Ako ste bili dovoljno znatiželjni da proverite istinitost idioma koji ljudi vekovima koriste – ustanovili ste da je BRIGA ubila mačku, a ne radoznalost.

Zabrinutost zbog onoga što bi moglo da se desi, zbog najgorih mogućih ishoda koje zamišljamo.

Ljudski mozak je “naštelovan” da bude preterano osetljiv na potencijalnu opasnost, iako nam iskustvo govori da se velika većina tih scenarija nikada ni ne dogodi. Imajte to na umu.

Moja gošća na Curiosity Chatu, koja tokom čitave karijere širom otvorenih očiju korača nekošenim poljima i neutabanim stazama, osećaj straha doživljava kao znak da krene u realizaciju svojih ideja:

Ako osećamo strah to je signal koji nam telo daje da u tom pravcu treba da idemo, da probamo, jer tu je prostor za učenje. Kada osetim strah pomislim: Aha, zanimljivo! Ajmo da vidimo šta tu ima“, ispričala mi je Darija Medić.

Kada god se nađem u novoj situaciji za čiji ishod brinem – bilo da pregovaram za posao do koga mi je mnogo stalo, treba da govorim pred 300 ljudi, prvi put radim na nekom projektu ili razmišljam hoće li iko doći na događaj koji premijerno organizujem, kažem sebi: “ok, pripremila sam se najbolje što u ovom trenutku mogu, ali da proverimo kako to izgleda u praksi i šta ću iz toga naučiti, da sledeći put budem bolja.”

Ovde kao ključno pitanje izdvajam: “šta iz toga mogu da naučim?”. Ima nešto magično kada događajima i ljudima priđete sokratovski “znam-da-ništa-ne-znam” i otvorite svoj um.

Na ličnom primeru mnogo puta isprobano i dokazano, navešću vam 4 dobra ishoda takvog pristupa:

Oslobađa vas grča da treba da znate sve, sada i ovde. Uporedite to sa bilo kojim mišićem na svom telu, kada je u grču – ne funkcioniše.

Daje vam “dozvolu” da pitate ono što ne znate. Ok je da ne znate, važno je da želite da saznate. Kada definišete šta je to tačno i kome treba da uputite pitanje – tada ste na velikom putu učenja.

Podstiče dublje, kreativnije i racionalnije razmišljanje kako da dođete do rešenja. Preispitujete ili ostavljate sa strane “utabane staze” i pravite sopstvene.

Ispunjava vas pozitivnom energijom, jer ćete nakon tog događaja biti bogatiji za novo iskustvo. Uvek se setite životnih lekcija još iz vremena kada smo učili da hodamo, plivamo, pišemo, držimo kašiku, vezujemo pertle… Greška je prvi pokušaj učenja.

NAPOMENA: Ovo je deo mog teksta u celosti objavljenog na blogu Poslovi.Infostud.

Nemoguće je da nemaš komentar?!