Ovde je trebalo da stoji “ukraden” naslov

veronicaNa prvi pogled sa smeđom dugom kosom i  izrezanim šiškama, šterberskim okvirima za naočare i širokim nevinim osmehom ona deluje kao da je nastavnica muzičkog na čijoj se fakultetskoj diplomi pečat još nije sasvim osušio.

Međutim, već više od 10 godina ima svoju zasluženu poziciju u svetu u kome vladaju muškarci i ne izgleda kao da je odstupila od sebe. Veronika je 2004. hrabro preselila u San Francisko, na izvorište inovacija industrije informacione tehnologije. I ne samo to. Dokazala se. Vodila je centralne emisije o tehnologiji na CNET Networks i Discovery Digital.

Njena ljubav prema inovacijama, posvećenost poslu, razgranata mreža kontakata i činjenica da je uvek na izvoru informacija su joj omogućili da postane savetnica brojnim startapovima, među kojima su Goodreads, about.me (gde je i član odbora direktora), Soundtracking, WeGame, Forge, ChicCEO…

Veronica Belmont #girlpower na internetu pre nego što je to bilo kul.

Upravo to je jedan sjajan momak napisao za nju i svom blog postu nadenuo baš takav naslov kakav bi priličio i mom tekstu, te je bilo bezveze da ga ja sada ukradem.

Drugi, isto tako sjajan momak, je poštujući njen rad optimistično pozvao da dođe u Crnu Goru da bude govornica na konferenciji koju organizuje tek četvrti put. I znate šta? Ona je pristala.

<UKOLIKO ŽELITE 15% POPUSTA NA TRENUTNU CENU KARTE ISKORISTITE PROMO KOD alex5rovski150>

Ovakva je bila njegova reakcija, doslovno.

Pre dolaska na Spark.me nisam mnogo toga znala o ovoj devojci. Priznajem. Mada je gore pomenuti Aca i Vanja baš “gotive”, a ja verujem njihovom sudu, nisam znala ni šta da očekujem. Verovatno nije ni ostalih nekoliko stotina ljudi, koji je u nedelju popodne uprkos divnom danu i moru koji je udaljeno samo 100 metara od nas, sedelo u konferencijskoj sali i više od pola sata omađijano slušalo Veronicu.

Dobro, šarmantan je bio i Vladimir Vulić, zvanično poznat kao programski direktor Spark.me, među prijateljima poznat kao veliki car, što ste mogli i ranije da shvatite ako redovno čitate moj blog i newsletter. Pre nego što je intervju počeo, svima je objavio da je u opkladi pobedio svog mlađeg brata.

Da, dobro ste videli – i Veronica je bila potpuno relaksirana i neposredna, iako na nepoznatom tlu. A kako sam po završetku Spark.me konferencije imala priliku da zajedno sa predavačima, organizatorima i ostalim zvaničnim blogerima gotovo ceo dan provedem krstareći Bokom, mogu da posvedočim da nije takva samo na sceni, kada su reflektori i sve oči uprte u nju.

Žena koja je na crvenom tepihu intervjuisala glumce svetski popularnih TV serija The Walking Dead i Game of Thrones, koja je vodila emisiju Dear Veronica na poznati tehnološki portal Engadget i koju na Twitteru prati više od 1,7 miliona ljudi ipak je rekla da sebe ne doživljava kao internet zvezdu, niti da to voli da čuje.

I ne samo to! U 34. godini želi da promeni profesiju i radi u kancelariji.

Na pitanje zbog čega je odlučila da ide iz profesije u kojoj je mnogo dobra, odgovorila je da bi za nju najlakše bilo da ostane, a to nije ono što želi. Cilj je da uči nove stvari i da se oproba u njima, spremna je da preuzme rizik i upusti se u nepoznato, što savetuje svima. Priznala je da ima veliki strah od neizvesnosti koja je čeka, ali da to ni u jednom trenutku ne tretira kao razlog da odustane.

Ne treba da se plašite, ili već taj strah iskoristite da motivišete sebe. Jer, ukoliko ne osećate strah, ako se suviše prijatno osećate, ako vam je suviše lako, onda ne presirate sebe dovoljno. pokušavam da održim tu iskru u sebi i da iskoristim tu energiju da se poguram napred“, rekla je draga Veronica.

Sjajni momak br 1 iz pređašnje priče, Aca, ju je nazvao Emma Watson IT-ja i neko na koga bi devojčice trebalo da se ugledaju. Baš kao i Emma, umiljate i blage spoljašnjosti, Veronica takođe nosi srce zmaja. Kada je potrebno itekako ume da “digne glas” i argumentima se izbori za svoja prava, pa čak i da bez pardona kaže: Fuck You, Pay Me. Savetuje da nikada svoje usluge ne dajemo besplatno, ali i da se nikada ne precenjujemo.

https://www.instagram.com/p/BH1umGygijh/

 

Priču o još jednoj zmaj-ženi, ovoga puta iz Beograda, pripremam vam i za avgustovski tekst u okviru rubrike Moji heroji. Biće to uvod u nešto još interesantnije što “kuvam” za septembar. Da biste sve to imali priliku da premijerno vidite – prijavite se na moj besplatan nedeljni curated-newsletter.

HEJ! I pre nego što nastavite da surfujete čarobnim svetom interneta, vašoj pažnji preporučujem moj prethodni tekst: Da li sve uspešne žene liče jedna na drugu?

____

foto: Igor Milić

2 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!