Da li sve uspešne žene liče jedna na drugu?

zene

Da li sve uspešne i ostvarene žene liče jedna na drugu i šta im je zajedničko?

Verovatno ste imali priliku da pročitate razne liste koje su varijacija na ovu temu i gde su upravo navedene zajedničke karakteristike, kao savet da i vi učinite isto. Ali, da ne generalizujemo.

Tokom Spark.me konferencije, koja je u Budvi okupila zaista kvalitetne ljude i još jednom bila odlična injekcija pokretačke energije, proćaskala sam sa damama za koje držim da su uspešne i da hrabro sebi razgrću put ka novim pobedama.

Pričale smo o nekim naizgled običnim stvarima, ali istovremeno onima koji su neodvojivi deo nas i kroz njih možemo mnogo toga da saznamo.

Pa vi na osnovu njihovih odgovora sami procenite…

Kako izgleda tvoja jutarnja rutina?

VERONICA BELMONT: Zavisi šta ću raditi tog dana, jer imam različite poslove. Ali najčešće se budim oko 7, izvedem psa u park, kada se vratim napravim kafu i odgovaram na mejlove. To se gotovo ne menja, bez obzira šta radim ostatak dana. Notifikacije na telefonu su mi isključene do 8 ujutru, pokušavam da budem odvojena od toga dok ne popijem svoju prvu kafu.

DANICA KOMBOL: Pre nego što ustanete iz kreveta, morate da osvestite svrhu tog dana. Ostajem u krevetu, zatvorim oči i pokušavam da zamislim jedan cilj  za taj dan. To može da bude čak i da budem otvorena za nove prilike, da ostanem mirna kada je oluja. Sledeće je da popijem najveću čašu vode što mogu.

SARA ROSSO: Pokušavam da se ujutru bar neko vreme držim podalje od posla i kada se sama probudim tu je uvek kafa. Bez obzira na to što radim od kuće, svejedno se oblačim poslovno i pripremam za neki sastanak kasnije u toku dana. Tek tada proveravam sve pristigle notifikacije. Na telefonu mi je svega nekoliko obaveštenja uključeno, kako bih mogla da imam kontrolu nad tim.

NATAŠA ĐUKANOVIĆ: Veoma rano se budim i najpre uzimam telefon da proverim sve notifikacije. Ležim što duže mogu, ali je telefon uz mene. Ne samo da nikada ne isključujem notifikacije, već mi je i ton uvek uključen. To je verovatno zbog razmišljanja o deci.

SNEŽANA SUBOTIĆ: Ujutro čim otvorim oči prvo se hvatam za telefon da vidim šta je novo na mrežama i mejlu, a nakon toga se pristavlja jutarnja kafa uz koju kreće dnevno planiranje poslovnih aktivnosti. Jedna sam od onih koji uživaju u takvim malim jutarnjim ritualima.

JOVANA MILJANOVIĆ: Ustajem u 6:30, odradim nekoliko minuta meditacije u krevetu, popijem čašu limunade, zapišem misli u dnevnik i odredim prioritete za taj dan.

spark1

Koji su tvoji mali trikovi za produktivnost?

VERONICA: Prilično sam posvećena toj temi. Koristim čak i softver Risk your time da bih videla gde u toku dana izgubim vreme, kako bih mogla to da redukujem. Ali najčešće pravim to-do liste. Probala sam sve moguće aplikacije, ali mi je Wunderlist omiljena. Takođe koristim Sunrise Calendar. Pokušavam da odem offline oko 10 sati uveče, da ne proveravam mejl i čitam Twitter. Samo da svom mozgu dam malo vremena da se relaksira pre nego što krenem na spavanje. Mislim da je važno da imate offline vreme isto koliko i da budete produktivni online.

DANICA: Moj broj jedan savet za produktivnost je da izađem u prirodu. Naši dani su potpuno ludi, posebno kod ljudi koji rade u društvenim medijima, nekada ceo dan provedemo u žurbi i jurbi. Kada shvatim da se to dešava, pokušam da izađem, makar na 30 sekundi. Da gledam u nebo, biljke, da udahnem duboko… To me čini mnogo produktivnijom. Telefon mi je praktično prilepljen uz telo, ali kada izađem napolje, odabrala sam da to bude moje vreme. Čak i 30 sekundi može da napravi veliku razliku, da vam razbistri um i pomogne da bolje rešite naredni problem.

