolegama. Ukoliko preferirate ovu opciju onda je možda bolji Dropbox.

5. Pixlr

Ukoliko nemate Photoshop ili niste vešti u tom programu, a želite da obradite fotografiju ili napravite zanimljivu ilustraciju za svoj tekst onda sasvim dobro za prvu pomoć može da posluži Pixlr.

Meni je odlično što nije potrebno da pravite nikakav profil, niti da se logujete, niti ste limitirani količinom. A i nije vam potrebno bilo kakvo predzanje programa za obradu fotografija.

Osim osnovnih funkcija (red eye, crop, resize, rotate, contrast, sharpen, blur…) možete da pravite kolaže, stavljate raznorazne ukrasne ramove, stikere ili određene efekte i na raspolaganju imate mnogo fontova koje možete da iskoristite da napišete šta želite na fotografiji.

Za pravljenje interaktivnih fotografija tu je Thinglink, čija osnovna verzija je besplatna.

6. Online Chart Tool

I vrapci na grani znaju koliko je prijemčivo i efektno određene podatke prikazati u vizuelnom formatu. S obzirom na to da u u velikom broju slučajeva (makar u Srbiji) novinari sami svoji majstori, onda im za prvu ruku može koristiti i Online Chart Tool za pravljenje grafikona.

Za vizualizaciju statistike i nešto zahtevnije ilustracije tu su još Tableau i Datawrapper.

7. Google Maps

Prikaz mape kako biste pokazali trasu, oblast ili lokaciju gde se određeni događaj zbio takođe može da bude korisno sredstvo za pričanje priče. Osim Google Maps u tu svrhu mogu da posluže i Open Street Map (ima slojevite karte) ili za interaktivne mape CartoDB.

Pre izvesnog vremena je i Srbija pokrivena sa Street View, koji takođe u pojedinim slučajevima može da koristi za ilustraciju.

8. TinEye

O ovom alatu sam već pisala u zasebnom tekstu gde sam detaljno objasnila na koji način možete da proverite da li je neka fotografija već objavljivana i u kom kontekstu.

Ni TinEye ni Google Images ne mogu sa “prečešljaju” 100% sadržaja na Internetu, ali iz mog iskustva imaju dobar učinak, zato ne budite lenji i instalirajte Plug-in za vaš Browser.

Opisala sam u 5 koraka i kako da proverite video sa društvenih medija.

9. Tweet Deck

Odličan alat pomoću koga u realnom vremenu možete da pratite sve što vas zanima na Twitteru izdvojeno po temama, događajima, hashtagovima…

Ima još mnoge druge sjajne opcije koje pojednostavljuju snalaženje na Twitteru, ali iskrena da budem ja nikako ne mogu da se prebacim da ga koristim.

tweetdeck

10. Feedly

Danas je gotovo nemoguće ostati u korak sa brzinom protoka informacija ukoliko ne koristite agregator vesti. Mislim da na webu od Feedly-a boljeg nema, ukoliko želite da pratite određenu temu iz više različitih izvora, kao što je neophodno da novinari rade. Teme su vrlo detaljno podeljene, što vam olakšava filtriranje interesovanja, a možete da dodate i sajtove (ili samo rubrike) koje vi inače pratite.

U Srbiji su najpopularniji Naslovi.net, a od stranih agregatora vesti na webu tu su još Flipboard i News360, koji što ga više koristite “uči” o vašim čitalačkim navikama. Nedavno sam pisala i o mobilnim aplikacijama koje služe za ovakav način konzumiranja vesti.

11. Google Translate

Verujem da ovaj servis za prevođenje svi uveliko koriste jer ima veliki broj jezika, što u mnogome olakšava praćenje lokalnih medija bilo kog govornog područja.

Ono što je meni dodatno interesantno, imajući u vidu da se u Srbiji transkirbuju imena, je što ima i audio opciju. Sličnu funkciju vrši i Namez, ukoliko niste sigurni kako se izgovara ime određene osobe, kompanije, mesta ili pojam, mada je taj servis još u povoju i nema veliku bazu podataka.

BONUS>> Storyful se predstavlja kao prva svetska novinska agencija bazirana na društvenim medijima i svoje usluge nudi i medijskim kućama. U svakom slučaju vredi pogledati njihove studije slučaja, jer može da se nauči nešto novo iz načina na koji oni razmišljaju.

________________
Za sve koji profesionalno žele da se bave pisanjem blogova, Jelena i ja smo kreirale trening “Pisanje bloga za klijente”. Pridružite nam se.

3 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!