SARA: Obožavam liste, definitivno. Kada imam mnogo obaveza koje treba da završim, onda pokušavam da sebi napravim listu 3 stvari koje treba da uradim narednog dana. To mi veoma pomaže da uspem da se tokom večeri odmorim. Priznam sebi: ok, možda ovo ne mogu da završim danas, ali to je prvo što ću ujutru uraditi. Često to radim.

NATAŠA: Kada god mi nešto padne na pamet da treba da se uradi, odmah ga završim. Sve što ostavim za kasnije, ja zaboravim. Privatni i poslovni život su često isprepletani i često se trznem da bih se vratila. Nekada sam o tome više razmišljala, međutim sada sam i decu “uvukla” u posao i mnogo mi je lakše.

SNEŽANA: Mislim da je veoma bitno u kakvom okruženju radite. Kreativno okruženje i proaktivan način razmišljanja su nešto što može izvući najbolje iz svakog. Osim toga, važno je osluškivati i svoj bioritam. Neko je produktivniji u prepodnevnim, neko u poslepodnevnim satima. Pripadam ovoj drugoj grupi. Zato mi jutro služi mahom za planske aktivnosti. 😉

JOVANA: Žena ne može da postigne sve istovremeno i zato je bitno da znam šta je moj prioritet za taj dan, kako moji različiti identiteti ne bi upali u konflikt. Ne mogu isti dan biti savršena ćerka, devojka, drugarica, poslovna žena i to je ok. Zato svaki dan imam svesni izbor u šta će moje vreme i energija biti uloženi.

Preporuči nam knjige koje su presudno delovale na tebe.

VERONICA: Knjiga koja je verovatno najviše promenila moj život u protekloj godini je 10% happier, to je knjiga o meditaciji i nešto što mi je definitivno bilo potrebno da naučim i uvrstim u svoju dnevnu rutinu. Moj kapriciozni mozak stalno dobija nove nadražaje i ponekad mi je potebno da se fokusiram i dozovem sebi. To nije religiozni način meditacije, i možda ćete se na početku osećati malo čudno, ali je zaista blagodet za bolje funkcionisanje mozga. Zato tu knjigu Dana Harrisa rado preporučujem svakome.

DANICA: Behind the Cloud Marca Benioffa je odlična knjiga za ljude koji se bave prodajom, dobijate mnoge ideje, kako da to uradite na svoj način, ne prateći pravila.
Thrive Arianne Huffington je došla u pravom trenutku u moj život, da svahtim važnost meditacije. Čim sam je jednom pročitala, odmah sam meditaciju uvrstila u svoju dnevnu rutinu. Imam aplikaciju na svom telefonu, zove se Calm, u kojoj postoje meditacije od po 5, 10 ili 15 minuta. Kada je kiša, pa ne mogu da izađem u prirodu, onda izdvojim vreme da meditiram uz tu aplikaciju i veoma mi pomaže.

SARA: Definitivno Search Inside Yourself. Svesna meditacija mi pomaže da prebrodim mnoge probleme koje imam. da napravim distancu između posla i privatnog života. ta knjiga mi je mnogo pomogla da vežbam kako mogu da izađem iz teških situacija ili kako da se nosim s nečim na drugačiji način. mislim da nekada ne možemo da se iskontrolišemo kada preteramo u određenoj reakciji, kažete ne mogu da verujem da mi se to dešava.

NATAŠA: Stalno pratim šta na blogu piše Brian Solis zbog toga mi je veoma drago što je on ove godine bio govornik na našoj konferenciji. Pošto imamo različita tržišta, mnogo čitam knjige istoriji, tradiciji, kulturi… drugih zemalja i odatle se mnogo uči. Poslednje što sam čitala je Empress Dowager Cixi, o kineskoj udovici carici koja je napravila veliku promenu u XIX veku, uvela nove medije i prvi put je bilo dozvoljeno da pišeš nešto protiv vladara.

SNEŽANA: Za nekog ko veoma voli knjige, ovo je teško pitanje, jer ih je bilo dosta. Mogla bih reći da su presudan uticaj imale tri knjige: Počnite sa zašto – Simon Sinek, Bogati otac, siromašni otac – Robert Kiosaki i Element – Ser Ken Robinson. Svaka je promenila i upotpunila moj način razmišljanja i odnosa prema poslu.

JOVANA: Izdvojila bih Brene Brown, Ariannu Huffington i Sheryl Sandberg. To je moj čarobni miks autorki čije knjige svaka žena mora da pročita.

Niste ranije poznavali ove dame? Sada je vreme da ih upoznate!

Veronica Belmont je savetnica brojnih startapova i jedna od najuticajnijih osoba iz sveta tehnologije na društvenim mrežama. Veronica radi u medijima i industriji tehnologije od 2004. godine, kada se preselila u San Francisko. Bila je novinarka za CNET Networks i Discovery Digital, gde je vodila njihove centralne audio i video emisije o tehnologiji. Njena ljubav prema inovacijama, posvećenost poslu, brojna mreža kontakata i činjenica da je uvek na izvoru informacija su joj omogućili da postane savetnica brojnim startapovima, među kojima su Goodreads, about.me (gde je i član odbora direktora), Soundtracking, WeGame, Forge, ChicCEO… Njenim inspirativnim intevjuom završen je 4. Spark.me.

Danica Kombol je izvršna direktorka Everywhere Agency, američke marketinške agencije specijalizovane za društvene medije i rad sa uticajnim online korisnicima. U okviru kompanije Danica radi na osmišljavanju i sprovođenju uspešnih digitalnih marketinških kampanja za neke od najvećih američkih kompanija, poput Macy’s (najveći lanac robnih kuća u SAD) i Cox Communications. Kampanja koja je agenciji donela međunarodno priznanje i mesto u Ginisovoj knjizi rekorda za najveći broj puta podeljenu poruku na društvenim mrežama je humanitarna kampanja #BeatCancer, koja je za cilj imala da pospeši upotrebu društvenih mreža za pomoć humanitarnim organizacijama koje se bore protiv raka.

Sara Rosso je direktorka marketinga u Automatticu, kompaniji koja je kreirala WordPress.com, najpopularniji onlajn servis za hosting veb sajtova koji koriste WordPress platformu. Roso iza sebe ima i 2 decenije rada na razvoju poslovnih operacija i upravljanju angažmanom online korisnika u kompanijama kao što su Ferrero International, Moleskine, Hewlett-Packard i Ogilvy. Amerikanka na privremenom radu u Italiji je pokretačica Svetskog dana Nutele i govornica na ovogodišnjoj Spark.me konferenciji.

Nataša Đukanović je ekonomistkinja po obrazovanju, ko-osnivačica digitalizuj.me i direktorka marketinga domen.me. Nataša je član organizatorskog tima Spark.me konferencije i mama troje dece.

Snežana Subotić je PR & Event Manager sa višegodišnjim iskustvom u trenerskom radu. Osim edukacije u oblasti retorike i PR-a osmislila, organizuje i vodi Akademiju za planiranje i organizaciju događaja. Fokus interesovanja su joj event PR, event marketing i bezbednost organizovanja i realizacije događaja. Zaljubljenik u TED i TEDx konferencije. Od 2011. godine učestvovala u organizaciji pojedinih TEDx konferencija u Srbiji. Članica tima Adria Daily Magazina i autorka bloga Prototip. Osnivačica i direktorka Prototip Events. Kao i ja, bila je zvanična blogerka Spark.me 2016.

Jovana Miljanović je mlada preduzetnica iz Beograda koja se bavi tehnološkim startapovima, digitalnim marketingom i konsultantktinja je klijentima u Srbiji i u inostranstvu. Radila je za velike tehnološke kompanije u Njujorku, Londonu i Beogradu (VEVO, Estro Communications, EntrepreneurHandbook, White City Soft, Devana Technologies) i suosnivačica je tri mobilne aplikacije. Bila je zvanična blogerka Spark.me 2016. Pročitajte i njen tekst Šta je za mene uspeh?

————
Ako vam se dopao ovaj tekst, onda će vam se sigurno svideti i moj sedmični newsletter. Prijavite se što pre, jer već u nedelju stiže novi mejl sa najzanimljivijim preporukama za čitanje, slušanje i gledanje.

3 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!